Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kiskov Poprad

.časopis .téma

Podtatranská metropola je hrdá na svojho rodáka a vo veľkej miere ho podporuje. Voličov neznechutila ani silná diskreditačná kampaň z okolia premiéra Fica.

.poprad je zvláštne mesto. Pôvodne išlo o „súmestie“ viacerých menších sídiel, z ktorých najslávnejším je historicky vzácna Spišská Sobota s gotickým kostolom. Hlavným zamestnávateľom je vagónka, no mesto sa usiluje ťažiť najmä z blízkosti veľhôr a prítomnosti Aquacity. Nové nákupné centrá ne periférii však spôsobili, že historické centrum sa postupne vyľudnilo – dnes je tam množstvo čínskych alebo vietnamských obchodov s lacným tovarom. Za názormi na prezidentské voľby sme sa vybrali práve do centra.

.vyššie šance
Štyridsiatnik, otec troch detí a obchodník so zdravotníckou technikou Bohdan Župník sa do poslednej chvíle rozhodoval medzi Kiskom a Procházkom. Fakt, že prvý z nich je rodák, pre neho nehrá nijakú úlohu. Skôr zavážili iné argumenty. „Určite ma presvedčil Kiskov ľudský profil, ako aj fakt, že má v druhom kole väčšie šance proti Ficovi, ktorého nemusím.“ Na otázku, či ho v rozhodnutí voliť Kisku neovplyvnila ani antikampaň v tom zmysle, že je to úžerník a scientológ, jednoznačne krúti hlavou. „Ani najmenej. Viem si spočítať, koľko je na hypotéke úžera, takže mňa to nezaskočilo. Určite ho pôjdem voliť aj v druhom kole. Z okruhu mojich známych volili aj Kňažka a Procházku. No čo je zvláštne, nepoznám nikoho, kto by volil Fica,“ dodáva s úsmevom Župník, inak brat slávneho fotografa.
Podobne sa silnou a nechutnou antikampaňou proti Kiskovi nenechal odradiť ani Štefan Hamza zo slávneho kníhkupectva Christiania. „Volil som Kisku. Nepoznám ho osobne, ale bol mi sympatickejší. Tým, že nebol doteraz v politike, že nemá za sebou nejakú politickú minulosť. Neviem, či je z koho na Slovensku vyberať, či je nejaká alternatíva.
A reči, že je úžerník a scientológ? Neverím, že je scientológ a cez Quatro som si kedysi dávno zobral pôžičku, splatil som to bez problémov. Má podľa mňa šancu vyhrať v druhom kole. Vždy je to trochu krok do neznáma, ale pôjdem určite voliť,“ dodáva Hamza.

.nech tam Fico ostane
František Gálik je podnikateľ, vlastní v centre Popradu kedysi slávnu cukráreň Doménico. Tiež volil Kisku a ochotne to aj zdôvodňuje: „Som  lokálapatriot, no nepoznám ho osobne.  Ohováranie proti nemu neodradilo, to sú len také reči politického boja, absolútne ma neodradili. Jeden na druhého kydá, to je v politike bežné. To sú veci, ktoré sa ani nedajú dokázať,“ vysvetľuje Gálik. Na otázku, prečo nevolil Fica, odpovedá zaujímavým spôsobom:
„Však Fico je predsa predseda vlády, predsa, nie? Tak nech ostane, to nemá logiku. To sa tu Putin a Medvedev budú striedať vo funkciách? To je absolútny nezmysel, ktorý zachádza do politickej totality.“
Gálik pôjde aj v druhom kole voliť Kisku. Opakuje, že voliči – ak si matne pamätá,aj on sám – volili Fica za premiéra. „Fico má doviesť do konca všetko tak, aby ľudia boli spokojní s jeho vládou. Ešte dva roky. Nech si láskavo dokončí svoje volebné obdobie a keď aj nabudúce náhodou bude chcieť byť prezidentom, tak nech nekandiduje v parlamentných voľbách.“
Gálika nezlomil ani argument, že Kiska je politicky neskúsený. „Ukážte mi skúseného prezidenta Slovenskej republiky. Čo len jedného. Veď predsa každý, kto tam išiel, bol predtým neskúsený. Prezident predsa obhajuje iné veci ako stranícke záujmy parlamentných strán. Aj my v cukrárni prijímame aj čašníka po vyučení, aby nebol diskriminovaný vo veciach praxe. A taký Kováč bol skúsený prezident? Veď sme mladá demokracia a každý, kto nastupoval do úradu je neskúsený – ale obklopí sa tímom odborníkov, ktorí mu budú radiť. Možno to bude aj Procházka. Keď nebude vedieť zahraničnú politiku, prizve si pána ministra Lajčáka. Okrem toho, Fico ma ako podnikateľa núti, aby som mal čo  najmenej zamestnancov, taká je politika vlády. Ak dnes nechcete platiť vysoké odvody, pracujete sami. My si tu nemôžeme dovoliť zamestnať o jednu čašníčku viac, o jednu  cukrárku viac, o šoféra viac – hoci by sme potrebovali. Firma by mi mala vynášať, ale nevynáša. Odvody sú 50-percentné. Špekulujeme s každým zamestnancom, s každým eurom, berieme brigádnikov, dohody, to by vôbec nemuselo byť, keby boli normálne odvody a dane. Dokedy to máme my občania znášať? Choďte nakúpiť do Lidla v Nemecku. Je tam lacnejšie ako u nás! A majú niekoľkonásobne vyššie zárobky. Daň z pečiva 10 percent, daň z mlieka 12 percent. Pred tromi rokmi som bol. My máme pri platoch 400 eur daň 19 alebo 20 percent. Človek má žiť z 200 eur, čo mu ostane z platu, keď zaplatí za byt a za energie. Ja sa čudujem ľuďom, že to znášajú,“ dodáva na záver podnikateľ Gálik.

.fico sa už nabažil dosť
V Gálikovej cukrárni sedia pri kávičke a zákuskoch dve dámy v najlepších rokoch. Jedna z nich sa ochotne predstaví, druhá otáľa. „Chceme už nejakú zmenu, Fico sa už nabažil dosť, tak chceme teraz ďalšieho,“ hovorí zdravotná sestra Eva Medveďová a emotívne pokračuje: „Nieže nabažil, nič neurobili smeráci? Ani súdy, nič nevyriešili. Fico. Majú pritom prevahu v parlamente, vykrikujú kadekomu, no nepozrú sa na seba samých. Kisku osobne nepoznám, ale ešte z Trianglu viem, že je seriózny. Obvinenie z úžery a scientológie mu tu neuškodilo, lebo ľudia ho tu poznajú. Neublížil nikomu.“
Druhá dáma sa predstaví ako Mária. „Poznám aj ľudí, čo ho učili na gymnáziu a osobne ho poznajú a verím im, že keď ho oni volili, tak je v poriadku. Musí byť solídny a spravodlivý aj podľa toho, že má Dobrého anjela. A keby bol úžerník, ani by nemohol kandidovať, lebo by neobstál,“ hovorí Mária, ktorá je presvedčená, že Kiska v druhom kole vyhrá. Aj napriek deficitu politických skúseností. Alebo práve vďaka nemu.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite