Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Unavení a zničení? Nie! Spokojní a leniví

.peter Bálik .časopis .hudba

Whisky a Sveťo Korbeľ sú dušou Slobodnej Európy a jedinými pôvodnými členmi tejto punkovej a rokenrolovej kapely, ktorej vyšiel po rokoch čakania nový album Štvorka.

.posledné tri albumy Slobodka vydala v podstate v desaťročných intervaloch. Aké prírodné sily alebo dôvody stoja za touto pravidelnosťou?
Whisky: V podstate je to lenivosť.
Sveťo: Stáli za tým hlavne osobné životné  motanice a celokapelný nihilizmus. Sme vlastne taký opak snažiacich sa umelcov. Nemáme žiadne hudobné sny, ambície ani plány, a tak sa netlačíme do žiadnych výkonov.

.whisky, ty si známy tým, ako sa vždy zavrieš s nahratým podkladmi doma a do mesiaca otextuješ celý album. Ako ti to šlo teraz, „hladko-obrátko“ alebo si sa zapotil?
Whisky: Najprv to bol mesiac depresie, ale potom, keď prišli prvé veci, čo sa mi páčili, ma to začalo baviť a každý deň som sa tomu venoval. Trvalo to asi tri mesiace , posledné veci som klasicky písal až v noci predtým, ako som ich mal ísť ráno spievať. Ale s výsledkom som spokojný.
Sveťo: Whiskymu vôbec nezvyknem zasahovať do textov, lebo ich robí geniálne, ale zhodou okolností, na tejto platni som spoluautorom dvoch textov – Vesmír a Pakáreň 3. Mal som rozrobený text na Vesmír, tak som to dal Whiskymu a on to dokončil. No a v Pakárni 3 mal Whisky slohy o tých zvieratkách a ja som zas mal pripravený text – takú predstavu ženy, ktorá sa cez zavreté oči pozerá na to, aký je krásny svet a opisuje jeho krásy zatiaľ, čo ju ťahajú po chodbe na uzavreté oddelenie, a tak sme tieto dva nápady spojili a vznikla Pakáreň 3.

.pakáreň 3 je skvelá vec. Ako ste sa tam dostali  k slovíčkam „kampánija“, „papogáj“ a „kakája“?
Sveťo: Ten úryvok ruskej pesničky na konci Pakárne 3 je vec, ktorú sme sa v škole na ruštine museli povinne učiť a zdieľali sme si ju navzájom na Facebooku. Whiskyho to zrejme inšpirovalo a použil tieto výrazy v tomto texte.

.aké ťažké je pre vás vymyslieť nový song, ktorý by sa vyrovnal vašim najlepším pesničkám ako Pes, Podvod, Unavený a zničený či Relatívny pokoj?
Whisky: Ja som sa tohto albumu bál najmä preto, že som si bol vedomý toho, že si nemôžeme dovoliť podliezť latku, ktorú sme nastavili predchádzajúcimi doskami. Stále som bol ten, čo hovoril, ešte do toho nechoďme, počkajme na lepšie nápady. Sveťo bol zase ten, čo stále rýpal aby sme už išli nahrávať. Ja nechcem porovnávať jednotlivé pesničky zo Štvorky so staršími vecami, ale myslím si, že tento album latku nepodliezol. Naopak.
Sveťo: Pre mňa je srdcovka Vesmír a Do tla. Tieto dve veci sú určite tá istá liga, ako skladby, ktoré si menoval. Ale komplet s celým albumom som veľmi spokojný a nevidím na ňom žiadnu vatu.

.na album sa nakoniec nedostali pesničky, ktoré sme avizovali v našom novoročnom článku ako Kapitalizmus alebo Kríza. Naopak, Miss Underground tam je. Prečo?
Whisky: Kríza sa nám zdala slabá oproti ostatným veciam na albume a keď som si pred mixážou vypočul zoradené nové veci, tam mi tam ten Kapitalizmus zrazu nesedel, je to dobrá vec, bola na Bestofke , ale sem mi zrazu nejako nepatrila. Naopak, Miss Underground bola iba na reedícii Unavení a zničení ako bonus a na tento album sa vyslovene hodila, je to moja srdcová záležitosť.

.tento rok kapela oslávil 25 rokov existencie. Štvorka ukazuje (Vesmír, Do tla, Idiot, Pakáreň 3, Moderný svet), že ten temnejší pohľad na svet okolo seba sa nemení. Myslíte si, že táto krajina je  na tom rovnako zle ako pred dvadsiatimi rokmi?
Whisky: Pred 20. rokmi tu bol Mečiar, neboli sme v Únii ani v NATO a pokojne sme sa mohli ocitnúť v režime podobnom Bielorusku, takže si myslím, že dnes sme na tom určite v tomto zmysle lepšie, Fico prehral prezidentské voľby, čo je tiež fakt, ktorý naznačuje, že so Slovákmi to nie je až také zlé, ako by sa zdalo, ale nejaké veľké ilúzie o tejto krajine nemám.

.na začiatku ste boli mladí, bezstarostní punkeri, ktorí mali život pred sebou, a teraz? Ako by ste sa charakterizovali seba a dnešnú Slobodku?
Whisky: Našťastie sa zdá, že už máme za sebou mladícku nerozvážnosť, alebo, nazvime to pravým slovom, stupiditu. Čo sa týka mňa, žijem si šťastne mimo mesta na kopaniciach, nemusím robiť kvôli živobytiu nič, čo by ma nebavilo, som zdravý a nič viac mi ku šťastiu netreba. Ak dá Boh a ostane to takto, nič viac okrem svetového mieru si neprajem. Čo sa týka kapely, tak toto obdobie je pre mňa jednoznačne najlepšie, aké sme kedy mali, všetci si vyriešili svoje problémy a ísť na víkend hrať koncerty je pre každého z nás vyslovene príjemná záležitosť.
Sveťo: Čistí a pokojní. Ja osobne som úplne zmenil svoj život. Už 6 rokov som úplný abstinent, pred pár mesiacmi som prestal fajčiť, žijem zdravo, behávam a veľmi ma to baví tak, ako to je. Už by som to nemenil.

.whisky a Sveťo, vy ste jediní zakladajúci členovia, ktorí hrajú v tejto kapele dodnes. Aký je váš recept na prežitie?
Whisky: Ten recept je asi sila tých pesničiek, ktoré sme urobili, to že nás stále napĺňa ich hrať. A teda ešte schopnosť akejsi diplomacie, ktorou sa človek bráni prirodzenej ponorke, ktorá, samozrejme, medzi ľuďmi po takom dlhom čase vzniká. Dôležitú úlohu hrá aj to, že nikto z nás neurobil nič, prečo by sme si jeden druhého prestali vážiť. Naopak, myslím si že vzájomná úcta, dôvera a priatelstvo medzi nami rastú.
Sveťo: Necítim sa ako tá správna osoba, ktorá by mala dávať rady na prežitie. Som rád, že žijem.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite