Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Oplatí sa

.časopis .kultúra

OPLATÍ SA ČÍTAŤ Tomáš Janovic: Jajkele sa rozpráva s Bohom (Karmelitánske nakladateľstvo, 2014)
Smutné anekdoty Tomáša Janovica pozná každý čitateľ týždňa. Ony sú totiž jeho nenápadnou ozdobou. Vo výstižnej skratke hovoria o grotesknej absurdnosti, ale aj o smutnej kráse a krehkosti našich životov viac než naše komentáre, reportáže, analýzy či recenzie. „Nie sme analfabeti, aby sme rešpektovali nepísané zákony,” píše Tomáš. Alebo: „Keď ubúda oviec, ubúda aj vlkov. Keď ubúda múdrych, pribúda hlúpych.” Žiadny humor za každú cenu, len presné, výstižné, múdro vtipné konštatovania. Knižka Jajkele sa rozpráva s Bohom to všetko prináša spolu s hravými ilustráciami a v príjemnej grafickej úprave Miroslava Cipára. Nemusíte hľadať v starých .týždňoch. Tu držíte Tomáša Janovica v ruke. „Láska je tvorba. Nenávisť iba remeslo.” Preto sú Tomášove slová také dobré.
.jk

OPLATÍ SA ČÍTAŤ Stefan Zweig: Svet včerajška
(Premedia, 2014)
„Keď sa pokúšam nájsť primeranú definíciu čias pred prvou svetovou vojnou, keď som vyrastal, dúfam, že budem najpresnejší, ak poviem: bol to zlatý vek istoty.” Stefan Zweig bol veľký spisovateľ, a to najlepšie, čo napísal je práve táto jeho autobiografia. Milostný list starým časom, ktoré sa začiatkom dvadisateho storočia definitívne skončili a zároveň varovanie pred tým, čo v temnom prísvite hrozných vojen a neľudských režimov prichádzalo. Stefan Zweig píše starosvetsky vecne, citlivo vníma dianie vo svojej bezprostrednej blízkosti,  ale aj vo svetovej politike. Nakoniec podnadpis knihy je Spomienky Európana. Kniha vychádza v revidovanom preklade Ivana Cvrkala. Vydavateľstvo Premedia prišlo s ďalšou klasickou knihou, ktorá by nemala chýbať v knižnici žiadneho vzdelaného človeka.
.jk

OPLATÍ SA NAVŠÍVIŤ Festival Eurokontext
(SND)
Už počas minulého víkendu sa v Slovenskom národnom divadle začal festival Eurokontext, na ktorom môže človek uvidieť 37 inscenácií v podaní 16 divadiel z 9 krajín. Je to vlastne dvojfestival. Od 5. do 12. júna prebieha jeho operno-pohybová časť, od 13. do 24. júna činoherná časť. Hneď v pondelok môžete vidieť Veselosti minulosti banskobystrického divadla Štúdio tanca, v utorok domáceho Rigoletta, v stredu Poulencove Dialógy karmelitánok Štátneho divadla Košice alebo Prokofievovho Rómea a Júliu v podaní Baletu SND, vo štvrtok domácu Bohému, v piatok napríklad Potkany Divadla A. Bagara, v sobotu napríklad Žltú čiaru Záhrebského Divadla mladých. A to je len časť z nultého ročníka. Všetko o festivale, ktorý dôstojne zavŕši aktuálnu sezónu v SND, nájdete na eurokontext.sk
.jk

OPLATÍ SA POČÚVAŤ Soundgarden: Superunknown
(Universal)
Soundgarden mali vždy špeciálne postavenie na grungeovej scéne v Seattli. Na prelome 80. a 90. rokov, keď bol tento tvrdý hudobný štýl ešte v plienkach, boli už vyformovanou kapelou, ale paradoxne slávu, akej sa neskôr dostalo Nirvane, Pearl Jam či Alice In Chains, zlízli ako poslední. Najtvrdšie jadro fanúšikov bude tvrdiť, že ich najlepším albumom je predchádzajúci Badmotorfinger (1991), ale práve komerčný hit Superunknown (1994) z nich spravil jednu z ikonických skupín prvej polovice 90. rokov. Nie je to len tým, že album obsahuje singel Black Hole Sun, ale aj preto, že Superunknown, ktorý vychádza po 20 rokoch vo výpravnej reedícii, ukazuje veľký talent speváka Chrisa Cornella a jeho kamošov, ktorí dokázali popri skvelých tvrdých veciach ako My Wave alebo Spoonman zložiť aj plazivo krásne skladby ako Fell on Black Days či The Day I Tried To Live, ktoré ukazujú, že Soundgarden, ktorí pred časom obnovili svoju činnosť, nepočúvali len Black Sabbath a Led Zeppelin, ale aj The Beatles  či The Doors. To je aj dôvod, prečo ich grunge znie dodnes tak sviežo.
.peter Bálik

OPLATÍ SA POČÚVAŤ Boyband: Galapágy
(Ty Nikdy Records)
Mimo undergroundu a komercie  a s láskou k hudbe a rýmom, tak robia svoju vec trnavský raper Boy Wonder a Idea z Prahy. Československú kooperáciu zastrešuje česká crew Ty Nikdy Label, ktorá je monopost pre talenty asi ako Warholova Factory. Druhý album Boybandu je nápadmi tak prehustený, že preskočil ich výborný debut. Doska je plná príbehov, postavičiek a nálad. Humor, sarkazmus, sebairónia, skvelé egotripy, nadhľad a inteligencia. Chvíľu ste na párty plnej ľudí a o chvíľu sami medzi štyrmi stenami spovedáte svoje poškodené svedomie. Galapágy sú plné protikladov. Tvrdosť i melanchólia v jednom. Úderné elektro bíty sa striedajú s  ambientnejšími plochami či „nadžezlými“ pasážami. Jediná chyba tejto novinky je, že sa končí.
.renat Khallo
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite