Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prokurátor mocných II.

.marek Vagovič .časopis .kauza

Špeciálny prokurátor sa aj v kauze tunelovania vojenských tajných služieb správa tak, aby vyhovel strane Smer. Časopis .týždeň získal nové informácie o pozadí rozsiahlej akcie, ktorou chcela polícia so súhlasom Dušana Kováčika zastrašiť kľúčového svedka.

Minulý týždeň sme zverejnili niekoľko rozhodnutí špeciálneho prokurátora, ktorými zastavil trestné stíhania v citlivých politických, ekonomických aj mafiánskych kauzách (financovanie Smeru, Šatan, olejári). Dušan Kováčik však zohral významnú úlohu aj v prípade obvinenia a následného zadržania Romana Mikulca – dôležitého svedka v prípade tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS). Práve bývalý riaditeľ VSS Mikulec a jeho zástupca Vladimír Suchodolinský pred vyše rokom upozornili na to, ako sa za prvej Ficovej vlády kšeftovalo smajetkom na ministerstve obrany. Súčasný šéf rezortu Martin Glváč (Smer) to síce odmietol, odveta však na seba nenechala dlho čakať.

.podstrčené dôkazy?
Dňa 21. júna 2013 nariadil policajný vyšetrovateľ Slavomír Laho prehliadku Mikulcovho auta Volkswagen Golf. Dôvodom bolo údajné podozrenie zo sabotáže a z ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. „Dosiaľ nezistený páchateľ v úmysle poškodiť obranyschopnosť SR poskytuje nepovolaným osobám – najmä novinárom denníka SME a Nový čas – informácie obsahujúce utajované skutočnosti, ktorých pôvodcom je VSS,“ tvrdil Laho. Pod súhlasom na prehliadku Mikulcovho auta je podpísaný aj špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Na druhý deň zastavila Mikulca policajná hliadka. Jeden z vyšetrovateľov si nasadil gumené rukavice a začal hľadať. „Na zadnej strane sedačky spolujazdca je vrecko. Keď tam prvýkrát strčil ruku, nenašiel nič. Jeden z policajtov na to reagoval slovami: Chlapci, to sa mi nezdá, poďme ešte raz,“ povedal .týždňu Mikulec. Druhý pokus už bol úspešný. „Po nejakých troch alebo štyroch minútach intenzívneho šúchania povedal, že tam niečo cíti. Odrazu vytiahol akúsi pamäťovú kartu a hodil ju na sedadlo. Všimol som si, že jeden prst na rukavici mal deravý.“
Podľa Mikulca sa vyšetrovatelia evidentne uspokojili. „Odišli na obed, pričom povedali kolegom, aby to dokončili.“ Až potom sa začala štandardná prehliadka auta – to znamená kufor a ďalšie priestory. Polícia zaistila aj dokumenty s logom VSS, ktoré vybrala z auta tak, aby ich bolo dobre vidno aj na kamere. Celú akciu totiž monitorovala televízia Markíza aj iné médiá. Ostentatívna prehliadka, ktorá trvala približne šesť hodín, pôsobila ako demonštrácia sily.

.s tajnými za chrbtom
„Keby išlo len o ohrozenie dôvernej a vyhradenej skutočnosti, tak by to asi nerobili takýmto spôsobom. Preto to museli nafúknuť a spraviť to cez paragraf o sabotáži,“ myslí si Mikulec. Bývalý šéf VSS sa pozastavil aj nad tým, či by bolo v jeho situácii rozumné, aby vozil v aute nejaké tajné dokumenty. „Tým viac, že večer predtým sme si s priateľkou všimli, že nás sledujú.“ Dôkazy mali uložené v mobiloch, ktoré im však polícia zhabala.
„Prečo sa nerealizovali domové prehliadky v jeho byte?“ pýta sa Vladimír Suchodolinský, ktorý vypracoval správu o tunelovaní VSS. Polícia následne Mikulca zadržala – opäť so súhlasom špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika – a umiestnila ho do cely predbežného zaistenia (CPZ). Na pamäťovej karte, ktorú vytiahol z jeho auta jeden z vyšetrovateľov, sa vraj nachádzali tajné informácie. Mikulca vzápätí obvinili z ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Podozrenie zo sabotáže sa už v zápisnici o jeho zadržaní nespomína.
Mikulec strávil v CPZ približne 24 hodín. Spoločnosť mu robil človek, ktorý šoféroval traktor pod vplyvom alkoholu. „Povedal som, že potrebujem lieky na tlak. Policajti, ktorí ma priviedli na výsluch, sa však vyjadrili, že do rána to vydržím.“ Po celý čas bol v kontakte len s advokátom. „Najhorší bol pocit bezmocnosti. Zoberú vám všetky veci, pričom sa ocitnete v prostredí, kde nikto nerozlišuje, z čoho ste podozrivý. Dostávate len pokyny v štýle: tu sa opri, tam sa postav, buď ticho, nekomentuj a podobne. Vaše argumenty nikoho nezaujímajú.“

.kus ako kus
Polícia neskôr zadržala a obvinila aj Mikulcovu priateľku Katarínu Svrčekovú – bývalú dôstojníčku VSS, ktorú nadriadení podľa jej slov šikanovali. „Stala som sa prostriedkom nátlaku a nástrojom na kompromitáciu môjho priateľa, aby sa nikdy nepreukázalo, ako to bolo s tunelovaním VSS,“ vyhlásila pár dní pred svojím zadržaním Svrčeková, ktorá je dnes hovorkyňou SaS. Za svoje slová čelila aj dvom trestným oznámeniam – za vyhýbanie sa výkonu štátnej služby a ohováranie.
Prvé na ňu podal bývalý náčelník Generálneho štábu Peter Vojtek, druhé zástupca riaditeľa vojenského spravodajstva Robert Tibenský. V obidvoch prípadoch však polícia trestné stíhanie zastavila. Počas prehliadky Mikulcovho auta bola Svrčeková v nákupnom centre. „Mali sme sa tam stretnúť, a potom spolu vyraziť k jeho rodičom do Nového Mesta nad Váhom.“ No keďže Mikulec nechodil, snažila sa mu dovolať. „Keď som zistila, o čo ide, nebolo mi všetko jedno. Mimochodom, štáb Markízy pustili k Romanovi bližšie ako mňa.“
Keď Mikulca zadržali, odišla k známym. Večer jej však volali z policajného prezídia, že má prísť na výsluch. Svrčeková im odkázala, nech jej to pošlú písomne. Na druhý deň ráno jej pri dverách zazvonil človek zo súkromnej bezpečnostnej služby, ktorú majú v dome. „Spýtal sa ma, či mi patrí ten čierny golf v garáži. Keď som prikývla, povedal, že musím ísť dole, pretože mi ho rozbili, respektíve nabúrali. Tušila som, že to nebude čistá hra,“ spomína Svrčeková.
Keď zabuchla dvere, z jednej strany k nej priskočil policajt, z druhej policajtka. „Oznámili mi, že som podozrivá z trestného činu, takže musím ísť s nimi na prezídium.“ Svrčeková si chcela si so sebou vziať aj lieky, ktoré pravidelne užívala: policajti jej však povedali, že o dve hodiny je späť, takže ich nepotrebuje. No keďže výsluch trval niekoľko hodín, Svrčekovej prišlo zle. Policajti vzápätí zavolali záchranku, ktorá jej pichla injekciu. „V cele sa ku mne správali ako k ostatným. Kus ako kus.“ Hodinu pred polnocou ju prepustili.

.v línii VSS
Mikulec so Svrčekovou sú odvtedy stíhaní na slobode. Viackrát boli vypovedať k údajnému úniku utajovaných skutočností aj k tunelovaniu VSS. Obaja mali pritom pocit, že vyšetrovateľovi Lahovi pripravili otázky ľudia z vedenia vojenskej tajnej služby. „Kládol mi otázky typu: Koľkokrát ste videli spis o tunelovaní? Kedy ste ho videli? Ukázal vám ho Mikulec? Hoci som to hneď na začiatku poprela, vôbec nereagoval na odpovede, alebo im pripisoval iný význam,“ tvrdí Svrčeková.
Podstata kauzy – podozrenie z rozkrádania majetku na ministerstve obrany – vraj políciu s prokuratúrou vôbec nezaujímala. Podobnú skúsenosť má aj autor správy o tunelovaní VSS Vladimír Suchodolinský, ktorý už v tejto veci vypovedal trikrát (pozri rámček). Polícia napriek tomu tvrdí, že vyšetrovanie prebieha „plynulo a bez prieťahov“. „Postupne sa preverujú všetky skutočnosti, ktoré mali byť údajne uvedené v správe, ktorú vypracoval pán Suchodolinský,“ tvrdí Marianna Paulíková z kancelárie policajného prezidenta Tibora Gašpara.
Podľa Paulíkovej si vyšetrovatelia vyžiadali všetky dokumenty, ktoré s prípadom súvisia. Doteraz vo veci vypočuli 15 svedkov – vrátane bývalých predstaviteľov VSS Ľubomíra Benkovského, Ľubomíra Skuhru a Juraja Šeba. V kauze tunelovania VSS však zatiaľ nikoho neobvinili. Polícia zároveň tvrdí, že dôkazy proti Romanovi Mikulcovi a Kataríne Svrčekovej, že vyniesli zVSS tajné dokumenty, boli získané zákonne. „Vyšetrovateľ vykonáva úkony podľa záväzných pokynov dozorujúceho prokurátora,“ dodala Paulíková.

.lojálny prokurátor
Dozorujúcim prokurátorom kauzy tunelovania VSS aj údajného úniku utajovaných skutočností je Marián Varga: prokurátor z oddelenia trestných činov ústavných činiteľov, ktoré spadá priamo pod Dušana Kováčika. Varga, ktorý patrí k jeho najbližším ľuďom, dozoroval aj kauzu emisie. Vlani v októbri však bolo trestné stíhanie zastavené – vo veci zneužívania právomocí verejného činiteľa aj porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Niet pochýb, že takýto záver vyhovoval hlavne Smeru.
Špeciálna prokuratúra zamietla aj sťažnosť ministerstva životného prostredia, ktorou sa snažil šéf rezortu Peter Žiga vylepšiť imidž Ficovej strany. Zastavenie trestného stíhania v kauze emisie ešte preveruje Generálna prokuratúra: ťažko však predpokladať, že by v tejto veci rozhodla inak ako polícia (prokuratúra). Do stratena zrejme pôjde aj posledné trestné stíhanie, ktoré súvisí s týmto prípadom – pre podozrenie z legalizácie príjmov z trestnej činnosti.
Varga ide Kováčikovi po ruke aj v prípade tunelovania VSS. Je totiž evidentné, že v tejto kauze spolu s políciou iba predstiera, že niečo vyšetruje, takže minister obrany Martin Glváč (Smer) aj funkcionári VSS, podozriví z kšeftov za milióny eur, môžu byť spokojní. V prípade preverovania údajného úniku utajovaných skutočností, ktoré posvätil samotný Kováčik, je naopak Varga neoblomný: už dvakrát totiž odmietol sťažnosť Romana Mikulca a Kataríny Svrčekovej o zastavenie trestného stíhania.
Kováčik ani Varga na otázky .týždňa neodpovedali. „Vzhľadom na stupeň utajenia veci a prebiehajúce vyšetrovania nemôžeme poskytnúť viac informácií,“ odkázala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová. Okrem iného sme chceli vedieť, na základe čoho bol vydaný súhlas na prehliadku Mikulcovho auta, respektíve na jeho zadržanie. Zaujímalo nás aj to, prečo kontrolovali jeho auto, a nie byt, a či sa prokuratúra neobáva, že dôkazy proti Mikulcovi môžu byť spochybnené.

.ja tebe, ty mne?
Dôvodom Vargovej ústretovosti voči Kováčikovi môže byť aj fakt, že polícia preveruje aj aktivity neziskovej organizácie Beva Istota, za ktorou stojí Vargov syn Martin. „Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry začal 14. februára 2013 trestné stíhanie vo veci zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe a zločinu poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev,“ potvrdil .týždňu hovorca polície Michal Slivka. Podľa vyšetrovateľov malo dôjsť k neoprávnenému čerpaniu peňazí z fondov EÚ za vyše 3,1 milióna eur.
Kauzu Beva Istota dozoruje Vargov nadriadený Dušan Kováčik. Hoci prípadom sa zaoberá už viac ako rok, dodnes nebol nikto obvinený. „Vo veci sa koná, preto sa k nej nebudeme vyjadrovať,“ reagovala Tökölyová. Podľa nej však nemá prokurátor Varga k tejto kauze žiadny prístup. „Čo sa týka príbuzného tohto prokurátora, ide o dospelého človeka, ktorý sám zodpovedá za svoje konanie. ÚŠP voči nemu postupuje a bude postupovať tak, ako voči ktorémukoľvek inému podozrivému v trestnom konaní.“ Vargov syn Martin na otázky .týždňa neodpovedal.
Dušan Kováčik bol tretíkrát po sebe zvolený za špeciálneho prokurátora aj vďaka škandalóznym rozhodnutiam v dôležitých kauzách. Zrejme mu pomohol aj spôsob, akým rieši jeho podriadený – prokurátor Varga – kauzy ako emisie, tunelovanie VSS či údajný únik utajovaných skutočností. Zostáva veriť, že prokurátor Kováčik bude v kauze Beva Istota rovnako dôsledný, ako prokurátor Varga v prípade Romana Mikulca a Kataríny Svrčekovej.

.kováčikova metóda
Milan Kňažko kedysi o Vladimírovi Mečiarovi povedal, že používa lož ako pracovnú metódu. Zdá sa, že pracovnou metódou Dušana Kováčika je neriešiť podstatu, ale ísť po krku všetkým, ktorí upozorňujú na nečisté praktiky. Ukázal to v kauze Gorila, v prípade hokejistu Miroslava Šatana, ale aj vo veci tunelovania vojenských tajných služieb. Je smutnou vizitkou, že napriek tomu dostal v parlamente až 92 hlasov. V rozprave k nemu vystúpili so zásadným prejavom len poslanci Ľubomír Galko (SaS) a Daniel Lipšic (NOVA).
Voľba špeciálneho prokurátora bola pritom minimálne rovnako dôležitá ako hlasovanie o nových ústavných sudcoch, ktorých navrhol Smer. Ak by bol zvolený za šéfa Najvyššieho súdu aj Štefan Harabin, marazmus v justícii sa ešte viac prehĺbi. Už minulý týždeň je však riadna pohroma: prokurátor Dušan Kováčik, ktorý nehľadá spravodlivosť, ale ochraňuje mocných, totiž zotrvá vo funkcii ďalších sedem rokov.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite