Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nemôžeme všetci len pasívne sedieť

.marek Vagovič .časopis .kauza

Vlani v auguste bol trikrát vypovedať o podozreniach z tunelovania VSS za prvej Ficovej vlády. Každý výsluch trval asi tri hodiny, jeho svedectvo má približne 40 strán. „Nezaujímala ich podstata,” hovorí o vyšetrovateľoch Vladimír Suchodolinský.

.ako prebiehali výsluchy k tunelovaniu VSS?
Na začiatku mal vyšetrovateľ Laho snahu vypočúvať ma aj k údajnému úniku utajovaných skutočností, čo som však odmietol. Išiel na mňa priateľsky, v štýle: Čo si myslíte, ako sa to dostalo von? Povedal som mu, nech ma predvolá oficiálne. S výsluchmi sa mi však spája aj úsmevná skúsenosť. Keďže to bolo v lete, priniesol som si so sebou aj veľkú fľašu minerálky. Po skončení výsluchu som ju vyhodil do koša na chodbe. Keď som prišiel ráno na ďalší výsluch, zo žartu som sa spýtal vyšetrovateľa, či použil moje odtlačky a DNA. Zatváril sa nechápavo, no po skončení výsluchu sa ma spýtal, či si môže zobrať moju fľašu. Opatrne ju chytil za vrchnák, jeho kolegyňa sa však ohradila, že oni takto nepostupujú. Všetko vraj robia oficiálne, pričom je lepšie použiť pohár. (Smiech.)

.aké vám kládli otázky?
Mal som pocit, že vyšetrovateľovi tie otázky pripravili ľudia zo súčasného vedenia VSS. V čase výsluchov totiž nemohol mať k dispozícii niektoré informácie. Okrem toho sa ma pýtal spôsobom: Kto a aké vám dal pokyny? Viac ako podstata kauzy – to znamená tunelovanie VSS – ho zaujímalo, prečo sme to vyšetrovali, kto sú naše spojky a podobne. Až po mojom upozornení ma začal vypočúvať aj k podozreniam z rozkrádania majetku na ministerstve obrany. Navyše ma zabudol poučiť, spočiatku neriešil ani zbavenie mlčanlivosti. Okamžite mi začal klásť otázky, hoci obvyklý postup je taký, že najskôr poviete, čo o danej veci viete. Zaujímavé je, že napríklad Ivana Macka, ktorý pred poslancami tiež hovoril o tunelovaní VSS, na výsluch nikto nezavolal. Musel o to prokurátora požiadať sám. Aj Macko pritom spracoval materiál v rozsahu približne 30 strán, ktorý sa týkal konkrétneho objektu tajnej služby, kde sa tiež preliali veľké peniaze.

.neľutujete, že ste do toho šli?
Nie. Aj vy sám cítite, že niektoré veci niekedy nejdú tak, ako si predstavujete. Ale preto ešte zrejme neprestanete robiť svoju prácu, respektíve poukazovať na neprávosti. Ak by sa podobná situácia objavila znova, idem do toho. Nemôžeme všetci len pasívne sedieť.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite