Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kritika

.yoani Sánchez .časopis .klub

Na schôdzi zdvihol ruku. Riaditeľ im povedal, nech hovoria na rovinu. Čo si myslia. Využil to teda na to, aby nahlas povedal niečo, čo v sebe už niekoľko mesiacov dusil. Začal hovoriť o nízkych platoch zdravotníckeho personálu, potom o špinavých priestoroch, nedostatku vody, poslednom rozbitom sterilizátore, a vôbec, o pretekaní a plytvaní vodou v celej nemocnici. Nezastavil sa a pokračoval ďalej o teple v čakárňach, keď sa do nich nahrnú pacienti a o nedostatku chirurgických nástrojov na sálach. Svoju reč ukončil slovami: „Toto sa nedá vydržať. Nikto to nemôže vydržať.“ Sála sa ponorila do nepríjemného ticha.

Keď dohovoril, niekto mu povedal, že jeho kritika nebola konštruktívna, ale išlo len o obyčajnú katarziu. Takže už nikdy na žiadnej schôdzi neprehovoril.
Za argument, že treba, aby bola kritika primeraná a poučná, sa zvyčajne schovávajú tí, čo v skutočnosti žiadnu kritiku počuť nechcú.  Pre týchto ľudí znamená umenie kritizovať niečo ako schopnosť prejaviť úctu a všetkým polichotiť. Podľa týchto pochlebovačov sa nesmie spochybňovať systém, ale tí, ktorí mu nedovoľujú riadne fungovať. Byť konštruktívny znamená nekritizovať politických lídrov a už vôbec nie ideológiu. Tiež treba ukázať slepú vieru, že sa všetko vyrieši vďaka múdrosti „tých zhora“.
Ak niekto prekročí hranice tolerovanej kritiky, bude za to niesť následky. Uráža sa, večne trúchli.. to sú prvé urážky, ktorú môžu narásť až na označenie agent CIA, kontrarevolucionár, nepriateľ národa. Jeho slová nikdy nebudú ocenené, pretože sa nesnažil podlizovať ani obviňovať sám seba.  
Kritika nepotrebuje meno. Nie je konštruktívna alebo deštruktívna. Mala by zaznieť v celej svojej surovosti, bez toho, aby sa na niečo bral ohľad. Rovnako ako liečivá masť, ktorá sa natiera na hnisavú ranu, tak aj kritika bolí, núti nás plakať, trýzni nás. Ale lieči.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite