Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .časopis .osobnosti

Tento rok uplynulo 130 rokov od narodenia Eduarda Beneša. Pred desiatimi rokmi, vo februári 2004, bol na návrh jednej poslankyne za KSČM a dvoch poslancov za ČSSD v českej Snemovni schválený návrh zákona „Lex Beneš“, ktorý obsahoval jednu vetu: „Eduard Beneš sa zaslúžil o štát.“ Český Senát ho vetoval, ale v apríli 2004 ho Snemovňa opätovne schválila. Prezident Klaus ho nevetoval ani nepodpísal. Zákon je však v platnosti.

Je samozrejmé, že Lex Beneš vyjadruje viac ako len zásluhy Eduarda Beneša o štát. Politický príbeh Eduarda Beneša je výnimočný. Spolu s Masarykom a Štefánikom boli v roku 1918, na troskách Rakúsko-Uhorskej monarchie, tvorcami a architektmi Československej republiky. V rokoch 1918 až 1935 bol Beneš ministrom zahraničia ČSR. V rokoch 1921 a 1922 bol predsedom vlády, rokoch 1935  ̶  1938 a 1945  ̶  1948 bol prezidentom ČSR. V rokoch 1940 až 1945 bol prezidentom ČSR v exile. Zúčastnil sa na všetkých prelomových udalostiach v Európe v prvej polovici 20. storočia.
Eduard Beneš bol zo slovenského pohľadu symbolom čechoslovakistickej politiky prvej i druhej republiky. Jeho abdikácia v októbri 1938 a odchod do exilu zostanú predmetom politicko-historických diskusií. Benešove dekréty navždy otvorili problém brutálneho vyhnania Nemcov a násilného vysídlenia Maďarov. Pokiaľ ide o komunistov a ZSSR, v rozhovore s pani Posse-Brázdovou v Sezimově Ústí v auguste 1948 povedal: „Dlho som veril, že aspoň Gottwald mi neklame, ale teraz vidím, že klamú všetci bez výnimky... Mojou najväčšou chybou bolo, že som do konca odmietal veriť, že ma i Stalin chladnokrvne a cynicky klamal.“
Česká ľavicová snemovňa bola v roku 2004 presvedčená, že Eduarda Beneša si ako politika treba uctiť, pravicový Senát si to nemyslel a prezident Klaus sa nevyjadril. Keby som bol v českom parlamente, napriek zásluhám Eduarda Beneša o československý štát by som hlasoval proti.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite