Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovo Antona Srholca

.anton Srholec .časopis .osobnosti

V živote som si toho veľa nenavyberal. Všetko hlavné som dostal a všetko dôležité mi bolo dané: „Nepýtaj sa, ži!“. Detstvo v rodine, ktorá bola bohatá na deti a na lásku. Jedinečná škola vzťahu k súrodencom, za ktorých si zodpovedný.

Druhá svetová vojna a chudoba tvoria pozadie môjho životného príbehu. Keď sa chráni to hlavné: život a ľudská dôstojnosť. U saleziánov som bol päť rokov a žijem z toho dodnes. Pozor na chudobných a mladých, tam je budúcnosť.
Do väzenia som sa nepýtal. Padne to na človeka ako klietka na vtáčika. Tvrdá univerzita. Tak málo toho človek potrebuje. To, čo potrebuješ, aby si prežil, unesieš v jednej deke.
Život robotníka mal vtedy kurz. Bola to z núdze cnosť. Na obraze maliara Ladislava Záborského vidím seba ako človeka, čo vlečie svoje ťažké bremeno a za ním silueta Krista, nesúceho kríž. Namáhavá práca, poctivá tvorba môžu byť formou modlitby.
K pápežovi som chcel ujsť, napokon ma k nemu vyhnali komunisti, chceli znova ublížiť a nechtiac pomohli. Za normalizácie som sa do okupovanej vlasti vrátil len preto, že tu žili, že ste tu žili, ľudia trpiaci, túžiaci po slobode. Mne bolo zadosťučinením len žiť s vami, počúvať vás a artikulovať vaše sny a predstavy.
Komunizmus sme zvalili aj akoby zázrakom, aj vlastným pričinením. Zanechal mnohé hospodárske škody. Z tých by sme sa vylízali. Horšie sú škody morálne, kultúrne, s ktorými sa trápime. Je to náš spoločný údel.
Vďaka Vám, čo ste ma niesli v náručí svojej lásky. Ste mojím jediným pokladom. Vami obložený, ako chlebíček, som vďačný za všetko, čo mi bolo dopriate. Dnešný deň je vďakou za život, slávnosťou nášho priateľstva a dňom našej zvláštnej rehole.
Ďakujem Vám za účasť na mojej ceste.

Anton Srholec sa práve dožil 85 rokov.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite