Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Veľká daňová lúpež II.

.marek Vagovič .časopis .kauza

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) má problém. Opozícia sa pýta, prečo boli odvolaní vyšetrovatelia obrovského karuselového podvodu, do ktorého má byť zapletená aj firma blízka Smeru.

.minulý týždeň sme zverejnili informácie o pozadí vyšetrovania daňového podvodu za vyše dvadsať miliónov eur, ktorým sa pôvodne zaoberali Jaroslav Ambróz a Ľubomír Hláčik z finančnej polície v Banskej Bystrici. Po niekoľkých mesiacoch intenzívneho pátrania začali dňa 23. júla 2013 trestné stíhanie pre podozrenie z krátenia daní a poistného. Do takzvaného karuselového podvodu malo byť podľa polície zapletených viac ako štyridsať firiem zo Slovenska, Českej republiky a Maďarska. Tie medzi sebou formálne obchodovali s potravinárskym tovarom ako káva, cukor, olej či energetické nápoje.
Dôležitou firmou v reťazci bola podľa polície spoločnosť Budamar Logistics, ktorá následne profitovala z nadmerného odpočtu DPH. Daňové úrady jej v roku 2012 vyplatili vyše deväť miliónov eur, ďalších jedenásť miliónov bolo zadržaných. Dňa 16. decembra 2013 však do priebehu vyšetrovania zasiahol riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry (NaKA) Daniel Goga. Ten prípad odňal Ambrózovi s Hláčikom a pridelil ho protikorupčnej jednotke v Banskej Bystrici. Dôvodom mal byť anonym, z ktorého vraj vyplýva, že obaja mali za úplatok účelovo preverovať obchodné aktivity firmy Budamar Logistics.

.zákazka od Čaploviča
Ambróz s Hláčikom pritom patria k špičkovým kriminalistom s dlhoročnou praxou. Ambróz bol dokonca prvým kandidátom bývalého šéfa polície Jaroslava Spišiaka na post riaditeľa Úradu boja proti korupcii. „Keď som o ňom uvažoval, patril k najlepším vyšetrovateľom organizovaného zločinu na Slovensku,” povedal .týždňu Spišiak. Ambróz však ponuku neprijal, takže riaditeľom dôležitého protikorupčného úradu sa napokon stal jeho kolega Peter Kovařík.
Aj Ambrózov profesiálny kredit vzbudzuje vážne podozrenie, že boli spolu s Hláčikom z prípadu odvolaní skôr preto, že spoločnosť Budamar Logistics je personálne prepojená s viacerými podnikateľmi blízkymi strane Smer. V jej orgánoch totiž pôsobí, alebo v minulosti figurovalo, minimálne deväť ľudí, ktorí majú spoločné väzby s Tomášom Chrenekom, Ľubomírom Blaškom, Milanom Fiľom, Vladimírom Poórom alebo Andrejom Babišom (.týždeň č. 10/2014).
Najviac ľudí (päť) má v štruktúrach spoločnosti Budamar Logistics Chrenek (Blaško). Podľa najnovších zistení .týždňa k nim patrí aj člen dozornej rady tejto firmy Bohdan Kožusznik. Ten totiž sedí aj v orgánoch spoločností Strojírny a stavby Třinec a ŽDB Drátovna, ktorých akcionárom sú Třinecké železárny (Chrenek, Blaško). Ďalším zaujímavým človekom, ktorý pôsobil v orgánoch Budamaru, je Radoslav Prepik. Ten totiž figuruje aj v predstavenstve spoločnosti McCarter.   
Táto firma dostala vlani od ministerstva školstva, ktoré riadi Dušan Čaplovič (Smer), viac ako 1,7 milióna eur na projekt s názvom: Zlepšenie výživových a senzorických parametrov ovocných a zeleninových nápojov aplikáciou inertných plynov. Projekt, na ktorom sa podieľa aj Výskumný ústav potravinársky v Bratislave, je financovaný najmä z fondov EÚ. „Žiadosť splnila všetky podmienky schvaľovacieho procesu. V tejto výzve uspeli aj ďalší žiadatelia,” tvrdí Eliška Šándorová z Agentúry ministerstva školstva pre štrukturálne fondy EÚ.

.galko: Toto bolo za Mečiara
Odstavenie pôvodných vyšetrovateľov kauzy Budamar na základe anonymu sa nepáči ani opozičným poslancom z branno-bezpečnostného výboru parlamentu. Žiadajú preto vysvetlenie od ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer). „Je evidentné, že vyšetrovatelia zaťali privysoko, keďže je za tým smerácky dream team. Doteraz mohli chytať treťotriednych podvodníkov ako Vareha: proti takýmto sofistikovaným, ctihodným pánom však ísť nemôžu,” myslí si podpredseda výboru Alojz Hlina.
„Budeme sa pýtať, prečo boli takýmto spôsobom odvolaní vyšetrovatelia s vysokým morálnym kreditom,” hovorí aj poslanec SaS Ľubomír Galko. Podľa neho sa takéto veci diali naposledy za Mečiara, keď povedal vtedajší riaditeľ SIS Ivan Lexa ministrovi vnútra Ľudovítovi Hudekovi, že „keď kopne vyšetrovateľa únosu prezidentovho syna do gúľ, dostane pusu na čelo”. Podľa Galka sa zrejme Slovensko za Kaliňáka dostalo na vyšší level: „Odpratať vyšetrovateľa na základe anonymu je nonsens.”
Aj podľa Daniela Lipšica (NOVA) by mal minister Kaliňák vysvetliť, či neboli špičkoví vyšetrovatelia odvolaní len preto, „aby bola kauza zametená pod koberec”. “Ak boli odvolaní na základe nejakých anonymov, ktorých si môže každý vyprodukovať, koľko chce, je to veľmi podozrivé,” myslí si Lipšic. Podľa neho odhaľuje súčasná vláda len malé daňové podvody, ktoré robia mäsiari alebo čašníci: „Na veľké ryby si netrúfa.” Výbor by sa mal kauzou Budamar zaoberať tento týždeň.

.keď polícia blufuje
Podozrenia o účelovom postupe voči Ambrózovi s Hláčikom živí aj samotná polícia, ktorá mení stanoviská podľa vývoja situácie. Ak totiž existuje vážne podozrenie, že vyšetrovatelia konali v rozpore so zákonom, či dokonca zobrali úplatok, malo by sa začať disciplinárne, respektíve trestné stíhanie. V tomto prípade sa však takmer tri mesiace nič nedialo. Až v momente, keď zverejnil pozadie vyšetrovania kauzy Budamar časopis .týždeň, a začali sa o ňu zaujímať aj televízia Markíza a portál aktualne.sk, prišla polícia s vyhlásením, že spomínaný anonym začala preverovať inšpekcia ministerstva vnútra.
Celú kauzu vraj prevzala po vnútornej kontrole, ktorú urobili nadriadení vyšetrovateľov. Na otázky .týždňa, s akým výsledkom sa skončila spomínaná kontrola, ako boli doteraz hodnotení Ambróz s Hláčikom, a či boli niekedy disciplinárne alebo trestne stíhaní, však neprišla žiadna odpoveď. Pochybnosti, či vôbec prebehla nejaká kontrola, a ak aj áno, či sa nezačala až po medializácii prípadu, sú teda namieste. Mimochodom, Hláčik poslal 25. júna 2013 podnet na začatie trestného stíhania v kauze Budamar aj svojim nadriadeným – riaditeľovi finančnej polície v Banskej Bystrici Mikulášovi Laurincovi a jeho zástupcovi Milanovi Iríčkovi. Ani jeden nemal k jeho zisteniam žiadne výhrady.
Polície sme sa zároveň spýtali, koľkokrát za rok odoberú nadriadení prípad na základe anonymu, ako často sa potvrdia podozrenia voči vyšetrovateľom, a či môže uviesť aj konkrétne príklady, keď sa tak stalo. Prišla len všeobecná odpoveď: „Uvedený postup sa používal v minulosti aj v iných prípadoch, štatistiku neevidujeme.” Zmena vyšetrovateľa v kauze Budamar vraj bola preventívnym opatrením, ktoré má vylúčiť pochybnosti o ovplyvnení priebehu vyšetrovania: „Bolo vykonané aj v záujme oboch policajtov, ktorí na prípade pracovali.” Momentálne ich vraj nikto nestíha, pričom neboli postavení ani mimo služby. Aj z toho je zrejmé, že niekto sa chcel Ambróza s Hláčikom zbaviť za každú cenu.

.riziková firma
Spoločnosť Budamar Logistics preveroval v roku 2013 aj daňový úrad. S akým výsledkom, to nie je známe. „Kým nie je ukončené vyšetrovanie predmetnej trestnej veci, bližšie informácie nie je možné poskytnúť,” reagovala hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková. Bez ohľadu na závery kontroly je však evidentné, že Ambróz s Hláčikom zistili veci, ktoré poriadne smrdia. „Firma Budamar Logistics, jej dodávatelia a odberatelia, vykazujú vysoko rizikové správanie: obchodovanie s rizikovou komoditou vo vysokých sumách, náhly nárast dodaní oslobodených od dane na viac ako 2,5-násobok,” píše sa napríklad v spomínanom podnete na začatie trestného stíhania z 25. júna 2013.
Podľa podnetu, ktorý vypracoval Hláčik, boli daňové priznania podozrivých firiem zostavené účelovo, aby vykazovali v príslušnom zdaňovacom období „minimálne daňové povinnosti k relatívne vysokým obratom”. Vyšetrovatelia identifikovali aj „finančné reťazce, ktoré jasne preukazujú karuselové finančné toky cez účty od spoločnosti Budamar Logistics”. Polícia tvrdí, že prípad naďalej riadne vyšetruje – v spolupráci s finančnou správou aj špeciálnou prokuratúrou: „Mediálne vyjadrenia o pripravovanom zastavení stíhania sú ničím nepodložené tvrdenia.” Zatiaľ to však vyzerá tak, že hrá hlavne o čas. Po prezidentských voľbách zrejme spraví krátky proces: s kauzou Budamar aj s pôvodnými vyšetrovateľmi prípadu.   

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite