Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Mojich slovenských priateľov vždy poteší, keď môžu pozorovať Čechov so zhovievavosťou šikovnejšieho a rýchlejšieho brata. Takže: Povinné zverejňovanie zmlúv, ktoré na Slovensku platí už štvrtý rok, sa v Česku tento týždeň opäť odložilo. Krásna ukážka toho, ako obe krajiny fungujú.

Vtedajšej ministerky Lucie Žitňanskej som sa pýtal, aké ťažké bolo zákon presadiť. Hovorila, že nijako zvlášť: „Až teraz vidím, aký veľký je to zázrak. Nie každý si asi presne uvedomoval, čo to bude v dôsledku znamenať.“ Hľa, pankáčske Slovensko: Stačí šťastná zostava niekoľkých ľudí, a krajina môže cez noc preskočiť Rakúšanov, Maďarov, Poliakov a Čechov a stať sa stredoeurópskym šampiónom v transparentnosti.
Slovenský zákon sa rozhodol preniesť do Česka mladý poslanec TOP 09 – a starosta Semil – Jan Farský. Stručnosť je cnosť, predpis má teda len 11 paragrafov. Farský sa ho pokúša presadiť už dva roky. Odpor je silný, štafetu tichých obštrukcií od ODS prevzala ČSSD. Keďže sme však v Česku, tak aj loby za zákon je silná. Devätnásť neziskoviek založilo vlani akciu Rekonštrukcia štátu, ktorá vyvíja sústredený tlak na schválenie deviatich zákonov na čele s povinným zverejňovaním zmlúv. Hľa, Česko v najlepšej podobe: Neziskovky prenasledujú váhavých poslancov – 165 z 200 členov snemovne im totiž pred voľbami podpísalo, že zákony podporí – a dodávajú argumentáciu stúpencom.
Pripomína mi to, ako som sa nedávno stal členom správnej rady českej i slovenskej Transparency International. V slovenskej stačilo odpísať mailom „bude mi cťou a potešením“, v českej bol nutný výpis z registra trestov a overený súhlas... Ako to dopadne s Farského zákonom, samozrejme, viem. Po úplnom uťahaní stúpencov aj odporcov prejde nejaká mäkšia verzia toho, čo za vlády Ivety Radičovej poslanci ľahkomyseľne odmávli. Len nehovorím kedy. Pretože, viete, my Česi sa neradi unáhlime...

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite