Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Netýka sa to iba Rómov

.časopis .téma

Rozhovor s kultúrnym antropológom z Prešovskej univerzity a spoluautorom Atlasu rómskych komunít Alexandrom Mušinkom o skúsenostiach s rómskymi starostami.

.aké sú vo všeobecnosti skúsenosti s rómskymi starostami a samosprávami?
Nie je to o etnicite starostu, ale o jeho personálnych schopnostiach. Atlas rómskych komunít Slovenska zisťoval iba kvantitatívne údaje, takže je ťažké povedať, aké sú skúsenosti s rómskymi starostami v teréne. Vo všeobecnosti môžeme povedať, že na Slovensku podľa Atlasu, ktorý zisťoval údaje z 1 070 miest a obcí, rómski starostovia sú iba v 28 obciach. Dvadsiaty deviaty je starosta mestskej časti Košíc Luník 9. Počet rómskych poslancov obecných alebo mestských zastupiteľstiev je vyšší. Tých Atlas eviduje 415 v 197 obciach. Celkovo je v sledovaných obciach a mestách viac ako 9-tisíc poslancov.

.čím si vysvetľujete fakt, že Rómovia tvoria približne sedem percent obyvateľstva Slovenska, no starostami sú iba v jednom percente obcí?
Dôvodov je niekoľko. Medzi hlavné by som určite uviedol sociálne pomery v mnohých rómskych komunitách. Ich výsledkom je aj relatívne nízka občianska uvedomelosť. Trochu iná situácia je v prípade poslancov obecných zastupiteľstiev, kde významnú úlohu zohráva fakt, že poslanci obecných a mestských zastupiteľstiev nemôžu byť zamestnancami obcí, pričom tie sú často jedinými zamestnávateľmi, ktorí môžu zamestnať Rómov.

.ktorú obec, kde je starosta Róm, by ste z vlastnej skúsenosti vyzdvihli ako pozitívny príklad?
Nepoznám všetky obce, v ktorých sú rómski starostovia, ale dobrým príkladom je starosta Martinovej Eugen Radič, ktorý dlhé obdobie nebral ani plat, aby oddlžil predchodcami zadlženú obec, alebo Richard Sajko z Barce.

.čo si myslíte o nedávnej zmene volebného zákona, podľa ktorej kandidát na starostu musí mať minimálne stredoškolské vzdelanie?
Táto novela je podľa mňa v prvom rade protiústavná, pretože obmedzuje všeobecné volebné právo a právo byť volený. Zároveň bola prijatá veľmi účelovo. Druhou rovinou je skutočnosť, že v zásade nič nerieši, práve naopak, môže priniesť ešte viac problémov. V mnohých obciach, najmä tých menších, nebude vhodný kandidát s požadovaným vzdelaním, ale budú kvalitní kandidáti bez vzdelania – mám na mysli všetkých kandidátov, a nie iba rómskych. Na druhej strane, stredoškolské vzdelanie nie je zárukou kvality kandidáta. O kvalite kandidáta by mali rozhodovať voliči, a nie poslanci. Táto novela podľa mňa nič nevyrieši.

.možno očakávať, že bude pribúdať obcí, ktoré vedú Rómovia?
Podľa mňa ešte nejaké obce pribudnú, ale určite ich nebude veľa. Na Slovensku je iba približne 4,5  percenta obcí, v ktorých Rómovia tvoria väčšinu, pričom počet obcí, v ktorých Rómovia majú aj volebnú väčšinu, je ešte výrazne nižší, takže očakávať nejaký veľký nárast takýchto obcí je nereálne.

.ako sa dá zabezpečiť, aby boli rómski starostovia iba kvalitní kandidáti? Mali by byť v čomsi iné, než sú všeobecné podmienky pre výkon funkcie starostu?
To je na samostatnú diskusiu, pričom tá by sa vôbec nemala týkať rómskych kandidátov, ale kandidátov na starostov obecne. Osobne som presvedčený, že žiadne legislatívne obmedzenie v tomto smere nedokáže eliminovať neschopných kandidátov. Jediný účinný spôsob je zvýšenie občianskej uvedomelosti celej spoločnosti, teda  voličov, aby dokázali rozpoznať kvalitných kandidátov a neschopným svoj hlas nedali.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite