Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako Kiska pomohol dalajlámovi

.michael Kasarda .časopis .týždeň doma

Keď pozvali Suzanne a Csaba Kissovci v roku 2000 na Slovensko dalajlámu, narazili na nečakaný problém. Ministerstvo zahraničných vecí im totiž zrušilo pôvodne prisľúbenú ochranku. Manželia Kissovci napokon využili ponuku od človeka, o ktorom dovtedy nikdy nepočuli – Andreja Kisku z Popradu.

.pred štrnástimi rokmi prišiel tibetský duchovný vodca na Slovensko súkromne. V šamorínskej synagóge, kde prevádzkujú Kissovci galériu At Home Gallery, prebiehala aj tvorba a rozmetanie tibetskej pieskovej mandaly. Okrem toho mal dalajláma prednášku v športovej hale na bratislavských Pasienkoch a tlačovú konferenciu v hoteli Devín, kde bol aj ubytovaný. Jeho návšteva však neprebehla bez komplikácií. Náš redakčný kolega Andrej Bán vtedy v reportáži pre český časopis Reflex upozornil, že dalajláma nedostal od štátu pôvodne prisľúbenú ochranku. „Dalajláma mal prísť v sobotu. V piatok o tretej nám však zavolali z ministerstva zahraničných vecí, že nám dajú len jedno auto so šoférom,“ spomína Csaba Kiss. Šofér navyše nevedel po anglicky.
Maďari odprevadili dalajlámu po hranicu pri Rajke, kde si ho prebrala slovenská strana. „Ten hraničný priechod vyzeral ako z tretieho sveta. Colnica bola nefunkčná, všetko porozbíjané a rozmlátené. Vyzeralo to tam ako v nejakom vojnovom filme,“ spomína fotograf Martin Marenčin, ktorý dokumentoval návštevu dalajlámu na Slovensku. Dalajláma teda na hraniciach prestúpil do auta, ktoré poskytol slovenský rezort diplomacie. Jeho sprievod nasadol do mikrobusu, ktorý si museli Kissovci požičať z jednej cestovnej kancelárie. Podivnú eskortu uzatváral kameraman na svojom aute značky Hyundai. „Žiadne policajné vozidlo. Žiadny majáčik. Žiadna náležitá ochrana. Tak sa začala súkromná návšteva,“ napísal Andrej Bán.

.zaplatil ochranku
Csaba Kiss si vtedy spomenul na Andreja Kisku. Ten mu totiž pár dní predtým ponúkol pomoc s organizovaním návštevy tibetského duchovného vodcu. Kissovci najskôr stretnutiu s Kiskom neprikladali veľkú váhu. „Keď sme ho však poprosili, či by dalajlámovi nezaplatil ochranku, ihneď súhlasil. Nič si za to nepýtal, dokonca aj lístok na konferenciu na Pasienkoch si kúpil sám,“ zhodujú sa Kissovci. Budúci prezident Kiska tak v roku 2000 de facto prvýkrát pomohol tam, kde zlyhal štát. O sedem rokov rokov neskôr založil nadáciu Dobrý anjel.
Ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že dalajláma navštívil Slovensko súkromne, takže žiadnu ochranku mu nemuselo poskytnúť. Z politikov vtedy tibetského duchovného vodcu oficiálne prijal iba podpredseda vlády Pál Csáky. „Diplomatický protokol zabezpečuje oficiálne a pracovné návštevy na úrovni oficiálnych predstaviteľov SR, osobitne na úrovni prezidenta, predsedu parlamentu, predsedu vlády a ministra zahraničných vecí so svojimi zahraničnými partnermi, ako aj s tým súvisiaci priebeh oficiálnych ceremoniálov a protokolárnych aktov,“ vysvetľuje hovorca rezortu diplomacie Boris Gandel. Súkromné návštevy sú podľa neho vyňaté z kompetencie diplomatického protokolu.
„Návštevy dalajlámu na Slovensku mali súkromný a nepolitický charakter a neuskutočnili sa na pozvanie oficiálnych inštitúcií Slovenskej republiky.“ Otázkou však zostáva, prečo najskôr ministerstvo sľúbilo manželom Kissovcom, že poskytne dalajlámovi ochranku. Mimochodom, hotel Devín, kde bol v roku 2000 ubytovaný, najskôr vyvesil tibetskú vlajku. Krátko po príchode dalajlámu však ministerstvo požiadalo vedenie hotela, aby ju zvesili. Kissovci tvrdia, že išlo o politický tlak Číny, ktorá neuznáva samostatnosť Tibetu. „Kamkoľvek dalajláma príde, vždy sa nájdu čínski protestujúci. Myslím, že Slovensko je jediná európska krajina, ktorá tomuto tlaku podľahla,“ hovorí Suzanne Kiss.

.padli si do oka
Druhýkrát navštívil dalajláma Slovensko v roku 2009 – na pozvanie Nadácie Jána Langoša. Manželia Kissovci vtedy ponúkli Kiskovi možnosť zúčastniť sa na súkromnej audiencii u tibetského duchovného vodcu. Z pôvodne vyhradených desiatich minút bola napokon takmer hodinová diskusia. „Dalajláma si s Kiskom padli do oka. Csaba Kiss predstavil dalajlámovi Kisku ako človeka, ktorý suploval funkciu štátu v otázke jeho ochranky. Dalajláma ho po celý čas držal za ruku,“ spomína fotograf Martin Marenčin. Stretnutie s dalajlámom zanechalo hlboký dojem aj v Kiskovi.
„Bol to pre mňa jeden z najsilnejších duchovných zážitkov v živote. Diskutovali o tom, ako pomáhať ľuďom, ale aj o tom, že keď chce niekto pomáhať druhým, sám musí byť dostatočne silný, aby zniesol to utrpenie. Dalajlámovi som tiež hovoril, že moja manželka považuje za najdôležitejšiu rodinu. Povedal, že jej rozumie, pretože má úplnú pravdu.“ Kiska predstavil dalajlámovi aj projekt Dobrého anjela. Tibetského duchovného vodcu natoľko oslovil, že venoval Kiskovej nadácii honorár dvetisíc eur, ktorý mal dostať za prednášku v Prahe.
Marec 2014, druhé kolo prezidentských volieb, hotel Devín. Andrej Kiska si prenajíma apartmán číslo 108, kde spal v roku 2000 aj dalajláma. Kiska to však považuje za náhodu. „Izby na volebnú noc nám hotel pridelil podľa toho, ktorý prezidentský apartmán bol práve voľný. Napokon sme mali čísla 108 a 106.“ Podľa Miroslavy Grajciarovej z hotela Devín vyhoveli aj žiadosti Kiskovej ochranky, ktorá chcela, aby mal izby rovno oproti kongresovej miestnosti. „S dalajlámom to nesúviselo. Ani si nepamätám, že tu v minulosti spal.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite