Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Oplatí sa

.časopis .kultúra

OPLATÍ SA ČÍTAŤ Pia Juulová: Vražda na Hallandovi (Kniha Zlín, 2014)
Bess sa večer pri sledovaní detektívky v televízii rozlúčila so svojím partnerom Hallandom – keďže skoro ráno vstáva, išiel skôr spať. Bess je spisovateľka, skoro vstávať nemusí, a tak sa pokúša písať a pritom aj zaspí. Ráno sa dozvie, že Hallanda zastrelili a že ona sama je jednou z podozrivých. Napriek tejto informácii a názvu kniha Vražda na Hallandovi nie je detektívkou. Pia Juulová je úspešná dánska poetka a novelistka, ktorá vie majstrovsky narábať s jazykom a – ako autorka poézie – radšej naznačuje a otvára, než by mala všetko opísať a dovysvetľovať. Jej hrdinka Bess rieši naraz viacero problémov – vzťah s odcudzenou dcérou, s bývalým manželom či s čerstvo mŕtvym partnerom – a prezraďme to rovno: nezvláda to. Na rozdiel od Pie Juulovej, vďaka ktorej je čítanie tejto detektívne vyzerajúcej novely nekaždodenným zážitkom. Oceniť treba aj český preklad Heleny Březinovej.
.jk

OPLATÍ SA ČÍTAŤ Dominik Dán: Nevinným sa neodpúšťa
(Slovart, 2014)
Dominik Dán, autor „mrazivo autentických detektívnych príbehov“ zo slovenského kriminálno-detektívneho prostredia, ponúka svoj devätnásty (!) knižný titul. Čitateľa v ňom rýchlo vpletie do jedného hlavného a pár pridružených prípadov, ktoré riešia počas horúceho bratislavského leta detektívi Krauz a Chosé. Vrah v hlavnom príbehu bude potrestaný. Ako sa s pocitom viny vyrovnajú ostatné postavy partie z detstva, zostáva otvorené. Darovať odpustenie tým, ktorí si to nezaslúžia, je niekedy nemožné. Autor tradične poodhaľuje aj prácu slovenskej polície, čo môže byť pre slovenských čitateľov také frustrujúce, že sa nedokážu sústrediť na samotný príbeh. Motivácia konania, duševný svet, opis postáv majú minimálny ponor. Aj keď sa autor snaží, aby v knihe išlo o viac než len o vraždu, je to stále iba kniha na dovolenku, prečítaná medzi dvoma kúpaniami. Je to škoda, detektívka by mala zamestnať aj „šedú kôru mozgovú”.
.natália Pišútová

OPLATÍ SA NAVŠTÍVIŤ Drevosochárske sympózium v Zborove

Severne od Bardejova, takmer na poľských hraniciach, leží obec Zborov. Vypína sa nad ňou Zborovský hrad, ktorý bol kedysi centrom Makovického panstva. Túto málo známu časť Slovenska má zmysel navštíviť kedykoľvek, ale osobitne tento týždeň, keď sa tu uskutoční prvý ročník drevosochárskeho sympózia. Štyria mladí sochári zo severovýchodu Slovenska budú od pondelka do soboty pracovať na štyroch sochách historických osobností – grófov Juraja a Gašpara Šerédyho, grófky Juliany Rákociovej a významného uhorského historika 18. storočia Karola Wagnera. Podujatie sa uskutoční v priestore novovybudovaného amfiteátra v Zborove, v blízkosti zrúcaniny šerédiovského kaštieľa. Návštevníci si budú môcť pozrieť naživo, ako vzniká z kusa masívneho dreva hodnotná socha. V sobotu sa na rovnakom mieste uskutoční vernisáž hotových sôch, kde vystúpia napríklad aj dve bardejovské kapely. Takže do Zborova!
.red

OPLATÍ SA POČÚVAŤ Eric Clapton & Friends: The Breeze: An Appreciation of JJ Cale
(Universal)
Jedným z najväčších hudobných vzorov Erica Claptona, pravdepodobne hneď po čiernom bluesmanovi menom Robert Johnson, bol nenápadný, no o to významnejší country-blues-rockový gitarista, spevák a skladateľ J. J. Cale. Všetko, čo si od neho Clapton požičal, mu začal splácať už za jeho života (cover verzie After Midnight a Cocaine sa neznámemu umelcovi postarali o sociálne zabezpečenie i umelecké povedomie) a aj dnes, rok po Calovej smrti, patrí Slowhand k najväčším propagátorom decentného amerického hudobníka a jeho originálneho rukopisu. The Breeze je tribute albumom, ktorý množstvom významných hostí potvrdzuje, že Clapton nebol jediný, kto sa Calovou tvorbou a štýlom inšpiroval. S nahrávaním pesničiek trubadúra Tulsa soundu pomohli Mark Knopfler, Christine Lakeland, John Mayer, Willie Nelson, Tom Petty, Derek Trucks, Don White, Reggie Young a ďalší.
.martin Chrobák

OPLATÍ SA POČÚVAŤ Tom Petty and The Heartbreakers: Hypnotic Eye
(Warner)
Americký rocker Tom Petty strávil posledné roky svojej hudobnej kariéry tým, že sa čo najviac snažil vzdialiť od zvuku, ktorý ho kedysi preslávil. Jednoduché, rytmické a spevavé pesničky ako Free Fallin‘ alebo Learning To Fly definovali jeho hudobný štýl tak ako Dylana Like a Rolling Stone. Odklon od tohto rukopisu spočíval v tom, že sa nechcel opakovať, a tak nahral introspektívny album Highway Companion alebo obnovil svoju starú barovú kapelu Mudcrutch. Dokonca aj posledný album s The Heartbreakers bol skôr poctou blues a sixtisáckemu zvuku garážových skupín. S Hypnotic Eye sa sa však konečne vracia do starých dobrých časov. Je to album, ktorý by pokojne mohol vydať aj v  79. rokoch. Jedinou nevýhodou jedenásťpesničkovej kolekcie je fakt, že asi neobsahuje žiadny veľký hit, pre ktorý si budeme tento album pamätať, no Hypnotic Eye obsahuje veľmi solídnu porciu rockového pesničkárstva s pečaťou nezameniteľného Toma Pettyho.
.pb   

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite