Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Úver pre elektrárne Najväčšia ruská banka Sberbank poskytne Slovenským elektrárňam úver vo výške 870 miliónov eur. Okrem ruskej matky, ktorej väčšinovým vlastníkom je ruský štát, sa transakcie zúčastnia aj slovenská a česká dcéra Sberbank. Splatnosť úveru je sedem a pol roka. Dvojtretinovým vlastníkom Slovenských elektrární je talianska spoločnosť Enel. Zvyšný podiel vlastní slovenský štát.

Avšak taliansky investor zvažuje predaj svojho podielu v Slovenských elektrárňach, keďže náš trh zrejme nespĺňa ich predstavy o dlhodobej výnosnosti. Slovenské ministerstvo hospodárstva o tom ešte nebolo oficiálne informované. Úver od Sberbank spôsobil mediálne špekulácie o motiváciách ruskej strany. Enel oficiálne hovorí o posilnení finančnej stability elektrární. Sberbank spomína svoj dlhodobý záujem o energetiku. Enelu patrí podiel v Slovenských elektrárňach od roku 2006. Ak by sa predávali, popri ruskom záujemcovi (spoločnosti Rosatom) by ako kupec prichádzala do úvahy ešte česká spoločnosť ČEZ.
.lk, sita

Ministerstvo dopravy vybralo firmu, ktorá bude stavať kľúčový žilinský úsek D1 a najdlhší tunel na Slovensku – tunel Višňové. Víťazom tendra sa stala spoločnosť podnikateľa Miroslava Remetu. Zákazka má hodnotu 410 miliónov eur a viedla sa o ňu dlhá súťaž.
Novela ústavy, ktorú parlament schválil minulý týždeň, obsahuje závažnejšie nedostatky, ako sa javilo počas jej prijímania v NR SR, vyhlásilo  združenie VIA IURIS. Zo schválenej novely vyplýva, že ak budú previerky zneužité proti sudcom, dotknutí sudcovia nebudú mať účinné opravné prostriedky. To je v rozpore s tým, čo pred schválením tvrdili predkladatelia novely.
Na jeseň 2017 má byť dokončená nová univerzitná nemocnica v Bratislave. Stáť by mala 250 miliónov eur a mala by mať 700 lôžok. Začať so stavbou by sa malo na jar 2016 a má to byť PPP projekt.
Tohtoroční deviataci zvládli Testovanie 9 horšie ako tí minuloroční, najmä v matematike to bolo výrazné. Monitor ukázal aj to, že veľa slabých žiakov je v okresoch s vysokou nezamestnanosťou.

Osobnosť: Pavel Nechala/
Advokát, ktorý spolupracuje s Transparency International vyzve s veľkou pravdepodobnosťou v komunálnych voľbách v Petržalke súčasného starostu Vladimíra Bajana. Nechala v poslednom období Bajana viackrát kritizoval za povoľovanie stavieb v Petržalke.

Antiosobnosť: Ivan Gašparovič/
Prezident sa lúčil s vládou a opäť nechýbali lapsusy a „veľké myšlienky“. V paláci zlyhala hudba a prezident sa zveril, ako mu budú ministri chýbať. „Chýbať mi budú tie stretnutia, keď sme mali problémy, zatelefonovali sme si, prišli sme, sadli sme a hľadali riešenia.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite