Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Putin stratil zmysel pre realitu

.časopis .téma

Rozhovor s krymským Ukrajincom a reportérom Rádia Sloboda na Kryme Volodymyrom Pritulom o ruskej okupácii a novej moci na Kryme, ktorá nie je legitímna.

.ako vidíte situáciu z posledných dní?
Neviem to nazvať inak ako okupácia. Vidíme, že sem vstúpilo veľké množstvo ruských vojsk, ktoré blokujú ukrajinskú armádu a obsadili budovy vlády.

.no ruský prezident Putin tvrdí, že to nie sú ruskí vojaci.
Sú. Viem, že nemajú vlajky na rukávoch maskáčov. No už sme zistili, odkiaľ z Ruska k nám prišli. To už je oficiálna informácia. Časť z nich prišla zo severného Kaukazu, uľjanovská desiata útočná brigáda, potom sú tu aj ruskí vojaci z Čečenska. Sú tu aj miestni zo sevastopoľskej čiernomorskej flotily a tiež námorníci z Kaukazu. Väčšia časť z nich nemá označenie ani čísla, je tu však veľa armádnych vozidiel s ruským označením. Okrem toho majú moderné ruské zbrane a tie nemá nijaká iná armáda. Tigre, to sú iba ruské vozidlá.

.argumentácia Moskvy hovorí o ochrane ruskojazyčného obyvateľstva, ktoré sa údajne na Kryme ocitlo v ohrození. Je to pravda?
Je to nepokrytá lož. Nebol zaznamenaný ani jeden prípad, že by Ukrajinci alebo krymskí Tatári napadli Rusov. Prvá lož bola, keď tvrdili, že ukrajinská milícia, predstavitelia Kyjeva, sa pokúsili obsadiť krymskú milíciu, krymské ministerstvo vnútra. V Kryme však nie je nijaké ministerstvo vnútra. Je tu hlavná správa ministerstva vnútra Ukrajiny. Tam bol incident, bola streľba, no neboli nijaké obete. To priznala aj krymská vláda. Druhá lož bola, keď ruská televízia ukázala nejakú prestrelku, pri ktorej mal Pravý sektor niekoho napadnúť. Absolútne zinscenované, videli to krymskí novinári, keď to natáčali. To je propaganda, ako keď sa začínala 2. svetová vojna a Nemci lživo tvrdili, že Poliaci obsadili vysielač Gliwice.
Okrem toho, líder proruskej politickej sily, ktorá pri posledných voľbách získala iba štyri percentá hlasov – Sergej Aksionov – je dnes premiér s právomocami diktátora.

.kto mu udelil tieto právomoci?
To práve nevieme. Z pohľadu zákona mu nikto také právomoci nemohol udeliť, pretože zasadnutie krymského parlamentu sa uskutočnilo pod hlavňami zbraní. Bez prítomnosti novinárov, pričom sa na ňom zúčastnilo iba 30 zo 100 poslancov. Oni vyhlásili novú vládu, oni vyhlásili referendum. To je absolútne nelegitímne. Je to celé dané tým, že sa tu nachádzajú ruské vojská. Rozhodnutia neprijíma parlament, iba 15-členné prezídium parlamentu.
Sú to bývalí predstavitelia Janukovyčovej Strany regiónov, ktorí dnes „hrajú“ s Aksionovom.

.aký je váš názor na referendum, väčšina obyvateľov Kryma sa vysloví za zotrvanie v Ukrajine alebo za pričlenenie k Rusku?
Nemôžem robiť prognózy, no už teraz môžem tvrdiť, že referendum bude zmanipulované. Výsledok narysujú iní. Aký budú chcieť, taký bude. Ak budú chcieť, napíšu účasť 102 percent. Budú falzifikácie. Niet zákona, podľa ktorého by sa také referendum mohlo konať. A aké referendum, keď sú tu zahraničné vojská, keď de facto neexistujú na Kryme nijaké orgány ukrajinskej vlády. Napokon, iba na zostavenie zoznamov voličov treba dva mesiace času. A my máme na to iba pár dní a ešte k tomu zmenili dátum z 30. marca na 16. marca. A kto prijal rozhodnutie o dátume jeho konania? Veď parlament sa už nestretol a nerokoval.

.ako dlho tu budú ruskí vojaci?
Ak bude slabá reakcia medzinárodného spoločenstva, tak veľmi dlho, obávam sa. Môžu tu byť navždy.

.čo môže v tejto situácii urobiť Západ, medzinárodné spoločenstvo?
To presne neviem. Zdá sa mi, že pán Putin stratil zmysel pre realitu. Tu nepomôže Západ, zmeniť to môže iba samotný ruský národ, ak si vyberie iného lídra. Nazdávam sa, že keby sem prišli americké vojenské lode, Putin by sa stiahol.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite