Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Toto je chvíľa, ktorá sa počíta pre históriu: Čo ste robili a hovorili v čase, keď Rusko amputovalo Ukrajine Krym? Na Ukrajine sa zrodilo – hoci možno len na okamih – čosi ako spoločný politický národ a Rusko proti nemu vzápätí použilo Putinovu doktrínu (ak o to ruské menšiny v iných krajinách požiadajú, „môžeme použiť všetky prostriedky na ochranu týchto občanov“).

Miloš Zeman povedal, čo má v takej dobe povedať akýkoľvek český aj slovenský prezident – ruský zásah porovnal s napadnutím Československa 1968: „Vojenská intervencia vytvára hlbokú priekopu, ktorú po generáciu nemožno zasypať.“ Karel Schwarzenberg siahol až k roku 1938. Minister obrany Martin Stropnický a minister pre ľudské práva Jiří Dienstbier mladší si „nevedia predstaviť“, že by teraz Rusi mohli vyhrať prebiehajúci tender na rozšírenie jadrovej elektrárne Temelín. Len Andrej Babiš mlčal; až minulý štvrtok sa zmohol na vetu, že „ekonomické vyhrážky nič neriešia“.
Škoda, že zatiaľ nevyšiel prieskum, ktorý by ukázal postoje spoločnosti. Nemožno si totiž nevšimnúť, že proti hlavnému prúdu politiky i médií (aj denník Právo napísal v redakčnom komentári, že Rusko sa ukázalo ako „sila, ktorá odmieta počítať s pravidlami medzinárodného spolužitia“) vrie spodný protiprúd na spoločenských sieťach. Neviem, aký je silný; neviem, koľko Čechov súhlasí s výkrikmi na Facebooku, že leteckým prevozom ranených demonštrantov z Majdanu „sem ťaháme banderovcov a fašistov“. Neviem, koľko ich súhlasí s postojmi Václava Klausa, ktorý Ukrajinu označil za „umelý štátny útvar“ a riziko dneška vidí v tom, že krymská kríza „bude rýchlo zneužitá na výrazné pritvrdzovanie európskej unifikácie aj na urýchlené vytváranie z centra riadeného európskeho superštátu“.
Pre históriu zaznamenávam, že v marci 2014 Václav Klaus prestal byť v českej zahraničnej politike relevantný.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite