Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rozhovor, ktorý nebol

.martin Hanus .jozef Majchrák .časopis .rozhovor

S premiérom Robertom Ficom sme mali minulý týždeň ukončiť sériu prezidentských rozhovorov. Všetko bolo dohodnuté, no po polhodine čakania na Úrade vlády nám oznámili, že premiér rozhovor náhle zrušil. Dôvodom bol vraj editorial Štefana Hríba, v ktorom podporil Andreja Kisku. Uverejňujeme aspoň otázky, ktoré sme chceli Robertovi Ficovi položiť.

.pán premiér, začneme svetovou udalosťou, ktorá sa nás bezprostredne dotýka. Rusko okupuje ukrajinský Krym, vaše stanovisko bolo však v prvých dňoch veľmi zdržanlivé. Prečo?


.ide aj podľa vás o akt ruskej agresie?


.chápeme, že Slovensko je malá krajina, ktorá potrebuje dobré vzťahy aj smerom na východ. Ale napríklad aj také Slovinsko sa ponúklo ako sprostredkovateľ rokovaní medzi Bruselom a Moskvou, zatiaľ čo vaša vláda sa správa diplomaticky úplne pasívne. Nie je to chyba?


.hovoríte, že ako prezident by ste chceli byť politickým lídrom dovnútra aj navonok. Nechýba práve teraz pri Ukrajine vaše zahraničnopolitické líderstvo?


.pán premiér, prejdime k vašej prezidentskej kandidatúre. V súčasnej Európe nepoznáme príklad politika, ktorý by v najlepšom veku, na vrchole moci aj vlastnej popularity, dobrovoľne odišiel z mocensky najsilnejšej pozície na mocensky slabšiu. Prečo ste sa takto rozhodli?


.nie je vaša motivácia stať sa prezidentom viac psychologická než politická?


.ak je to tak, že nikam neutekáte, prečo v Smere do poslednej chvíle dúfali, že si vaše plány rozmyslíte a ostanete premiérom?  


.zvnútra Smeru prenikla aj informácia, že po voľbách do VÚC ste istý čas váhali, či napokon budete kandidovať. Vyľakal vás úspech Kotlebu?


.ako prezident by ste chceli byť politickým lídrom a súčasne garantom toho, že na najvyšších postoch štátu bude vládnuť jednota a stabilita. Ale predstavte si, že vo voľbách 2016 zvíťazí pravica a nový premiér bude z iného tábora. Ak by ste naďalej trvali na vašom politickom líderstve, nevyhnutne by to prinieslo rozkol vo vedení štátu. Čo by ste teda uprednostnili, vaše líderstvo alebo stabilitu štátu?


.nemôže sa stať prezidentská funkcia pre vás politickou pascou? Ako prezident za vlády Smeru budete nepochybne neformálnym lídrom, ale v prípade inej vlády by ste napokon museli ustúpiť kompetenčne silnejšiemu premiérovi a akceptovať reprezentatívnu rolu prezidenta.


.v kuloároch je známe, že Smer je rozdelený na Kaliňákovo a Paškovo krídlo, ktoré si navzájom nedôverujú. Vy ste dosiaľ Smer stmeľovali, neobávate sa teda, že po vašom zvolení sa strana pomaly rozpadne?


.váš pravdepodobný nástupca Robert Kaliňák nepôsobí ako prototyp ľavicového politika, skôr ako biznismen z prostredia bratislavskej mládeže. Nestratí Smer po vašom odchode doterajší charakter?


.v týchto týždňoch hovoríte najviac o justícii, ktorá má už aj podľa vás veľmi nízku dôveryhodnosť. Prečo ste o tom začali hovoriť až teraz?


.vaše justičné reformy vyzerajú ako predvolebný marketing. Symbolom mizérie súdnictva je predsa Štefan Harabin, ktorý získal hrozivú moc nad justíciou práve za vašej prvej vlády. Zároveň predkladáte ústavné návrhy, ktoré predtým presadzovala dnešná opozícia a vy ste ich odmietali ako politikárčenie. Prečo máme tomu celému veriť?


.za najdôležitejšiu justičnú reformu označujete zavedenie bezpečnostných previerok, ktorými chcete oddeliť dobrých sudcov od zlých. A sme opäť pri Harabinovi: ako je možné, že ste v roku 2009 dopustili jeho zvolenie do čela NS, hoci už predtým Generálna prokuratúra potvrdila pravosť záznamu jeho priateľského rozhovoru s bosom albánskej mafie?


.podľa nás problém súdnictva nie je ani tak systémový ako personálny. Vymenovali by ste Štefana Harabina opätovne za predsedu Najvyššieho súdu?


.ak na čele súdnictva ostanú ľudia takejto zlej povesti, nie je úplne jedno, aké ústavné zákony teraz v parlamente prijmete?


.výmenou za podporu justičných návrhov ste podporili ústavný návrh ochrany manželstva z dielne KDH. Smer však v minulosti podobné návrhy odmietal. Nie je to iba marketing  na zvábenie konzervatívnych voličov v druhom kole prezidentských volieb?


.teraz vystupujete ako ochrancovia tradičnej rodiny, no vaši poslanci hlasujú v Európskom parlamente úplne inak. Naposledy traja z nich podporili takzvaný Lunacek report, ktorý vyzýva uznať registrované partnerstvá aj homosexuálne manželstvá v tých krajinách, kde takéto inštitúty nemajú. Čo je vlastne skutočný názor Smeru?


.ako prezident by ste podpísali zákon o registrovaných partnerstvách?


.rómska problematika je jedným z najvážnejších problémov tohto štátu. Smer má v parlamente veľkú väčšinu, no zatiaľ v tejto téme neurobil okrem novely jedného zákona nijaké zásadné kroky. Prečo?


.nesprávate sa v tejto téme podobne alibisticky ako predchádzajúce vlády, keď ste zodpovednosť delegovali na splnomocnenca vlády, ktorý má len malé kompetencie a navyše patrí k opozícii?


.od začiatku tohto roku ste išli do ostrého konfliktu s ombudsmankou Janou Dubovcovou kvôli policajnému zásahu v Moldave. Pred druhým kolom sa bude v parlamente na návrh Pavla Pašku hlasovať o presťahovaní jej sídla do Košíc, čo má byť odplata za jej postoje. Nie je za vašou novou politikou len predvolebná snaha zviesť sa na protirómskych emóciách, na ktorých sa nedávno vyviezol extrémista Marián Kotleba?  


.ak v prezidentských voľbách prehráte, ostanete premiérom?


.o túto záverečnú otázku nás požiadal redakčný kolega Peter Bálik: pán premiér, čo by ste odkázali čitateľom .týždňa
?


Robert Fico/
Narodil sa 15. septembra 1964 v Topoľčanoch. Po absolvovaní gymnázia v Topoľčanoch študoval v rokoch 1982 – 1986 na Právnickej fakulte UK v Bratislave. V apríli 1987 vstúpil do KSS, v tomto čase vykonal justičné skúšky s odbornou kvalifikáciou na výkon funkcie sudcu. Po Novembri bol poslancom SDĽ, v rokoch 1994 – 2000 pôsobil ako agent pre zastupovanie SR v konaní pred Európskym súdom pre ľudské práva. Po voľbách v roku 1998 opustil SDĽ a založil stranu Smer, ktorá mala raziť politiku tretej cesty, inšpirovanú Tonym Blairom. Po relatívnom volebnom neúspechu v roku 2002 zjednotil ľavicové spektrum v rámci Smeru. V rokoch 2006 – 2010 bol prvýkrát premiérom koaličnej vlády s HZDS a SNS, v roku 2012 sa opäť vrátil do čela jednofarebnej vlády Smeru. Na konci minulého roka oznámil kandidatúru na prezidenta SR. Je ženatý, má syna Michala.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite