Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Upíri, čo majú radi ľudí

.peter Bálik .časopis .film

V novom filme Prežijú len milenci sa režisér Jim Jarmusch cez upírsky pár vyjadruje k súčasnému svetu.

Čím je Jim Jarmusch starší, tým je vzácnejší. Americký režisér, ktorý sa preslávil filmami  ako Noc na Zemi, Mŕtvy muž alebo Ghost Dog: Cesta Samuraja, je trošku ako upír Adam z jeho najnovšieho filmu, ktorý mal nedávno premiéru v našich kinách. Svet sa mení, no 61-ročný Jarmusch stále a vytrvalo kráča proti prúdu.
Dnešná kinematografia je sofistikovaná a prekomplikovaná. Kriminálky majú také zápletky, že vrahom nie je záhradník, ale jeho ešte nenarodený syn. Akčné filmy sa predbiehajú v nereálnych kaskadérskych výkonoch a špeciálnych efektoch. V umeleckých filmoch si ich tvorcovia vyberajú hraničné situácie a snažia za každú cenu šokovať.
Jarmuschove filmy sú iné. Vždy boli iné. Obyčajné, jednoduché, tragikomické. Nedajte sa zmiasť tým, že najnovší film je o upíroch. On je totiž na míle vzdialený tínedžerským ságam s touto tematikou. Hlavnými hrdinami sú dvaja nesmrteľní upíri Adam a Eva, ktorí sa milujú a potrebujú jeden druhého. Na prežitie však nepotrebujú len ľudskú krv, ale aj umenie. Adam je rockový hudobník, Eva miluje literatúru. Obaja majú radi  tvorbu ľudí, no zároveň sú nešťastní, akým smerom sa svet zombíkov (takto upíri volajú ľudí) vyvíja.  
Príbeh sa odohráva na dvoch miestach, v opustenom americkom Detroite a v marockom meste. Pozeráme sa na dialógy dvoch postáv, ktoré sa rozprávajú o obyčajných veciach, potom si pustia gramofón a zatancujú si na obľúbenú pesničku, prípadne vyrazia na rockový koncert.
Jarmusch je často kritizovaný za to, že jeho filmy nemajú dej. Ani v jeho Milencoch sa toho veľa nestane, režisér sa skôr zaoberá vývojom postáv a diváka udržuje v miernom napätí. Niekde v diaľke visí hrozba, ktorá sa dá vytušiť z dialógov, ale o veľa o nej nevieme. O to viac vyniknú rôzne myšlienky upírskeho dua, cez ktoré sa režisér vyjadruje k hudbe, ekológii a spoločnosti alebo cimermanovsky diváka podpichuje bočnými poznámkami (ako Jára Cimrman ovplyvnil Čechova, tak Adam skladateľa Schuberta).
Podobné filmy Jarmusch nakrúca už od prvotiny Trvalé prázdniny, ale neopakuje sa, pretože  každý z jeho filmových príbehov je v niečom výnimočný a nezabudnuteľný. Jeho hrdinovia sú často osamelí jedinci z okraja spoločnosti ako dvaja upíri, ktorí sa z odstupu pozerajú na svet okolo seba, ale chtiac-nechtiac sú jeho súčasťou.

Prežijú len milenci (Only Lovers Left Alive), Nemecko/USA/Británia 2013, réžia a scenár: Jim Jarmusch, hrajú: Tilda Swinton, Tom Hiddleston, Mia Wasikowska, John Hurt...  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite