Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Svet

.časopis

Vrátia sa Američania? Americký prezident Barack Obama oznámil, že v prípade Iraku zvažuje „všetky možnosti“ pomoci vrátane vojenského zásahu. Austrálsky premiér Tony Abbott dodal, že ho podporí. Je to odraz toho, aká neúnosná začína byť situácia v Iraku. Krátko predtým, ako Obama predniesol tieto slová, islamisti dobyli mestá Mosúl a Tikrít. Iracká armáda im nevládze vzdorovať a sunnitskí ozbrojenci, združení v skupine ISIS (v preklade Islamský štát v Iraku a Levante), získavajú stále nové územia.

Obavy vyvolávajú najmä ich hrozby, že prejdú až do hlavného mesta Badgadu a ďalej na juh, kde žije šiítska menšina. Šiítov považuje ISIS za neveriacich a nepriateľov, hrozí teda krvavá občianska vojna. Dlhodobým cieľom ISIS je vytvoriť islamský štát, kalifát na území Iraku aj Sýrie. Ak bude vývoj takto pokračovať, kalifát sa môže stať skutočnosťou. Bol by to vážny krok k prepisovaniu hraníc v celom regióne. Je otázne, či by tomu americký zásah mohol zabrániť, a americká verejnosť už angažmán v Iraku nepodporuje.
.mg

Ruské tanky
prenikli na územie Ukrajiny, oznámil Arsen Avakov, ukrajinský minister zahraničia. Rusko to popiera. Obavy, že boje na východe Ukrajiny využije Moskva ako zámienku na zásah, sú silné.
Británia zvýšila vojenskú pomoc pre Nigériu, aby táto krajina mohla efektívnejšie bojovať proti islamistickej milícii Boko Haram. Nigérii už takto pomáha už aj USA, ale boj proti islamistom, ktorí chcú zvrhnúť vládu a založiť islamský štát, je dlhodobý proces.
Nominácia Jeana-Clauda Junckera za predsedu Európskej komisie bola minulý týždeň stále sporná. Hlavné politické skupiny v europarlamente boli za Junckera, s výnimkou ECR, v ktorej prevládajú britskí konzervatívci. Pre Britániu je federalista Juncker ako šéf komisie neprijateľný.
Škriepky Japonska a Číny vo Východočínskom mori pokračovali aj minulý týždeň. Peking hlásil, že japonské stíhačky sa nebezpečne priblížili k čínskemu lietadlu. Dôvodom je územný spor o ostrovčeky Senkaku, ktoré spravuje Japonsko, ale nárok na ne si robí aj Čína.

Osobnosť: Annelies Marie Frank/
Minulý týždeň sme si pripomenuli nedožité 85. narodeniny autorky Denníka Anny Frankovej . Anna zahynula ako 15-ročná v koncentračnom tábore Bergen-Belsen. Počas vojny sa najskôr ukrývala v Amsterdame, keď bol úkryt prezradený, aj s rodinou ju deportovali do koncentračných táborov.

Antiosobnosť: Erik Cantor/
Doterajší líder konzervatívnej menšiny v americkej Snemovni pripravil republikánom šok. Bol si istý výhrou v republikánskych kongresových primárkach, no prekvapivo prehral s verejne prakticky neznámym Davidom Bratom. Brat je ekonóm, má blízko k hodnotám Tea Party.

Citát/
Anna Franková: „Napriek všetkému verím, že ľudia sú v srdci dobrí.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite