Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Veľká daňová lúpež: schránkové firmy

.marek Vagovič .časopis .kauza

Časopis .týždeň pátral po ďalších firmách, ktoré boli podľa polície zapletené do karuselových podvodov za vyše dvadsať miliónov eur. A zistili sme, že viaceré podnikateľské subjekty, s ktorými obchodovala spoločnosť Budamar Logistics, zrejme existujú len na papieri.

.pred troma týždňami sme zverejnili informácie o pozadí vyšetrovania prípadu, v ktorom figuruje viac ako štyridsať firiem zo Slovenska, Českej republiky a Maďarska. Tie medzi sebou podľa polície od roku 2012 formálne obchodovali s rôznym tovarom (káva, cukor, olej), aby následne profitovali z nadmerného odpočtu DPH. Kľúčovou firmou v reťazci mala byť práve spoločnosť Budamar Logistics, ktorá je personálne prepojená s podnikateľmi blízkymi strane Smer (.týždeň č.10/2014).
Práve to mohol byť aj dôvod, pre ktorý vedenie polície odstavilo pôvodných vyšetrovateľov kauzy – Jaroslava Ambróza a Ľubomíra Hláčika. Ako zámienka poslúžil anonym, podľa ktorého vraj zobrali títo rešpektovaní kriminalisti úplatok, aby účelovo stíhali firmu Budamar. Inšpekcia síce nič nezistila, no prípadom sa už zaoberajú noví vyšetrovatelia. Minister vnútra Robert Kaliňák napriek zásahu zhora tvrdí, že kauza veľkej daňovej lúpeže bude dotiahnutá do konca.  
Vzhľadom na vážne pochybnosti o férovom prístupe vedenia polície k vyšetrovaniu tohto prípadu s politickým pozadím sme sa však rozhodli, že preveríme pozadie kauzy aj po vlastnej linke. Vychádzali sme pritom z dôkazov, ktoré do svojho odvolania zadovážili Ambróz s Hláčikom. Tí  napríklad konštatovali, že dodávateľmi Budamaru boli prevažne nekontaktné firmy so sídlom v prihraničných oblastiach s Maďarskom. Keď sme sa pokúšali spojiť s ich majiteľmi, zistili sme zaujímavé veci.

.rumunský vlastník
Okružnú cestu južným Slovenskom sme začali v Galante, kde má podľa obchodného registra už viac ako rok sídliť spoločnosť International Transport Centre. V rodinnom dome na okraji mesta má svoju „schránku” aj ďalších desať firiem. „Keď tu boli prvýkrát, nadiktovali len názov firmy, žiadne meno. Chodili sem prvé dva mesiace, odvtedy sa s nimi nevieme spojiť. Už ich tu hľadali z daňového aj živnostenského úradu, boli tu aj policajti. Mali tu len virtuálne sídlo, chodila im sem pošta, ktorú už ani nepreberáme,” povedali nám o spoločnosti International Transport Centre pracovníčky firmy, ktorá má spomínaný dom v prenájme.
Spoločnosť International Transport Centre založili v roku 2007 štyria mladí Maďari – v tom čase mali 26 a 27 rokov. Prvé štyri roky sa jej veľmi nedarilo: podľa daňového priznania nemala žiadne tržby z predaja tovaru. Až v roku 2011 jej zrazu stúpli na takmer 800-tisíc eur. V októbri 2011 sa zmenila aj vlastnícka štruktúra spoločnosti: jej novým majiteľom a konateľom sa stal Oskár Szolgai, ktorý zároveň sedí v inej firme s občanom Srbskej republiky. No Szolgai už po dvoch mesiacoch svoj podiel v spoločnosti International Transport Centre predal. Jej novým majiteľom sa stal Róbert Aladár Horváth – občan Maďarska.
Horváth bol akcionárom firmy až do februára 2013: teda v čase, keď bola podľa polície zapletená aj v karuselových podvodoch za dvadsať miliónov eur. Horvátha sme hľadali v slovenskej firme J.O.M. Company, kde je tiež majiteľom aj konateľom. Neúspešne. „Meno ani názov firmy mi nič nehovorí, zrejme ide len o virtuálne sídlo,” povedal nám predstaviteľ firmy Eurotrading Slovakia, ktorá má v rovnakej budove v bratislavskej Dúbravke prenajaté kancelárie. Aj Horváth napokon svoj podiel vo firme International Transport Centre predal – Albertovi Meyerovi, občanovi Rumunska. Firma sídli v spomínanom rodinnom dome v Galante, kde o Meyerovi nikdy nepočuli. Kruh sa uzatvára.   

.riziková firma
Z Galanty sme sa presunuli do Nových Zámkov, kde má oficiálne sídlo ďalšia firma z veľkej daňovej lúpeže – HD Broadcast Service. Na priečelí budovy visí zoznam firiem, na tejto adrese ich je registrovaných až 37. So spoločnosťou HD Broadcast Service tu nemajú dobré skúsenosti. Neplatí nájomné, nepreberá si poštu, jej ľudia nedvíhajú telefón. Súčasný majiteľ a konateľ firmy – rumunský občan Marcel Mihaly Moldovan – v papierovom sídle spoločnosti ani nikdy nebol. Všetko zaňho vybavovala účtovnícka kancelária z Komárna. Mimochodom, hneď vedľa sídla HD Broadcast Service v Nových Zámkoch je okresné policajné riaditeľstvo.
Spoločnosť HD Broadcast Service založil v roku 2009 manželský pár z Budapešti. Prvý rok mala tržby z predaja tovaru niečo vyše 15-tisíc eur, druhý rok viac ako 145-tisíc eur. V roku 2011 nezarobila nič, no už o rok neskôr – teda v čase, keď mala byť zapletená do karuselových podvodov – mala tržby za vyše 5,6 milióna eur! V priebehu roka 2012, keď sa o prípad začala zaujímať polícia, sa zároveň dvakrát zmenila vlastnícka štruktúra firmy: jej majiteľom aj konateľom sa najskôr stal Michal Vaško. Už po dvoch mesiacoch však svoj podiel previedol na spomínaného Rumuna, v tom čase 24-ročného Marcela Mihalyho Moldovana.
V rokoch 2011 – 2012 bolo na tohto človeka podľa obchodného registra prepísaných až desať slovenských firiem. V prípade spoločnosti HD Broadcast Service ho zastupovala Anikó Paulis z Komárna. „Osobne ho nepoznám, pripravovala som len papiere o prevode vlastníckeho podielu vo firme z pána Vaška na pána Moldovana,” povedala .týždňu Paulis. S Vaškom sa zoznámila cez spoločného známeho, odvtedy sa osobne nestretli: „Kontakt, ktorý som naňho mala, už nefunguje.” Vaškov mobil je utajený, nenašli sme ho ani na jeho bratislavskej adrese. Mimochodom, spoločnosť HD Broadcast Service je na portáli finančnej správy evidovaná ako riziková – vlani jej bola zrušená registrácia pre DPH.

.69 schránok
Z Nových Zámkov smerujeme do Komárna, kde by mala podľa obchodného registra sídliť ďalšia firma z kauzy Budamar – spoločnosť Babylon 2011. Aj v tomto prípade sa opakuje rovnaký scenár: žiadna kancelária, len „visačka” s názvom firmy a kontakt na správcu budovy. „Kedysi tu mali sídlo, ale už sme s nimi vypovedali zmluvu. Zaplatili len prvú splátku, no odvtedy tu neboli. Nereagovali na maily, nedvíhali telefóny. Máme tu k dispozícii aj jednu kanceláriu, no ani tú nikdy nevyužili,” povedala nám zástupkyňa spoločnosti, ktorá má budovu v prenájme. Mimochodom, na tejto adrese je zaregistrovaných až 69 firiem.
Spoločnosť Babylon 2011 založil v marci 2011 Erik Berdo, občan Nemecka. Konateľom firmy sa stal vtedy 24-ročný László Kozma, občan Maďarska. Berdo však už o štyri mesiace svoj podiel predal: novým majiteľom spoločnosti sa stal Zoltán Szuda, takisto občan Maďarska. „Pán Berdo je v Maďarsku, o pánu Kozmovi ani Szudovi neviem nič,” tvrdí správkyňa budovy v Komárne, kde mala firma doteraz oficiálne sídlo. Aj v zbierke listín na Okresnom súde v Nitre má spoločnosť Babylon 2011 uložené len jedno daňové priznanie. Vyplýva z neho, že v roku 2011 mala nulové tržby z predaja tovaru. Skrátka, mŕtva firma.
V obci Nová Stráž, ktorá je súčasťou Komárna, má svoju schránku aj spoločnosť Modico. Aj táto firma bola podľa polície súčasťou karuselových podvodov za vyše dvadsať miliónov eur. V apríli 2012 sa stal jej majiteľom v tom čase 28-ročný Ferenc Varga z Komárna. „Tá firma síce bola založená na meno môjho syna, ale hneď sme ju predali,” povedala nám Vargova matka, ktorej rodina sa živí práve zakladaním a následným predajom firiem. Spoločnosť Modico predali v máji 2012 Attilovi Csabovi Farkasovi, občanovi Maďarska: „No keďže nám neplatil za prenájom sídla, zrušili sme s ním zmluvu.”

.daňový raj
Aj Farkas bol majiteľom firmy Modico len krátko, necelé tri mesiace. V septembri 2012 ju totiž previedol na spoločnosť Invest World Inc. so sídlom na ostrove Svätý Vincent a Grenadíny, čo je daňový raj v Karibiku. V približne rovnakom čase začala podozrivé obchody s potravinárskym tovarom preverovať aj slovenská polícia. Je pozoruhodné, že čerstvo založená firma Modico mala podľa daňového priznania v roku 2012 tržby z predaja tovaru za vyše 5,8 milióna eur! Odvtedy sa po nej akoby zľahla zem, pričom na portáli finančnej správy je tiež evidovaná ako riziková – minulý rok jej bola zrušená registrácia pre DPH.
S Farkasom, ktorý je dodnes konateľom spoločnosti Modico, sa nám spojiť nepodarilo. Hoci ide o občana Maďarska, v slovenskom obchodnom registri má uvedenú aj adresu v obci Dvory nad Žitavou. „Je to kamarát môjho vnuka, ktorého sme sem prihlásili, keď boli študenti. Počas školy tu občas aj prespal, odvtedy tu nebol,” povedala nám staršia pani, ktorá v dome býva. Dnes 38-ročný Farkas sa už zrejme na Slovensku nezdržiava. „Asi pred rokom odišiel do Thajska. Hľadali ho tu z polície aj z daňového úradu,” prezradila nám pracovníčka firmy, ktorá pripravovala Farkasovi podklady ku kúpe spoločnosti Modico.
Keď časopis .týždeň prvýkrát opísal pozadie veľkej daňovej lúpeže, hlavný aktér kauzy – spoločnosť Budamar Logistics – akékoľvek podozrenia z nečistého konania odmietla. Zároveň od nás žiadala aj „primerané” finančné odškodnenie vo výške dvadsať miliónov eur: v opačnom prípade sa vraj obráti na súd. „Pri svojej podnikateľskej aktivite postupujú jej štatutári v zmysle zákonov. Nemáme vedomosť o neštandardných parametroch akéhokoľvek obchodného prípadu,“ reagoval vtedy Peter Malec, predseda predstavenstva firmy Budamar.

.výbery v hotovosti
Ako sme sa však presvedčili, viaceré firmy, s ktorými obchodovala spoločnosť Budamar Logistics, existujú len na papieri: nemajú webovú stránku ani telefonický kontakt, nevyvíjajú prakticky žiadnu činnosť. V zbierke listín majú len minimum dokumentov, pričom ich vlastnícka štruktúra sa často menila práve v čase, keď malo podľa vyšetrovateľov dochádzať ku karuselovým podvodom. Zostáva preto záhadou, ako mohli takéto firmy odrazu dodávať Budamaru tovar za milióny eur.
Mimochodom, viaceré z nich mali podľa polície zriadené účty v rovnakej banke ako spoločnosť Budamar Logistics – z dôvodu rýchlych, väčšinou elektronických prevodov finančných prostriedkov. „Na predmetných účtoch boli v prevažnej miere realizované kreditné operácie od spoločnosti Budamar Logistics, pričom finančné prostriedky boli následne vyberané v hotovosti, alebo zasielané ďalším spriazneným spoločnostiam,” tvrdí polícia. Treba k tomu ešte niečo dodať?

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite