Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na Fica si trúfam

.martin Hanus .jozef Majchrák .časopis .rozhovor

S Robertom Ficom ho spája predstava silného prezidenta. Ostro sa vymedzuje voči Andrejovi Kiskovi. Hovorí, že aj keby nebol zvolený za prezidenta, hlas svojich voličov zúročí. Prezidentský kandidát Radoslav Procházka.

.spolu s Andrejom Kiskom a Milanom Kňažkom ste reálnym prezidentským kandidátom do druhého kola s Robertom Ficom. Všetci traja máte podobné témy a jasne sa vymedzujete proti Ficovi. V čom ste však iní?
(Ticho.) V kompetencii.

.ako to myslíte?
Som jediný z tejto trojice, kto ponúka konkrétny program. Mám presnú predstavu, ako premeniť tento úrad zo zotavovne pre politických penzistov na priestor pre aktívny výkon. Navyše, moja kandidatúra môže zastrešiť proces generačnej obnovy verejnej služby na Slovensku. Celkom úprimne – Andrej Kiska prinesie tejto spoločnosti väčší úžitok, keď sa bude ďalej venovať charite. Milan Kňažko bude mať po inaugurácii necelý rok do sedemdesiatky. Myslím, že sa naozaj potrebujeme pohnúť dopredu.

.z posledných prieskumov sa zdá, že vám práve Andrej Kiska trochu uniká. Znervózňuje vás to?
Podľa mňa prieskumné agentúry fungujú dnes podobne, ako pred rokmi fungovali ratingové agentúry. Teda neopisujú realitu, ale sa ju snažia vytvárať. Myslím si teda, že tie čísla sú do výraznej miery virtuálne.

...teda že agentúry manipulujú výsledky podľa toho, aký kandidát je objednávateľom ich prieskumov?
(Ticho.) Áno. Domnievam sa, že to tak je, ale nechcem sa na to sťažovať. Predvolebné kampane totiž naozaj prinášajú výsledky a kvalita kampane závisí aj od zdrojov, ktoré máte na jej pokrytie. Moja kampaň je štruktúrou aj zdrojmi v podstate start-upová vec. Veľa vecí sa robí na kolene, čo je aj vidieť. Ale zároveň mi to dáva do budúcnosti jednu výhodu, ktorou je sloboda. Nenesiem si na nohe olovenú guľu záväzkov. Napokon, Robert Fico je pre mňa veľkým ponaučením. On si myslí, že z tých všetkých záväzkov, do ktorých sa zaplietol, unikne útekom do prezidentského paláca. Ale v tom sa mýli, to sa človeku vždy vráti. Ja nechcem takto dopadnúť, cenou za to je, že nemám v kampani toľko peňazí.

.je však zaujímavé, že vy ste najlepšie dopadli práve v prieskume agentúry MVK, ktorej výskumy sú najspornejšie...
Ale ja s touto agentúrou nespolupracujem. Objednal som si tam len jeden prieskum ešte v minulom roku, v ktorom som skončil tretí za Jánom Čarnogurským. Uznávam, že niektorí kandidáti, ktorí sa rozhodli pre dlhodobú spoluprácu s niektorou agentúrou, urobili strategicky dobré rozhodnutie. Prináša im to výsledky, keďže takáto spolupráca má očividne na tých výskumníkov vplyv...

.teda vy si neobjednávate prieskumy u MVK ani u žiadnej inej agentúry?
Nie, nemám na to peniaze, je to drahá záležitosť.

.pre vás budú dôležité televízne prezidentské debaty. Už viete, aký budú mať formát?
Obávam sa, že ich efekt sa preceňuje. V niektorých televíziách budú nastavené zrejme tak, aby bol hlavný vedúci spokojný. Mal som pôvodne informáciu, že v RTVS budú tri diskusné pätice, pričom by som mal byť v hlavnej päťke. Diskusia bude aj na TA3 v starej budove Národnej rady, ale neviem bližšie, ako bude vyzerať. V TV Markíze mali diskutovať tri pätice, ale počul som, že majú problém s Radou pre vysielanie a retransmisiu. Viac o tom neviem.

.už ste spomenuli Kňažkov vek ako hendikep. Je zaujímavé, že to spomínate práve vy v role kandidáta, ktorého vek – vo vašom prípade prílišná mladosť – mnohí vnímajú ako váš najväčší hendikep...
Ja som to myslel inak: moji konkurenti kandidujú s tým, že ľuďom hovoria, čo všetko v minulosti urobili. Ja ponúkam to, čo pre nich ešte len chcem urobiť a súčasne ponúkam svoje predpoklady. Nie je to teda z mojej strany žiadny „ageizmus“.

.v českej aj slovenskej tradícii sú s prezidentským úradom spojené šediny. Nemáte pocit, že vo vedomí či skôr podvedomí ľudí sa za prezidenta ešte jednoducho  nehodíte?
Iste, sú ľudia, ktorí mi hovoria, že by si ma vedeli predstaviť skôr v exekutívnej pozícii. Ale podľa mňa je práve teraz čas zviesť súboj s Ficom. Vstupujem do arény, kde je to teraz boj muža proti mužovi, a ja do nej vstupujem s plným odhodlaním. Treba skoncovať s tradíciou prezidenta, ktorý pekne potľapká svoju čestnú stráž. Potrebujeme prezidenta, ktorý presadí predstavu o fungovaní štátu. Áno, je nezvyk, že 42-ročný človek kandiduje za prezidenta, ale v zahraničí je to normálne, vezmite si Škandináviu, Kwasniewskeho z Poľska, Kennedyho...

.je zaujímavé, že v kampani svoj mladý vek zvýrazňujete, keďže na bilbordoch vyzeráte ešte mladšie než v skutočnosti. To je nejaký tajomný zámer, či to len tak vyšlo?
Vyšlo to tak. Keďže tú kampaň robíme tak trochu na kolene, je autentická. Mnohí sa preto pýtajú, či mi to takto poradil nejaký marketingový poradca. Ale ja naozaj takého nemám, ani som ho nechcel. Rád by som zostal sám sebou.

.s vami sa spája ešte čosi, čo vám zrejme nepomáha: pocit, že ste arogantný, napokon aj expremiérka Radičová v súvislosti s vami nedávno pre SME povedala, že vám chýba „pokora, pokora, pokora“. Vnímate túto emóciu?
Prepáčte páni, ale tu na druhej strane stojí Robert Fico. To je súboj predátorov, s chlapíkom ako Fico sa nedá viesť súboj z kúta, potichučky a v hodvábnych rukavičkách. Nejdem na ples, ale do zablatenej arény, kde sa človek musí postaviť, prihlásiť o slovo a zabojovať o svoje miesto na slnku. To sa nedá ťapákovským spôsob. Áno, jednému zo spolukandidátov taký ten milý, strýcovský postoj akoby fungoval. Ale v tom úrade treba viac než milého strýca, ktorý sa bude usmievať. Preto si na to trúfam.

.v kampani chodíte často medzi vysokoškolských študentov, je to vaša cieľová skupina?
Takto sa to nedá povedať. Áno, videl som čísla, podľa ktorých som v skupine voličov medzi 18 a 30 rokov prvý, až za mňou je Fico. Viem, že je to nestabilná voličská skupina, mladí by však urobili chybu, keby neprišli voliť s pocitom, že sa tu aj tak nič nezmení a treba odtiaľto čo najskôr vypadnúť. Podstatná väčšina tu aj tak zostane žiť a práve rozhodnutia, ktoré budeme prijímať v najbližších rokoch, bezprostredne ovplyvnia ich život.

.róbert Slovák, riaditeľ reklamnej agentúry, ktorá pre vás pracuje, podal nedávno trestné oznámenie na biskupov za ich predvianočný pastiersky list. Ako veriaceho katolíka vás to nevyrušilo?
Zdalo sa mi to neprofesionálne, ale keďže pre mňa ľudia z tejto agentúry robia iba produkčné služby, zalomenie, grafiku, tak som to nejako extra neriešil. Napokon, bol som potom v kontakte s viacerými katolíckymi kňazmi, nebola to pre nich vôbec téma.

.aj teraz používate silné slová: aréna, predátor, boj. Súčasne ste ústavný právnik, takže viete, čo prezident smie a čo by už nemal. A na Slovensku máme práve prezidenta so slabšími právomocami, vy však staviate na jeho sile. Ako si teda predstavujete výkon tejto funkcie?
Postavenie prezidenta definuje hneď úvodné ustanovenie v ústave, a síce, že prezident zastupuje krajinu navonok aj dovnútra a zabezpečuje riadny chod ústavných orgánov. Teda sa to týka aj vlády. Nehovorím o silnom prezidentovi v zmysle osobnej svojvôle, čo vidíme u západných susedov, ale v zmysle silného postoja a aktivity. Chcem mať aktívny vzťah s vládou, a raz za mesiac chodiť na jej zasadania, alebo raz za štvrťrok od nej žiadať vyjadrenie, čo spravila v rámci plnenia vlastného programu.

.čo znamená, že by ste chodili na zasadania vlády? Boli by ste tam ako prísediaci pozorovateľ, alebo by ste určovali ich priebeh?
Záviselo by to od toho, kto je premiérom. Určite by som sa nehrnul do vedenia zasadnutí vlády, ak by to malo byť na škodu. Rozhodne by som nechcel byť trucovitým prezidentom, ktorý bude robiť prieky, ako to robil jeden z bývalých prezidentov. Neviem teraz paušálne povedať, ako presne by to vyzeralo, to by priniesol vývoj.

.vy sa v tom vlastne úplne zhodujete s Robertom Ficom, ktorý hovorí, že chce byť ako prezident politickým lídrom. Vy ním chcete byť tiež...
Áno, v pohľade na to, akú silu môže mať ten úrad, sa s Ficom zhodujem, na rozdiel od Milana Kňažka a Andreja Kisku. Samozrejme, v čom sa s Ficom nezhodujem, je obsah.

.mnohí sa práve pre Ficov prístup obávajú, že ak by sa stal prezidentom, mohol by Slovensko priviesť k autoritatívnemu prezidentskému systému. Je to podľa vás možné, pokiaľ sa nezmení ústava?
Bez zmeny ústavy je to možné v čiastočnom rozsahu. Slovenský prezident predsa zastupuje krajinu navonok, čo mu dáva zásadné právo zastupovať Slovensko na summitoch EÚ. Doteraz to robil premiér.

.taký je úzus. Ak vás teda dobre chápeme, vy by ste mali záujem zúčastňovať sa na kľúčových summitoch namiesto premiéra?
Áno. Pre svoje skúsenosti s európskym právom a európskou politikou by som vedel Slovensko zastupovať kvalifikovanejšie ako, povedzme, Robert Kaliňák.

.zvolenie Procházku za prezidenta by teda tiež znamenalo premenu na poloprezidentský systém?
Neviem, čo si pod tým predstavujete...

.pripustili ste, že takúto premenu by prinieslo zvolenie Fica, pričom vy s ním máte rovnaký pohľad na využitie prezidentských právomocí.
Moje zvolenie by znamenalo oveľa aktívnejší prístup prezidenta k politickej prevádzke štátu, než to bolo doposiaľ. Áno, hovorím to dopredu.

.čo by ste však mohli ovplyvniť okrem zahraničnej politiky, účasti na zasadnutí vlády a právomocí v oblasti justície?
Vy hovoríte „okrem toho a toho“, ale už tieto tri veci znamenajú veľmi veľa. Na summitoch EÚ sa predsa riešia témy, ktoré majú bezprostredný dosah na našu vnútornú politiku. Nehovoriac o tom, že nikto než prezident nemá priamejší dosah na to, kto sedí na vrcholných miestach justície, to je predsa superprávomoc.

.v Poľsku ešte za nebohého prezidenta Lecha Kaczynskeho vznikol obrovský kompetenčný spor, či bude chodiť na zasadania EÚ on, alebo premiér Tusk. Poľsko to však v konečnom dôsledku oslabovalo, nehrozilo by to aj u nás za vášho prípadného prezidentovania?
Záviselo by to od autority, ktorú si prezident dokáže získať na domácom a medzinárodnom fóre, a presne na toto si trúfam.

.ale ak premiér povie, že chce naďalej chodiť na tieto summity, vy by ste neustúpili?
Potom si treba vyriešiť zásadný spor: považujeme EÚ za federáciu, v rámci ktorej sme spolkovým štátom? Potom je to oblasť vnútornej politiky a nech tam teda chodí premiér. Alebo je to ešte stále medzinárodná organizácia? Ale potom by na jej pôde mala štát zastupovať jeho hlava.

.problém je v tom, že EÚ je niečo medzi tým: nadnárodná organizácia s priamym dopadom na vnútroštátnu politiku...
Dobre, tak si to preberme po voľbách, budú ešte tri mesiace do inaugurácie prezidenta.Podľa mňa však ústava nakláňa interpretáciu toho, kto má zastupovať štát na najvyššej úrovni EÚ, v prospech prezidenta. Bolo len vecou osobnostnej výbavy doterajších prezidentov, že tú kompetenciu nevyužívali. Prezident Gašparovič sa tejto roly po páde Radičovej vlády chcel zhostiť, ale rýchlo pochopil, že v jeho prípade by to nebolo užitočné. Som v tom celkom iný než on, rozprávam plynule po anglicky aj po francúzsky a európskemu právu som sa venoval intenzívne polovicu svojho dospelého života.

.teraz je svetovou témou naša susedská Ukrajina. Čo by ste dnes robili ako prezident?
Snažil by som sa iniciovať spoločné stretnutie s prezidentmi pobaltských štátov, Poľska a západných krajín, aby sme dospeli k spoločnému stanovisku. Za uplynulé týždne som absolvoval stretnutia s viacerými západnými diplomatmi a bol som prekvapený, aká sa im zdá táto otázka periférna. Je to pre nich prosto východný okraj. Pre mňa je to však vec našich existenčných záujmov. V poslednom čase sa mi mení pohľad na geopolitické súradnice.

.v čom?
Akoby to smerovalo k tomu, že východný okraj sa má stať laboratóriom toho, ako sa to tam samo uprace. Teda akoby nás hodili cez palubu.

.teda Západ hádže cez palubu Ukrajinu aj vrátane nás?
Takto to čoraz viac cítim. Ak teraz hovoria na najvyššej úrovni EÚ, že problémom princípu voľného pohybu osôb sú Rómovia, akoby nám hovorili: necháme ich tam všetkých u vás a uvidíme, čo tam v tej vašej skúmavke vznikne. Ale to je veľmi nezodpovedný postoj. Ak sa tvárime, že španielske banky sú aj náš problém, potom naši Rómovia sú aj ich problém.

.hovoríte, že by ste ako prezident chodili na summity EÚ, kde je hlavnou otázkou pokračujúca eurokríza a jej riešenie. Aký je váš základný postoj?
Za trvalý euroval som nehlasoval, lebo si myslím, že v istom zmysle posilňuje virtuálnu realitu vo finančnom systéme a vyzýva na morálny hazard. Podľa mňa je to niečo, čo nám môže spadnúť na hlavu s veľkým rachotom.

.Ivan Mikloš, ale aj Robert Fico razia politiku držať sa Nemecka. Vy by ste menili túto základnú orientáciu?
Základnú orientáciu spolupráce s naším najväčším ekonomickým partnerom by som nemenil. Ale aj nemecká diskusia je veľmi pestrá, mnohí spochybňujú dnešnú európsku politiku, to nie je debata s hotovým koncom. Realita privedie všetkých k pochopeniu toho, že sa nedajú riešiť len symptómy.

.v čom by ste teda boli iný než Fico či Mikloš?
V naliehavosti a otvorenosti, s akou by som komunikoval názor na to, čo je podstatou krízy.

.prejdime k justícii, hlavnej prezidentskej aréne: vy ste boli kritikom toho, ako Macejkovej Ústavný súd v kauze Čentéš rozšíril doterajšie prezidentské kompetencie. Na druhej strane teraz hovoríte, že tieto rozšírené kompetencie chcete naplno využiť. Nebije sa teraz vo vás politik a ústavný právnik?
Nie, pretože ústava je živé teleso. Podľa môjho názoru postupoval Ústavný súd príliš aktivisticky, keď posunul dané právomoci do novej podoby. Ak sa stane prezidentom Fico, nebude mať žiadne zábrany využiť tento priestor. Ja sa rozhodne nebudem politicky korektne tváriť, akoby som rozhodnutie Ústavného súdu vo veci Čentéša odmietal a stále s ním polemizoval. Nesúhlasil som síce s interpretáciou ÚS, ale ak sa už raz presadila, ten nový priestor by som aktívne využíval podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia. Nebudem sedieť predpokakaný v kúte a tváriť sa, že ten nástroj neexistuje.

.teda je to tak, že ak sme dosiaľ pokladali prezidenta za akéhosi protokolistu, ktorý len podpisuje mená, teraz po novom už vlastne môže odmietnuť vymenovať kohokoľvek, koho mu navrhne parlament, vláda či Súdna rada?
Ak sa obzrieme do krátkej histórie, vždy v kľúčových situáciách sa kompetencie posúvali v prospech prezidenta. Začalo sa to Ivanom Lexom, pokračovalo Tvaroškom, ktorého prezident odmietol vymenovať za viceguvernéra NBS, teraz to bol Čentéš. V tom Čentéšovom náleze Ústavného súdu je napísané, že prezident musí uviesť presvedčivé dôvody, nemôže to byť vecou jeho svojvôle. A tu sa cítim silný, pretože svoje postoje by som vedel podložiť argumentmi. Napokon, o tom je demokracia: presvedčiť tých, ktorých sa to týka, že rozhodnutie je správne. Problém je, že Gašparovičovo odôvodnenie pri Čentéšovi bolo tragikomické.

.rozhodnutie ÚS vo veci Čentéša sa považuje v odborných kruhoch svojou účelovosťou za škandalózne. Ale z toho, čo hovoríte, nepriamo vyplýva, že postupné posilňovanie právomocí prezidenta je vlastne ústavnoprávne legitímne?
Kľúčovou úlohou Ústavného súdu je chrániť predvídateľnosť práva. Dokonca by som povedal, že dôležitejšie než ako v danej veci ÚS rozhodne, je to, aby v rovnakých veciach rozhodoval konzistentne. Pri Tvaroškovi súd povedal, že prezident ho môže nevymenovať, ak dotyčná osoba nespĺňa zákonné kritériá. O niekoľko rokov pri Čentéšovi už povedal, že prezident nemá dbať iba na splnenie základných kritérií, ale aj na to, či je podľa jeho názoru dotyčná osoba spôsobilá zastávať funkciu dôstojne a spôsobom neznižujúcim vážnosť úradu. Myslím si teda o tom rozhodnutí ÚS svoje, ale mám sa tváriť, že neexistuje?

.iste, ale odpoveď na tento ústavný posun môže byť dvojaká: ja prezidentský kandidát Radoslav Procházka by som v prípade zvolenia plne využil priestor, ktorý škandalózne rozhodnutie ÚS poskytlo. Alebo, ja váš prezident budem naliehať, aby sa to vrátilo späť do tých ústavných mantinelov, kde to bolo predtým...
To je férová otázka.

.ale vy ste si už jasne vybrali prvú možnosť.
Áno, hovorím, že kandidujem do prezidentského úradu práve z dôvodu, že chcem plne využiť všetky nástroje, ktoré sú k dispozícii, aby som menil pomery v justícii.

.to už odpovedáte nie ako ústavný právnik, ale ako politik.
Áno.

.teda sme pri pôvodnej otázke: asi sa teda vo vás tieto dve „ja“ bijú, nie?
Ale ja nekandidujem za predsedu Ústavného súdu. Kandidujem za prezidenta a dopredu ľuďom hovorím, ako využijem dané právomoci. Táto krajina sa musí pohnúť dopredu a ak to môže v istom rozsahu spraviť jedna osoba, tak to má spraviť.

.rozhodnutie Macejkovej súdu by ste obrátili proti samotnej Macejkovej tým, že by ste ju odvolali z funkcie predsedníčky ÚS, ďalej by ste nevymenovali Štefana Harabina za šéfa Najvyššieho súdu, ak by ho opäť zvolila Súdna rada...
...presne toto mi vyčítal Andrej Kiska, vraj chcem Čentéšov nález použiť proti Macejkovej. Ale to je nonsens. V odbornej verejnosti prebehla debata, či prezident môže, alebo nemôže odvolať vedenie ÚS, už v 90. rokoch. Prezidentovi totiž predsedu ÚS nikto nenavrhuje, on si ho vyberá sám, takže ho môže aj sám odvolať. To celé je teda celkom iná debata než bola o Čentéšovi, ktorého zvolil parlament.

.predstavte si, že ste s Robertom Ficom v druhom kole. Veríte si naňho?
Áno, verím si.

.už si aj modelujete v hlave, ako by ste sa voči nemu správali?
Nie, to by sa potom zbehlo samo a nabralo novú dynamiku.

.už dnes je jasné, že Ficove mobilizačné témy budú rómska karta a zrejme aj ústavná ochrana manželstva, za ktorú sa chystajú v Smere postaviť. Obe témy budú Ficovými tromfami a majú byť pascami pre protikandidátov. Uvedomujete si to?
Proti mne majú tých pascí najmenej.

.myslíte to tak, že vás nemajú čím diskreditovať?
Mňa na rozdiel od jedného kandidáta nemôžu dať dole za 24 hodín.

.máte na mysli opäť Andreja Kisku, ktorého údajne pochybné podnikanie rieši veľmi pochybným spôsobom denník Pravda?
O tom nechcem hovoriť. Ja sa však naozaj teším na priamy duel s Ficom. Napokon, pár debát som s ním už v minulosti absolvoval a viacero kompetentných ľudí si myslí, že som z nich vyšiel víťazne. Fico má 20-ročnú históriu v politike, takže ak on sa tu ide tváriť ako záchranca justície či riešiteľa rómskej otázky, je to absolútne nedôveryhodné. Predsa jeden politik nemôže najskôr slávnostne vyhlásiť pár viet v programovom vyhlásení o tom, ako budú riešiť rómsky problém a potom príde do rozhlasovej relácie, kde povie, že to sa vlastne nedá riešiť. To čo je za predsedu vlády? Nech ide potom robiť niečo iné. A čo sa týka jeho konverzie ku kresťanstvu, vo vzťahu ku mne si túto hru príliš nebude môcť dovoliť.

.pavol Paška predloží ešte pred druhým kolom návrh na deložovanie ombudsmanky Dubovcovej do Košíc. Teda prezidentské voľby Smeru budú aj v ľudovom duchu „dobrí policajti verzus zlí Rómovia“. Ako chcete tomu čeliť?
Ombudsmanka pochopila, čo je jej pozícia: zastávať sa slabších, ktorých sa nemá kto zastať. Zároveň som presvedčený, že od zeleného stola v Bratislave sa nedá mudrovať, ako to je na východe. Zákon musí platiť pre každého, aj pre políciu, aj pre páchateľov. Polícia musí nastoľovať zákonný poriadok, ale ombudsmanka namietala, v čom polícia porušila zákon – toto nemá vládu zaujímať? Nemám nič proti diskusii o tom, kde by mohol sídliť ombudsman, ale tá dnešná motivácia Smeru presťahovať Dubovcovú je hulvátska. Prečo s tým neprišli už za Kandráča?

.smer zrejme podporí návrh KDH o ústavnej ochrane manželstva a môže vzniknúť zaujímavá situácia: ak by ste boli v druhom kole, volebný štáb Smeru vytiahne vaše výroky, ktorými ste pripustili svoje mäkké áno registrovaným partnerstvám a vyvolá sa dojem, že v zápase s Ficom ste vlastne vy, katolík, tým liberálom...
(Úsmev.) Ja liberál a Fico konzervatívec? Tohto sa naozaj nebojím. Veriaci kresťania, ktorí chcú voliť Fica, ho budú voliť aj tak. Ale neverím, že tí kresťania, ktorí nechcú voliť Fica, by ho volili práve proti mne. Iste, keby bol v druhom kole napríklad Kiska, som presvedčený, že mnoho konzervatívnych voličov si vyberie Fica.

.opäť si beriete na mušku Kisku, vy ho nemáte príliš rád, však?
Nie, ja len hovorím, čo si myslím. Podľa mňa Andrej Kiska prosto netuší, čo znamená byť prezidentom. Aj z tých verejných debát, čo sme zatiaľ spolu absolvovali, som nadobudol dojem, že ho to ani príliš nezaujíma.

.predstavte si, že v prezidentských voľbách neuspejete. Už dlhšie sa o vás hovorí, že v takom prípade by vaším plánom B bolo založenie novej strany.
Ak nevyhrám prezidentské voľby a ostanem pôsobiť ako poslanec, nezaložím novú stranu. Zároveň všetku tú dôveru niekoľkých stotisíc voličov nezahodím do koša.

.čo to znamená, azda návrat do lona rodného KDH...?
(Úsmev.) Prosím, nestrašte ma.

.opätovné zbratanie sa s Danielom Lipšicom alebo s niekým iným?
Váš kolega Martin Mojžiš je matematik, ktorý rozumie konjunkcii a disjunkcii, možno vám poradí aj iné možnosti. (Smiech.) Ale vážne, nechcem o tom teraz špekulovať. Poviem len toľko, že ľudia, ktorí mi hodia hlas, tak hodia hlas šanci, že Smer v roku 2016 prehrá voľby.

.a to vďaka vám?
Nielen vďaka mne, ale aj vďaka hlasu pre mňa.

.to sme príliš nezmúdreli.
Ale ja si predsa musím nechať niečo do zálohy pre prípad, že s vami budem ešte robiť takýto rozhovor. (Úsmev.) Radoslav Procházka/
Narodil sa v roku 1972 v Bratislave. V roku 2001 získal titul doktor právnych vied na Yale Law School v USA, neskôr pôsobil ako právny poradca Delegácie Európskej komisie, taktiež ako pedagóg na Právnickej fakulte Trnavskej univerzity, pred vstupom do politiky sa živil ako advokát. Publikoval niekoľko prác v oblasti právnej filozofie. V parlamente je od roku 2010, najskôr bol poslancom za KDH, z ktorého neskôr vystúpil. V apríli 2013 oznámil, že bude kandidovať na prezidenta SR, v januári 2014 sa stal oficiálnym prezidentským kandidátom po tom, čo zozbieral od občanov 40-tisíc podpisov. Je ženatý, má dve deti.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite