Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český zásah proti moslimom

.roman Joch .časopis .klub

V Česku sa odohrala policajná razia v islamskej modlitebni (či kancelárii) neďaleko Václavského námestia a v mešite na Černém Mostě v Prahe.

Pozoruhodné je, koľko má tento zásah kritikov, bez toho, aby vedeli, o čo v nej išlo. Pritom s týmto policajným zásahom musel súhlasiť štátny zástupca (obdoba prokurátora) a povoliť ju musel sudca. Obidvaja teda museli dôvody považovať za opodstatnené.
Polícia nemusí verejnosti oznámiť dôvody, ktoré ju k razii viedli. Ale ak hľadala osoby, ktoré boli v Česku ilegálne a existoval dôvod na ich zatknutie a naše orgány sa domnievali, že počas modlitieb budú tieto osoby na danom mieste, razia by mala zmysel.
Polícia nepoužila násilie, neboli ani žiadni zranení. Prečo potom vyvolala toľko rozhorčenia? Pretože sa odohrala počas piatkových večerných modlitieb, čo je necitlivé? Prečo to však považuje za nehorázne krajina, kde je akceptovaný zásah na úrade vlády a takmer zatknutie premiéra? Sú azda islamské priestory jediné v štáte, kde sa policajný zásah nesmie nikdy uskutočniť? Aj keby na to bol dostatočný dôvod?
Neviem, či mala polícia dostatočný dôvod na zásah. Ale viem, že názor, že kvôli citlivosti voči moslimskej menšine by sa policajné zásahy mali vyhýbať islamským priestorom, je cestou do pekla.  Polícia totiž musí mať právo zasahovať všade, kde sa pácha alebo je pripravovaná trestná činnosť. A teda, že žiadna skupina obyvateľov nemá byť z tejto rovnosti pred zákonom a rovnakej slobody vyňatá, nikto nemá právo na špeciálny ohľad, ani českí moslimovia.  
Česko je krajina s náboženskou slobodou. Majú sa jej tešiť všetci – moslimovia, nemoslimovia a trebárs aj bývalí moslimovia. Mnohí však často zamlčujú, že islam je dnes v Európe náboženstvom, ktoré sa od ostatných líši tým, že niektorí jeho vyznávači nechcú náboženskú slobodu dopriať iným, pričom nemajú problém inovercov zabíjať.  Treba však povedať, a rád to na tomto mieste robím, že nie všetci moslimovia sú radikálmi či extrémistami ochotnými zabíjať inovercov len pre ich inú vieru. Existujú aj moslimovia umiernení a je ich väčšina. Naopak, extrémisti a teroristi existujú aj v ostatných náboženstvách. Patria medzi nich napríklad niektorí židovskí extrémisti v Izraeli, kresťanskí teroristi v USA, ktorí vraždia potratových doktorov či radikálni hinduisti v Indii. V Európe však – akokoľvek je to nepríjemné – existujú veriaci iba jedného náboženstva, ktorí považujú vraždenie inovercov za správne. Nepoznáme príklady, že by ateisti, agnostici, deisti, kresťania, židia, buddhisti, sikhovia, hinduisti či iní zabíjali inovercov. Poznáme však takých moslimov. A ďalší ktorí k tomu navádzajú. Považovať teda policajnú raziu v moslimských objektoch za a priori neopodstatnenú je popretím vlastnej racionality, súdnosti a zdravého rozumu.  
Moslimovia majú rovnaké právo na náboženskú slobodu ako všetci ostatní. Nebolo by však dôkazom tolerantnosti väčšiny moslimov, keby nekompromisne tvrdili, že aj odpadlíci od islamu rovnaké právo nestrácajú? A to vrátane práva na život? Nebolo by dôkazom ich umiernenosti, keby odsudzovali svojich spoluveriacich, ktorí tvrdia opak? Najmä keď ich je vo svete tak veľa.
S ľútosťou konštatujem, že niektorí írski kňazi v svojom nacionalistickom zápale sympatizovali s Írskou republikánskou armádou, a preto vo svojich kostoloch ukrývali nielen niektorých teroristov na úteku, ale aj zbrane. Boli to síce ojedinelé prípady, kresťanská hierarchia ich vždy odsudzovala, ale niekoľko ich bolo. Keby polícia mala indície, že v útrobách kostola sa skrývajú zbrane pre teroristov, má zasiahnúť. Keby na to bol dôvod počas bohoslužby, má k tomu dôjsť v čase bohoslužby. Ak totiž trvá liberálny štát na zásade rovnakých individuálnych práv a náboženskej slobody pre všetkých, má to na všetkých oslobodzujúci dopad. A na umiernených moslimov obzvlášť.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite