Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Recenzie

.časopis .kultúra

KNIHA Petra Hůlová: Macocha (Torst, 2014)
Čítať Petru Hůlovú je vždy zážitkom. Zistili sme to pri jej vynikajúcom debute Paměť mojí babičce z roku 2002, pokračovalo to napríklad skvelým Umělohmotným třípokojem, dystopickými Strážcami občanského dobra či ostro kritickým románom Čechy, země zaslíbená. V Macoche sa nepozerá na spoločnosť okolo seba, ale hlboko do vnútra hlavnej hrdinky, úspešnej autorky sentimentálnych bestsellerov z červenej knižnice, nezodpovednej matky dvoch detí, nespoľahlivej manželky a milenky, bojujúcej s démonom alkoholizmu. Petra Hůlová svoju hrdinku nešetrí a nešetrí ani čitateľa. Zrejme aby dokumentovala hrdinkinu spisovateľskú zručnosť, zaťažuje text veľkým množstvom metafor. Zrejme aby nás voviedla do alkoholom nasiaknutej, no verbálne zručnej mysle svojej hrdinky, jej text sa hýbe len pomaly, meandrujúc do všetkých strán. Z literárnej opileckej vaty sa občas vynorí ostrá silueta. Vtedy je to výborné. Ináč len náročné.
.jk

KNIHA Mária Nerádová: Jak velbloud potkal ťavu
(Albatros, 2014)
Čeština pre slovenské deti už nie je ako druhý materinský jazyk a mnohé z nich knihy po česky nečítajú. Platí to, samozrejme, aj opačne a aby sa pri hre s kamarátmi české a slovenské deti vyhli jazykovým záludnostiam, je dobré mať pekný obrázkový česko-slovenský slovník. Knižka Velbloud potkal ťavu, ktorú napísala aj ilustrovala Mária Nerádová, hravo vysvetľuje tie najzákernejšie jazykové pasce a rozdiely na príklade rozkošných ilustrácií zvieratiek. Slovník deti určite zaujme a vďaka nemu budú vedieť, že myslivec nie je mysliteľ, že kedluben je jednoducho kaleráb a želva sa rovná korytnačke, naučia sa rozumieť českému kalendáru a mesiacom, nacvičia si pomenúvanie ľudského tela v oboch jazykoch. A ešte omnoho viac: každá kapitolka sa venuje inej oblasti slovnej zásoby. Slovník je dobrou učebnou pomôckou pre deti aj dospelých, ktorí zabudli, aké sú si tieto dva jazyky blízke. Výborná knižka s výborným, zatiaľ úplne jedinečným nápadom.
.tímea Becková

KNIHA Katri Lipsonová: Zmrzlinář
(Argo, 2014)
„Máte pravdu. Na nic se nekladou tak přísné požadavky jako na lež,” hovorí Režisér príslušníkovi československej tajnej polície. Ale možno, že Režisér v skutočnosti nie je režisér a tajný ani nikdy neexistoval. Skutočnosť je pre fínsku lekárku a spisovateľku Katri Lipsonovú dôležitá podobne ako pre keramika hlina. Je materiálom, nie témou. Zo začiatku sa čitateľovi zdá, že všetko je viac-menej jasné: akýsi režisér nakrúca film o českom (židovskom?) páre, ktorý sa skrýva pred nacistami. Lenže vzápätí sa stiera hranica medzi filmom a skutočnosťou. Z vojnového Československa sa posúvame do roku 1969 a na scénu vstupuje študent Jan, ktorý si chce kúpiť kanistru na benzín. Nakoniec sa dostávame do Göteborgu a končíme v Olomouci. A vo filme. Ale potom si spomenieme na začiatok románu a všetko sa znovu skomplikuje. Svižné dialógy sa striedajú s pohľadmi dovnútra. Čítame, strácame sa v čítanom a vôbec nám to neprekáža.
.jk

HUDBA Neil Young: A Letter Home
(Warner)
Neil Young nahral zopár bizarných albumov. Medzi ne určite treba zarátať aj jeho najnovší počin, ktorý vznikol minulý rok v Nashville v predajni značky Third Man Records, ktorú vlastní Jack White. V miestnosti je telefónna búdka, ktorá neslúži na telefonovanie, ale každý návštevník sa v nej môže zavrieť a za 5 dolárov nahrať vlastnú pieseň, ktorá sa prepíše na vinyl a môže si odniesť domov. Youngov A Letter Home je prehliadkou jeho najobľúbenejších piesní od cudzích umelcov, ktoré na nahrávke znejú ako zo starej zašumenej šelakovej platne. Dylan, Lightfoot, Springsteen, či Ochs sú pesničkári, ktorým Young vzdáva úctu. Zaujímavé na tejto platni je to, že Young je taký výrazný interpet, že väčšina tých pesničiek znie, akoby ich vymyslel sám. Zvláštne, ale veľmi radostné počúvanie.
.peter Bálik

HUDBA Barrio Lindo: Menoko
 (Project Mooncircle)
Elektronická hudba a folklór. Kedysi to znelo nespojiteľne. Teraz, na albume Menoko, tu máme spojenie etnickej hudby s elektronickou. Je tanečná, no nie sú to techno buchnáty, ale  kmeňové rytmy, hrané starodávnymi bubnami, podfarbenými elektronickými zvukovými plochami, viac-menej v ambientnom pojatí.  Barrio Lindo je projekt 27-ročného Augustína Rivalda z Argentíny. Je inšpirovaný hudobnými rytmami tej časti kmeňa Mapuche, ktorá žije hlboko v andských lesoch a stráži posvätné háje Menoko. Oplývajú čistými prameňmi vody a vzácnymi rastlinami s mimoriadnymi liečivými účinkami. Rivaldo sa snaží, aby poslucháč čaro týchto hájov pochopil nonverbálne. Či sa mu to podarilo, to si väčšina z nás nemá ako overiť. No album Menoko je celý veľmi pôsobivý. Pripomína vydarený, exotický filmový soundtrack.
.miroslav Potoček

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite