Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pán minister, odstúpte!

.martin Hanus .časopis .téma

V

V októbri náš časopis vyzval ministra vnútra Roberta Kaliňáka, aby odstúpil zo svojej funkcie. Pre takúto výzvu, ktorú sme adresovali politikovi vôbec prvýkrát, sme mali a máme veľmi vážne dôvody. Polícia pod vedením ministra Kaliňáka Slovensku vyrobila zatiaľ najväčší škandál tejto vlády, keď v septembri minulého roku obvinila Hedvigu Malinovú,
že si vymyslela útok dvoch mladých vyholených mužov. Minister ju nato na pompéznej tlačovke označil za klamárku. 
Pre vtedy 23-ročnú študentku maďarskej národnosti sa začalo hrozné obdobie: okrem jej rodiny a pár ľudí navôkol jej nikto neveril a v médiách, najmä tých bulvárnych, bola na základe Kaliňákových a policajných vyjadrení vykresľovaná ako klamárka alebo maďarská provokatérka. My v .týždni sme prvé mesiace k policajným uzáverom mlčali. Zdalo sa nám totiž nepredstaviteľné, že napriek rozporom medzi Kaliňákovými vyjadreniami z tlačovky a vyšetrovacím spisom, na ktoré ako prvý upozornil vtedy ešte šéf reportérov v STV Eugen Korda, by si polícia mohla v takomto prípade dovoliť blamáž. Veľmi sme sa mýlili. O ilúzie  nás pripravil až pohľad do vyšetrovacieho spisu. Ten bol šokujúci – nielenže si minister Kaliňák niektoré argumenty proti Hedvige vymyslel nad rámec spisu, ale spis neobsahoval proti Hedvige ani jediný relevantný dôkaz.
Na základe konzultácií s odborníkmi sme ďalej  zistili, že grafologický a lekársky znalecký posudok, ktoré boli urobené na požiadanie polície a mali podporiť verziu o Hedviginom klamstve, sú pochybné a takisto nič nedokazujú. Naopak, s významným svedectvom prišiel psychiater Jozef Hašto. Ten po dlhých sedeniach s Hedvigou nadobudol presvedčenie, ktoré s ním máme spoločné: Hedviga sa stala dvojnásobnou obeťou. Najskôr obeťou útoku dvoch vyholencov, a potom útoku polície, predstaviteľov štátu a prokuratúry. Od nášho prvého článku v máji sa veľa zmenilo: v Novom čase sa už nepíšu proti Hedvige nevyberavé články, ale tiež sa tu občas spochybňuje postup polície a hoci je aj podľa prieskumov veľa takých, ktorí jej celkom neveria, dnes sa môže Hedviga v tejto krajine cítiť omnoho lepšie než pred rokom. Nezmenil sa len Robert Kaliňák, ktorý naďalej, aj 16 mesiacov po napadnutí Hedvigy, verejne vyhlasuje, že on ani polícia v ničom nepochybili. Minister, ktorý svoju kariéru zviazal s usvedčovaním nevinnej mladej ženy, škodí nielen pravdivému vyšetreniu tohto prípadu, ale celej krajine.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite