Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Oplatí sa

.časopis .kultúra

OPLATÍ SA PRÍSŤ Žákovic Open
V júli 2001 odohrali v krčme Maroša Žákovica Pod orechom v Trenčianskych Bohuslaviciach koncert kapiel Polemic, Le Payaco, Whiskyho vtedajšej partie a skupín Hogo Pogo a Hex. Posledne dve menované boli hostateľmi, ostatní boli hosťami. Tak je to doteraz. Festival Žákovic Open je stále kamarátskou, rodinnou záležitosťou v príjemnom domácom prostredí. Tento rok v Bohuslaviciach zahrajú napríklad Korben Dallas, Xindl X, Para, Čad, Midi lidi, Le Payaco či Saténové ruky. Hostiteľom je, tak ako každý rok, Yxo a skupina Hex. Aj tento rok bude súčasťou festivalu futbalový turnaj fanúšikov a hudobníkov, ktorý sa uskutoční v sobotu priamo pod hlavným pódiom. V piatok sa jednoznačne oplatí prísť na festival Žákovic Open. Odísť z neho sa oplatí až v nedeľu nad ránom. Všetko potrebné o festivale nájdete na zakovicopen.sk.
.jk

OPLATÍ SA PRÍSŤ Festival peknej hudby

Pätnásty ročník Festivalu peknej hudby v Banskej Štiavnici otvorí už vo štvrtok 24. júla legendárny klávesista skupiny Yes a autor viacerých sólových projektov Rick Wakeman. Tentoraz bude hrať na klavíri v Kostole sv. Kataríny. V ďalších dňoch bude na rôznych miestach v Banskej Štiavnici a v nedeľu aj v Sklených Tepliciach znieť džez, flamengo aj komorná vážna hudba. Jeden večer (piatok v Kostole sv. Kataríny) bude venovaný tvorbe Vlada Godára. A keby ste čírou náhodou nemali dosť hudby, môžete len tak relaxovať a intenzívne vnímať genius loci jedného z najkrajších miest na Slovensku a jeho okolia. Hudba je len jedna, jej krása má veľa podôb. O tom je festival peknej hudby. Program festivalu nájdete na stránke fph.sk.
.jk

OPLATÍ SA ČÍTAŤ Walt Whitman: Spev o mne
(Vydavateľstvo Skalná ruža, 2013, Preklad Juraj Kuniak)
Walt Whitman (1819 – 1892) písal celý svoj život jedinú básnickú zbierku – Steblá trávy. Bola vydaná v roku 1855 na náklady autora v počte 795 kusov, potom za autorovho života ešte sedemkrát. Stále ju korigoval a dopĺňal, až sa rozrástla na viac ako 300 básní. V prvom vydaní s autorovým predslovom ich bolo 12, prvá báseň mala 1 336 veršov a bola bez názvu. Ide práve o verše, ktoré v roku 1881 dostali názov Spev o mne. Stali sa vzorom pre básnikov na celom svete – sú to jedny z prvých voľných veršov v anglickom jazyku a patria k najvýznamnejším básňam v americkej literatúre. Whitmana prijímali v histórii ako vizionára, ktorý predbehol svoju dobu. Americký básnik Robert Hass nazval Whitmanovo dielo básňou o demokracii a fantázii, o živote a smrti; prekladateľ Juraj Kuniak „žasne nad tajomstvom nadčasovosti tejto básne“. Oplatí sa prečítať verše, ktoré mrazia i láskajú súčasne a oceniť grafickú stránku (Erik J. Groch) tejto knihy.
.gabriela Rakúsová

OPLATÍ SA POČÚVAŤ Crosby, Stills, Nash and Young: CSNY 1974
(Rhino/Warner)
Je iba jedna kapela, ktorá kvalitou svojho repertoára a vokálnym schopnostiam mohla konkurovať The Beatles. Boli to Crosby, Stills, Nash and Young. Ich egá a sólové kariéry však boli natoľko veľké, že sa túto kapelu nepodarilo udržať pohromade. V roku 1974 spravili turné po veľkých štadiónoch, ktoré bolo vtedy najväčšou koncertnou šnúrou všetkých čias. Nikdy z neho nevydali žiadny živý album – pre obrovskú kapacitu pódia a slabšie dobové ozvučenie si štvorica myslela, že nepodala adekvátny výkon. Tie spomienky do veľkej miery konečne rozháňa aktuálny švordiskový live album (plus s DVD, či Blue-ray diskom), ktorý zachytáva výber z ôsmich koncertov. Nahrávka ukazuje, že kapela bola k sebe až príliš kritická.  Nie všetky ich skladby vyšli na sto percent, ale miestami sa CSNY doslova prekonávajú. Album by mal byť povinnou výbavou každého fanúšika, pre ktorého sa hipícky sen o krásnej kozmickej hudbe nikdy neskončil.
.peter Bálik

OPLATÍ SA POČÚVAŤ Isaac Delusion: Isaac Delusion
 (Cracki Records)
Indie pop existuje už štvrté desaťročie. Ošúchaný štýl? Nie. Prečo? Pre jeho štýlovú variabilitu. Ale aj pre jeho medzinárodnú univerzálnosť. Dnes ho už hrajú všelikde, vari aj na Marse. Nehovoriac o Francúzsku. To má teraz novú, nádejnú  indiepopovú skupinu Isaac Delusion. Na svojom prvom rovnomennom albume oplýva peknými melódiami v zaujímavo komponovaných skladbách – poslucháč chvíľami asi bude hľadať refrén, chvíľami ukotvenie k nejakému konkrétnemu štýlu. Ale ono to vyznieva ako súčasná indietronica, dream pop, alebo modern folk a new wave 80´s. Spevák skupiny Loic Fleury má chlapčenský hlas, snivý prejav. Celkovo sa v hudbe Issac Delusion  neozýva nič, čo by pílilo nervy, urážalo inteligenciu. A to sú dôvody, pre ktoré sa hádam oplatí započúvať do tohto albumu.
.miro Potoček
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite