Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Oplatí sa

.časopis .kultúra

OPLATÍ SA ČÍTAŤ Kevin Powers: Žltí vtáci (Artforum, 2014)
„Bol som votrelec, prinajlepšom hosť, a tým budem dokonca aj doma, vo vlastnej, zabudnutej minulosti,” myslí si vojak Bartle kdesi uprostred vojenskej akcie v Iraku. Žltí vtáci Kevina Powersa sú správou o vojne, správou intímnou a osobnou. Hoci si človek pri čítaní nevdojak spomenie na Remarqua, nie je to žiadny remarquovský remake. Kevin Powers je totiž nielen veterán irackej vojny, ale aj básnik a Žltí vtáci sú jeho prozaickým debutom. Má pozorné oko, aj hroznú a drsnú realitu vníma poeticky (určite však nie romanticky). Keď rešpektovaná literárna kritička The New York Times Michiko Kakutani Vtákov zaradila medzi najlepšie vojnové romány všetkých čias, mala pravdu. Knihu sa oplatí čítať aj napriek nie celkom podarenému prekladu, v ktorom sa nedarí spájať poetickosť autorovho jazyka s drsným vojenským slangom. Prekladateľkinu snahu cítiť v každej vete. A to je problém.
.jk

OPLATÍ SA ČÍTAŤ Tomáš Varga: Grázel
(KK Bagala, 2013)
Tomáš Varga sa svojím literárnym debutom hneď dostal do finálového shortlistu Ceny Anasoft litera. Už len preto sa túto stostranovú novelu oplatí čítať. No a ešte aj preto, lebo je to veľmi zručne napísaný príbeh o vzťahu syna a jeho otca. Otec je ten „grázel”, ktorý dal knihe názov. Hlavu má plnú veľkých plánov, za aké by sa nemusel hanbiť ani skúsený mafiánsky bos. Skutočnosť je oveľa prozaickejšia: je stále bez peňazí, stále pod vplyvom alkoholu, stále na úteku, stále v ohrození života. Chcel by pomôcť svojmu synovi naštartovať podobnú grázlovskú kariéru, ten to aj spolu s otcom skúša, no predsa je len z iného cesta. Tomáš Varga píše zaujímavo a autenticky: kriminálnicko-sedlácky slang používa tak, ako keby ním sám odjakživa rozprával. Hoci by ho aj žáner „príbehu z podsvetia” k tomu zvádzal, nesnaží sa šokovať čitateľa, nepreháňa. Len rozpráva. Teda píše.
.jk

OPLATÍ SA ÍSŤ Vrbovské vetry

Už v pondelok sa začína každoročný veľký týždeň vo Vrbovom, ktorý vyvrcholí v sobotu na asfaltovej ploche pri futbalovom štadióne veľkým koncertom, ktorý presne o 13:14 otvoria Bratři Orffové a zhruba hodinu po polnoci uzavrie svojím vystúpením Katarzia a jej frajeri. Medzitým zahrajú napríklad Buty, Fru Fru, Švihadlo, Slobodná Európa či projekt Hrana, uskutočnia sa preteky Furmuly 0, živé robotnícko-roľnícke šachy či obľúbené Vetrovarieté. Bratia Jobusovci spolu s Whiskym zo Slobodnej Európy a Martinom Višňovským z Chiki Liki Tu-A pripravili v Strede sveta a vesmíru už ôsmy ročník Vrbovských vetrov, ktoré otvárajú slovenskú festivalovú sezónu. Všetko o tomto príjemnom festivale nájdete na www.vrbovskevetry.sk.
.jk

OPLATÍ SA POČÚVAŤ Owen Pallett: In Conflict
(Domino)
„Svet zabudne na všetko dobré, čo si kedy spravil,“ odhodlane opakuje jemným chlapčenským hlasom kanadský umelec vo vrcholnej skladbe Riverbed. Novinka In Conflict je nabitá správnou dávkou konštruktívneho hnevu vyvolaného spoločenskými malichernosťami, intoleranciou a starnutím, ale predovšetkým konfliktom so sebou samým. Aj bez všeobjímajúceho konceptu je novinka zjednotená motívom hľadania duševného pokoja uprostred vodopádu pokušení, sklamaní a stroskotaných vzťahov. Ako možno očakávať od klasicky vzdelaného huslistu a skladateľa, Pallettove melódie sú klenuté a ornamentálne, aranžmány pre klavír, violu a dychy honosné, texty poetické a produkcia Palletta a Briana Ena sofistikovane nenápadná. Až má poslucháč pocit, že počúva akademicky precíznu dizertačku, kde úprimné emócie miestami blednú pod kompozičnými a textárskymi trikmi. Napriek tomu je Pallettova štvrtá nahrávka pohlcujúcim a dobre znejúcim dokumentom pocitov čerstvého tridsiatnika večne nespokojného so sebou samým.
.tomáš Slaninka

OPLATÍ SA POČÚVAŤ Flavia Coelho: Mundo Meu
(Discograph)
Ktohovie, čo by povedali vyznávači reggae, keby počuli album Mundo meu (Môj svet), brazílskej speváčky menom Flavia Coelho. Že to nie je reggae? Flavia totiž do reggae primiešala v rôznych pomeroch štýly samba, bossa nova, bolero, forró (vypomáha Fixi), afrobeat (vypomáhaTony Allen), funk, hip-hop, dub, a v piesni Moc peňazí aj balkánske ska, inšpirované Emirom Kusturicom. Príťažlivosť Flavie však nespočíva len v jej exotickom hudobnom koktaile, ale aj v čare jej osobnosti, z ktorej vyžaruje energia, temperament a radosť zo života. A samozrejme, aj v jej erotickom, príjemnom  hlase a melódiách, občas ozvláštnených zrýchleným tokom slov v štýle raggamuffin. Album Mundo meu je oslavou spievajúcich pouličných básnikov repentistas, experimentálnou výbušninou regaae, porovnateľnou s vrcholnými albumami Grace Jones.
.miroslav Potoček

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite