Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba

.časopis .lifestyle

TREBA HARMONIZOVAŤ: Pitná voda na opaľovanie
Leto udrelo, načim vytiahnuť opaľovacie krémy. Komu sa nechce sústavne niečím mastiť a natierať, môže vyskúšať celkom novú cestu, ako pokožku pred nebezpečnými slnečnými lúčmi ochrániť– tzv. harmonizovanú H2O – a to tak, že vypije 2 ml každé 4 hodiny, pričom napiť sa treba hodinu pred slnením. Podľa výrobcu, ktorý tvrdí, že úspešnosť je 90-percentná, by mala využívať princíp osmózy a prospešnými rádiovými frekvenciami v bunkách neutralizovať UV žiarenie, takže by sme na slnku bez obáv a natierania ochrannými faktormi mohli pobehovať 30-krát dlhšie. Experti sú k vode mimoriadne skeptickí, upozorňujú, že žiadne „jedlé“ opaľovacie prostriedky zatiaľ neboli preukázateľne účinné a aj homeopatiká na opaľovanie alibisticky odporúčajú pre istotu sa aj niečím natrieť. Výrobca nepolemizuje a predáva decovú fľaštičku za 30 dolárov. No nekúpte to!

TREBA SA NABALIŤ: Vesta namiesto kufra do lietadla
S tým, ako narastá ponuka nízkonákladových leteckých spoločností, ktoré vás síce lacno odvezú kamkoľvek na svete, ale váš veľký kufor nie a musíte si za nadváhu batožiny poriadne priplatiť, narastá aj množstvo šikovných nápadov, ako im prejsť cez rozum. Už pred dvoma rokmi sme písali o veste Stuffa, do ktorej sa dá kompletne preložiť obsah jedného celého príručného kufríka. Minulý rok sa objavil ďalší výrobca viest, do ktorých sa dá kompletne zbaliť a ktoré sa mimo letiska dajú nosiť ako normálna slušivá taška. Okrem klasickej vesty Jaktogo z nepremokavého a vetrom neprefúkavého materiálu ponúka aj ďalšie kúsky oblečenia, napríklad šaty (dresstogo) a pončo (ponchotogo). Ich ceny sa pohybujú okolo 60 eur. Tieto praktické kúsky oblečenia šijú aj z denimu a kože, čo už je však drahšia záležitosť.   

TREBA DEGUSTOVAŤ: Víno, jahody a zase víno
Na Slovensku je takmer dvadsať rôznych vinárskych súťaží, medzi vinármi majú rešpekt len tri. Jednou z nich je prešovská Muvina, ktorej devätnásty ročník vyvrcholí v pondelok a utorok v Múzeu vín v Prešove. Návštevníci si tu budú môcť celý deň „prechutnávať“ všetky súťažiace vzorky a posudzovať, aké vína porota najviac ocenila. Ak to máte do Prešova ďaleko a bližšia je vám Nitra, v sobotu sa tam koná Festival ružových vín a jahôd. Dvadsaťpäť vinárov naň poslalo 250 vín. Okrem vín môžete navštíviť Farebný trh a CoffeeMarket, kde sa uskutoční aj súťaž nitrianskych baristov. No a ak je vám od ruky aj Nitra, potom skočte do kníhkupectva a prelistujte si novú knižku enológa Vladimíra Hronského Sprievodca vínami Slovenska (Slovart, 2014).

TREBA SI ZAUJÚKAŤ: Festivaly v každom kúte Slovenska
Sezóna letných folklórnych festivalov po celom Slovensku sa začala. Počas tohto víkendu máte minimálne päť možností, ako nasať všetkými zmyslami slovenský folklór tak, ako ho zachovávajú a spracúvajú folkloristi. V prírodnom amfiteátri Trnovce sa už 55-krát uskutoční Medzinárodný folklórny festival Myjava a okrem tradičného programu na javisku bude opäť otvorené aj mestečko My-a-vy, kde sa dajú koštovať tradičné jedlá a nápoje. V uliciach Bratislavy sa bude pre zmenu pohybovať, spievať, tancovať a hrať až 1 200 detí v rámci medzinárodného festivalu detských folklórnych súborov. Na severe Slovenska v Červenom Kláštore v Pieninách môžete navštíviť Zamagurské folklórne slávnosti a pomedzi folkloristov si vypočuť aj Tublatanku. Na strednom Slovensku sa môžete v sobotu vybrať na slávnosti do Podhoria a v nedeľu zas do Múzea slovenskej dediny v Martine na Turčianske slávnosti.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Anarchistický idealistický film-manifest
Keby... (If... 1968) je súčasťou zlatého fondu svetovej kinematografie, film britského režisérskeho klasika, jedného z najdôležitejších predstaviteľov hnutia Free Cinema Lindsay Andersona. Z pozície kameramana na filme participoval Miroslav Ondříček. Z Malcolma McDowella urobil film hviezdu, ak by nezahviezdil v Keby... sotva by sa niekedy dostal k hlavnej úlohe v Kubrickovom Mechanickom pomaranči. Toľko fakty, ale ono je to hlavne vidieť. Mike, pubertálny chovanec rigidnej anglickej internátnej školy, ktorý vyburcuje kolegov študentov na vzburu, už v sebe má väčšinu z toho, pre čo si McDowella tak notoricky pamätáme z Mechanického pomaranča. Keby... je jedným z najsilnejších filmov revolty šesťdesiatych rokov, odvážny, anarchistický, idealistický, film-manifest, ktorý už z princípu nemôže zostarnúť. Nič to, že veľký brat vlastne vyhral.  Sobota, 21. júna, Dvojka, 21.20.(autor Juraj Malíček – hody, pls, uvádzaj to tam na konci ako pri recenzkách)

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite