Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Turnaj skvelých brankárov

.peter Bálik .časopis .šport

Každé majstrovstvá sveta vo futbale majú svojich hrdinov, no v Brazílii nimi nie sú ani útočníci alebo záložníci. Výkonmi najviac vyčnievajú brankári.

Majstrovstvá sveta vo futbale sa v Brazílii rútia do svojho záveru, ale už teraz môžeme povedať, že ide o jeden z najlepších futbalových turnajov posledných dvoch desaťročí. Jedným z dôvodov je fakt, že padá veľa gólov, a hrdinami futbalového leta nie sú hráči, ktorí ich strieľajú, ale tí, ktorí im zabraňujú. Nemec Manuel Neuer, Američan Tim Howard, Mexičan Guillermo Ochoa a Kostaričan Kelyor Navas svojimi brankárskymi zákrokmi často na hranici nemožného sa postarali o vzrušujúce chvíle na šampionáte. Hoci iba Neuer spomedzi nich vydržal na turnaji najdlhšie.   

.stopér alebo gólman?
Dvadsaťosemročného Neuera aj napriek mladému veku (na brankára) už teraz možno zaradiť medzi elitu nemeckých mužov v bráne. Od čias Olivera Kahna nemali takého skvelého hráča. Neuer vyniká vo viacerých brankárskych v disciplínach. Nerobí takmer žiadne chyby, má skvelý reflex a v osemfinálovom zápase s Alžírskom (2:1) predviedol aj zopár zákrokov mimo pokutového územia, čím si po stretnutí v médiách vyslúžil titul najlepšieho obrancu nemeckého tímu. Túto schopnosť ukázal už aj v domácom drese Bayernu Mníchov, napríklad v semifinálovom súboji proti Realu Madrid. Niekoľkokrát vybehol takmer na polovicu súpera, kde zmaril útoky rýchlonohých hráčov Realu. Miestami to vyzeralo, že v Bayerne je platený aj ako stopér.
V skutočnosti sú Neuerove výlety jeho špecialitou. „Zmenil som spôsob hrania, aby som čo najviac pomáhal obrancom. V poslednom čase to robím takto často, už v Bayerne som s tým začal,“ povedal nemecký brankár po osemfinálovom zápase. Svoj inštinkt preukázal už v ôsmej minúte stretnutia, keď hasil chybu nemeckej obrany, ktorá nezachytila alžírskeho hráča Islama Slimaniho. Včasným vybehnutím a špičkou kopačky odpratal jeho strelu za čiaru. Takýmto spôsobom sa v zápase prezentoval viackrát.
„Je to naše libero,“ povedal o ňom stredný obranca Christopher Metzelder. Takýmito kúskami je Neuer predurčený k tomu, aby sa zaradil medzi najväčších brankárskych šoumanov, akým boli napríklad Higuita alebo Chilavert, ale nie všetci vítajú jeho výlety. „To, čo robí, je jednoducho harakiri,“ povedal po zápase s Alžírskom niekdajší skvelý gólman Oliver Kahn. Je pravda, že Neuer mal skutočne namále. Stačila stotina sekundy a z hrdinu by sa stal somár. Tomuto skvelému futbalistovi to zatiaľ vychádza. Do dnešnej povinnej výbavy dobrého gólmana patrí dobrá rozohrávka a Neuer túto funkciu spĺňa viac ako dokonale. Okrem toho majú Nemci v jeho osobe istotu. Neuer je typom brankára, ktorý v súperoch vzbudzuje pocit, že sa mu nedá streliť gól.

.zombík z United
Američania si proti Belgičanom verili, ale začali hrať, až keď im dali v predĺžení gól, a vyrovnať sa im už nepodarilo. Belgičania boli väčšinu zápasu lepší a mali aj viac šancí, no americký tím držal nad vodou výkon 35-ročného brankára Tima Howarda. Gólman vytvoril nový rekord v histórii MS v počte zákrokov v jednom zápase. Prehra ho mrzela o to viac, že v jeho veku to boli tretie a asi posledné MS.
Howard je jedným z viacerých výborných amerických brankárov, pôsobiacich na kontinente. Hlavným dôvodom, prečo Američania vynikajú špeciálne na brankárskom poste, je ich záľuba v loptových hrách. Howard sa v mladosti rozhodoval medzi „soccerom“ a basketbalom, v oboch športoch mal veľmi dobré výsledky, ale nakoniec zvíťazil futbal. Po presadení sa v americkej MSL viedli jeho kroky do Manchesteru United, kde v roku 2003 nahradil zmätkujúceho Fabiena Bartheza. Ale ani jemu to u Červených diablov príliš nešlo, a tak sa v roku 2006 sťahoval do Evertonu. Až v liverpoolskom klube našiel pevnú pôdu pod nohami a stal sa z neho jeden z najlepších gólmanov anglickej ligy. Nie je žiadnym tajomstvom, že Howard trpí Tourettovým syndrómom, vrodenou neuropsychiatrickou poruchou, ktorá sa prejavuje nekontrolovanými pohybovými a hlasovými tikmi, no brankár ju využil vo svoj prospech.
V mladosti sa naučil s touto chorobou pracovať, k čomu mu dopomohol práve futbal. Na ihrisku je sústredený a stále pripravený, vďaka čomu potláča túto chorobu do úzadia. A čím je sústredenejší, tím je aj lepším brankárom. Howard si za svoj hendikep vytrpel svoje, britské tabloidy ho nazvali „zombíkom z United“, no choroba mu, paradoxne, pomohla k lepším výkonom. Jeho svižnosť v zlomových chvíľach je dôsledkom Tourettovho syndrómu. „Ako je možné, že zabránil tomuto gólu? To je neuveriteľné!“ čudoval sa americký komentátor Howardovmu zákroku počas kvalifikácie na MS.   

.odložení brankári
Nie každému brankárovi tieto MS vyšli. Dvaja najlepší svetoví gólmani Gianluigi Buffon a Iker Casillas sú už doma. Hlavne Casillasovi turnaj nevyšiel, no ich miesto zastali brankári z nižších priečok. Cena Guillerma Ochou a Keylora Navasa po týchto MS pôjde rapídne hore.
„Jeho zákroky boli zázračné,“ povedal o výkone Mexičana Ochou jeho brazílsky súper Fred. Pred majstrovstvami mal za sebou perné obdobie, stál za doping, nemal isté miesto jednotky v mexickom tíme, jeho Ajaccio vypadol z francúzskej ligy, bol bez zmluvy a na turnaj cestoval ako nezamestnaný. Po skvelom výkone proti Brazílii sa mu takmer podarilo vychytať aj výhru proti Holandsku, ktorému Mexiko nakoniec podľahlo 1:2. Aj Navas si musel na svoj moment počkať, ešte pred tromi rokmi chytal v druhej španielskej lige a chytil sa až po príchode do Levante. Dnes je najväčším hrdinom kostarického tímu, ktorý za sebou nechal Uruguaj, Anglicko, Taliansko a Grécko. A to vďaka nemu. Z 27 striel dostal len 2 góly. Rekord turnaja.
Brankári sú dôležitou oporou pre tím, od ich výkonov závisia otázky bytia a nebytia, no nie sú úplne docenení. Stačí sa pozrieť na víťazov Zlatej lopty, prestížne ocenenie o najlepšieho futbalistu Európy, ktorá sa koná od roku 1956, získal iba jediný brankár (Lev Jašin, 1963). Že by si po toto najprestížnejšie ocenenie prišiel opäť muž s rukavicami?

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite