Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Testosterón – metla ľudstva

.peter Celec .časopis .veda

Na základnej a strednej škole nás učili, že testosterón je mužský pohlavný hormón. Ako to už býva, nebola to celkom pravda. Vlastne nás úplne klamali, lebo testosterón nie je mužský, ani pohlavný a hormón tiež iba čiastočne.

Testosterón máme všetci, muži aj ženy, rozdiel je len v množstve. Muži ho majú viac. A je trochu rozdiel aj v tom, ako účinkuje. Napríklad mentálnu rotáciu (to sú tie úlohy, kde treba v mysli točiť kockami a rozmýšľať, ako vyzerajú z druhej strany) zvýšenie testosterónu u žien zlepšuje a u mužov zhoršuje.
Pohlavné žľazy – semenníky a vaječníky  – síce testosterón produkujú, ale zistilo sa, že ho produkujú aj úplne iné tkanivá – nadobličky, koža a dokonca aj mozog. Na druhej strane, testosterón ovplyvňuje primárne a sekundárne pohlavné znaky, ale aj mnoho, mnoho iného. Napríklad metabolizmus, vývoj kostí, správanie, vlastne skoro všetko. Stačí sa pozrieť, kde sa sa vyskytuje testosterónový receptor – v podstate všade.

.receptor a metla
Obyčajný testosterónový receptor je skvelá vec. Tam, kde iné hormóny potrebujú okrem receptora aj signálne dráhy, kinázy, fosfatázy, iné enzýmy, transkripčné faktory a aktivátory, tam si testosterón vystačí s jedným receptorom. Ten zabezpečí všetko – rozpozná hormón, naviaže ho, aktivuje sa, spája sa s inými receptormi, vchádza do jadra k DNA, na ktorú sa zas naviaže a sám funguje aj ako transkripčný faktor, čiže ovplyvňuje to, ako bunka využíva niektoré gény – teda vlastne tých génov je celkom dosť, podľa posledných analýz zrejme viac ako 500. Niektoré sa začnú využívať viac, iné prestanú byť využívané.
Podobne ako testosterónový androgénový receptor fungujú a vyzerajú aj receptory pre estrogény, progesterón, dôležitý v gravidite, stresový hormón kortizol, ale aj pre aldosterón, ktorý reguluje krvný tlak. Všetko sú to totiž steroidy – látky pôvodne vytvorené z cholesterolu. Z toho cholesterolu, ktorého sa obávame v súvislosti s aterosklerózou, aj keď zrejme zbytočne.
Keď sa analyzovali gény pre steroidné receptory, prekvapujúco vedcom vyšlo, že najstarším je estrogénový receptor a z neho potom vznikli evolúciou ostatné. Už menej prekvapivé sú potom zistenia, že testosterón sa v niektorých orgánoch vrátane mozgu môže v bunkách meniť na estradiol – hlavný ženský pohlavný hormón. A ten sa, samozrejme, viaže na estrogénový, a nie testosterónový receptor. Ono to tak vyzerá, že tým skutočným prapôvodným hormónom je práve estradiol. Zatiaľ čo chudák testosterón funguje väčšinu evolučného času v dôležitých orgánoch ako taký obyčajný prekurzor – surovina pre prípravu skutočného hormónu – estradiolu. Čo to znamená pre nás mužov a naše testosterónom nabité egá, to radšej netreba domyslieť.
Ale prečo by mal byť testosterón metlou ľudstva? No, u mužov napríklad svojím vplyvom na karcinóm prostaty. Prostata asi raz začne trápiť každého muža. Jej rast robí problémy pri močení a pritom je do značnej miery závislý práve od testosterónu, podobne ako niektoré prostatické nádory. Preto pacienti s takýmito nádormi musia byť kastrovaní – či už chirurgicky, alebo chemicky. Ale tie nádory sú tvrdohlavé a vedia si poradiť. Nedostatok testosterónu kompenzuje, ako sa nedávno zistilo, stresový hormón kortizol – napokon sa na testosterón podobá. A tak mnohé nádory rastú opäť, metastázujú a liečia sa už len ťažko.
Mimochodom, aj v prostate sa testosterón najprv zmení, tentoraz nie na estradiol, ale na dihydrotestosterón, ktorý je oveľa silnejším androgénom ako testosterón. Ak sa vám podozrivo rozširuje plešina, vedzte, že za to môže zrejme táto metabolická premena. Preto mnohé lieky proti vypadávaniu vlasov, ale aj proti zväčšovaniu prostaty blokujú premenu testosterónu na dihydrotestosterón.
Testosterón znižuje schopnosť empatie. Dá sa to celkom dobre využiť ako alibi, prečo sa ako muži nevieme vcítiť do žien. Ale aj u žien sa táto schopnosť čiastočne stráca, napríklad počas ovulácie, keď ženám testosterón stúpa. Mimochodom, pracovne chodím do Bruselu, a to by ste neverili, ale na DG Research and Innovation sú úradníci naozaj presvedčení, že výskum pohlavných rozdielov v správaní je neetický. Štúdie, ktoré ukazujú na malé, ale podstatné pohlavné rozdiely v našich kognitívnych schopnostiach považujú za sexizmus. Doteraz som z toho v nemom úžase. No, možno je to mojou mužskou neschopnosťou vcítiť sa do duše euroúradníka.
Keď potkanovi pichnete trochu testosterónu, v bludisku bude oveľa viac času tráviť vo svetlých častiach. Hoci sa ako nočné zviera prirodzene svetla bojí a radšej sa schováva v tme. Tento takzvaný anxiolytický efekt je veľmi výrazný aj u ľudí. Len sa pozrite na Putina. To, že má vysoký testosterón, vidno aj cez obrazovku. Keby bol potkanom, zo svetla sa ani nepohne. Neviem, ako sa to skončí s Putinom, ale v prírode i v bežnom živote má strach svoje miesto a patrí k pudu sebazáchovy. Taký odvážny potkan na svetle totiž môže ľahko skončiť ako obed nejakého hladného dravca.
Asi najznámejší účinok testosterónu na správanie je, že zvyšuje agresivitu. Stačí ísť Bratislavou v rannej špičke a jedincov s vysokým testosterónom spoznáte celkom určite (chcel som napísať „bezpečne“, ale to sa tu nehodí). V zdravotnej dokumentácii Adolfa Hitlera možno nájsť viacero zaujímavých informácií. Jednou z nich je, že patril medzi prvých, ktorí si nechali testosterón pravidelne pichať. Najmä pred návštevou Berchtesgadenu, kde naňho čakala Eva Braunová. Už možno len predpokladať, že Hitlerov osobný lekár tým spôsobil aj iné ako plánované účinky.

.koncentrácia a inteligencia
Iný Nemec, a tiež Adolf, Butenandt prišiel pred druhou svetovou vojnou na spôsob, ako testosterón syntetizovať. A to bolo dôležité, pretože izolácia zo semenníkov rôznych zvierat nebola veľmi efektívna. Nezávisle od Butenandta podobný spôsob syntézy testosterónu z cholesterolu objavil chorvátsky chemik s českými koreňmi Leopold Ružička. Obaja spoločne dostali Nobelovu cenu v roku 1939.
Na agresivitu však stačia aj výkyvy vlastného testosterónu, netreba ho dodávať zvonka. Medzi vrahmi a inými kriminálnikmi sú koncentrácie testosterónu v krvi vyššie ako u bežnej populácie – a to platí pre mužov i ženy. Zaujímavé pritom je, že u mnohých vrahov, ktorí mali koncentrácie testosterónu podobné ako bežní muži, sa zistilo, že ich genetické varianty testosterónového receptoru boli oveľa aktívnejšie a teda androgénový účinok bol napriek podobnému testosterónu silnejší. Žiaľ, pre variabilitu nemožno takto určiť vinných a nevinných, na to máme stále súdy. Hoci na Slovensku by meranie testosterónu možno bolo v tom určovaní viny aj úspešnejšie.
Testosterón je silné anabolikum a hoci sa dnes využívajú iné anaboliká, väčšina z nich tak ako testosterón zvyšuje agresivitu, spôsobuje akné a paradoxne, negatívnou spätnou väzbou, zmenšuje semenníky. Takže si zrátajte komplexy, agresivitu, svalovú hmotu a vypadávanie vlasov a hneď vidíte zábery spred nitrianskeho baru inými – endokrinologickými okuliarmi.
Testosterón je schopný podobne negatívnou spätnou väzbou ovplyvniť hypofýzu a tá prestane tvoriť hormóny, ktoré stimulujú tvorbu testosterónu. Lenže tieto hormóny sú zároveň potrebné na tvorbu spermií, a tak sa nízke dávky testosterónu dajú použiť ako hormonálna antikoncepcia pre mužov. Štúdie ukázali, že to funguje veľmi dobre. Už je len otázne, či je pre takýto spôsob antikoncepcie medzi mužmi aj dostatočný trh.
Keď sme s profesorkou Ostatníkovou merali testosterón u intelektovo nadaných chlapcov, zistili sme, že ho pred pubertou majú oveľa menej ako bežná populácia. Výsledky z podobných sledovaní sú vždy problematické – je tá asociácia kauzálna? Ak áno, ktorým smerom? Sú tie deti malými géniami s IQ nad 130, pretože majú nízky testosterón? Alebo majú, naopak, nízky testosterón, pretože majú vysoké IQ a  nemajú sa napríklad s kým hrať? Po rokoch štúdia sme zistili, že za tým sú zrejme genetické faktory, ktoré ovplyvňujú tak účinok testosterónu, ako aj inteligenciu.
Summa summarum: vysoký testosterón je spojený s nižším IQ, nižším pudom sebazáchovy a nižšou šancou na aký-taký účes, a na druhej strane s vyššou agresivitou a rizikom rakoviny prostaty. To nie je bohviečo.
Ale aby som testosterón nestaval len do negatívneho svetla (veď nejde o konkurenčného prezidentského kandidáta) tak najneskôr v andropauze (to je tá mužská forma menopauzy) väčšina mužov príde na pozitívne stránky tejto molekuly, ktorá im však už vtedy chýba. Nízky testosterón je totiž potom spojený nielen so stratou libida, ale aj s priberaním, depresiou, únavou a vyšším rizikom diabetu. Doplnenie testosterónu v správnych dávkach je dnes u mužov v andropauze bežné.
U žien je to podobné, len sa používa estradiol a iné estrogény. Do kombinačných suplementačných prípravkov pre postmenopauzálne ženy sa však podobne primiešava testosterón, prípadne iný podobný androgén. Akurát, že u žien je jasné, kedy sa menopauza začína. U mužov sa andropauza len tak pomaly blíži, a to už od 20. roku života. Každý rok potom produkcia testosterónu klesne približne o 1 %. Tak si každý muž môže vyrátať, koľko mu už testosterónu asi chýba. A keď to chcete, páni, vedieť presne, mám pozitívnu informáciu – testosterón sa dá už merať aj v slinách. Akurát nezabudnite, že nie je jedno, kedy napľujete do skúmavky. Treba ráno, nalačno a počas správnej fázy cyklu – áno, aj my muži máme mesačný cyklus a „svoje dni“, ale o tom niekedy inokedy.
Autor je lekár a vedec.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite