Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nikdy som nemal pocit menejcennosti

.časopis .téma

Rozhovor so štábnym nadrotmajstrom Miroslavom Dulajom, veliacim poddôstojníkom brigády velenia, riadenia a prieskumu Vzdušných síl OS SR Zvolen, o kurzoch na prestížnych školách aj o tom, že je ťažké porovnávať vojakov iných krajín s našimi.

.absolvovali ste vzdelanie okrem Slovenska aj na viacerých prestížnych školách v zahraničí. Čo vám to dalo?
Bola to výnimočná skúsenosť. V zahraničných školách a kurzoch nejde len o teoretické vedomosti a praktické zručnosti, ale vďaka mnohonárodnému zloženiu študijných tímov som získal nové pohľady na riešenie tých istých problémov, o ktorých sme živo diskutovali aj mimo študijného času. Napríklad v škole v USA boli v ročníku študenti z viac ako 40 krajín sveta. Často sme žartovali, že okrem Antarktídy na každom kontinente máme niekoho, kto nám môže v prípade akýchkoľvek problémov pomôcť. Je to veľmi dobrý pocit, keď som prišiel napríklad do misie v Bosne a Hercegovine a mohol som navštíviť spolužiaka.

.čím sa líši príprava vojaka v krajinách ako je USA, Česká republika, Nemecko, Veľká Británia či Turecko, kde ste sa pripravovali?
V princípe sa príprava vojaka v našej krajine nelíši od tých ostatných. Treba rozlíšiť, o ktorý hodnostný zbor ide. Pre kategóriu mužstva (najnižšie hodnosti) je najdôležitejšie zvládnutie individuálnych bojových zručností, dokonale poznať svoju zbraň a techniku a byť fyzicky a psychicky pripravený na plnenie celého spektra vojenských úloh. Z najlepších vojakov hodnostného zboru mužstva sa neskôr stávajú poddôstojníci, ktorí okrem spomínaných zručností musia byť aj lídrami, alebo špecialistami vo svojej odbornosti.
Čo sa týka prípravy dôstojníkov, tam ide už o univerzitné vzdelanie taktického, či strategického stupňa.

.ktorý kurz vám dal pre vašu profesionálnu dráhu vojaka najviac?
Najviac mi určite dala škola v USA. Strávil som tam viac ako rok a za ten čas som mal možnosť získať rovnocenné vzdelanie ako moji americkí spolužiaci. Prednášali nám najvyšší predstavitelia amerických ozbrojených zložiek, vysokí politici a iní dôležití lektori. Dosiahnutím tejto úrovne vzdelania spĺňam kritériá na najvyššie pozície, aké môže poddôstojník získať.

.cítili ste sa ako vojak slovenskej armády rovnocenný v porovnaní s kolegami vojakmi z iných krajín? Nemyslím iba systém a výšku finančného ohodnotenia, ale aj otázku výstroja, výzbroje, zdatností a podobne?
Nikdy som sa za naše ozbrojené sily nemusel hanbiť a ani som nikdy ako vojak OS SR nemal pocit menejcennosti. Je veľmi ťažké porovnávať úroveň vojakov iných krajín s našimi. Tak ako majú iné finančné ohodnotenie a podmienky služby, tak sú aj rozdielne výstroj a výzbroj. Osobne som presvedčený, že naše výstrojné súčiastky sú na úrovni štandardu v rámci najvyspelejších krajín NATO.


.rezort obrany je dlhodobo  kritizovaný pre nízku mieru výdavkov v pomere k HDP, pre zlú a zastaranú výzbroj, pre nedostatočný výcvik aj pre zlé medzinárodné renomé. Aký je váš názor na tieto kritické hlasy?
Službu v ozbrojených silách som si vybral dobrovoľne a zaviazal som sa prísahou Slovenskej republike, že budem pripravený v prípade potreby nasadiť aj svoj život. Aj v náročnom krízovom stave, ktorý bol viackrát medializovaný, si plníme naše úlohy so cťou. Navyše, vojakom neprináleží hodnotiť oblasti, za ktoré nezodpovedajú. Každý z nás sa sústredí na svoj odborný rast s cieľom dosiahnuť čo najlepšie výsledky.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite