Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jedným dychom

.jano Ničík .časopis .hudba

Poznáme viaceré historické postavy, ktoré fascinujú už stovky rokov. Stávajú sa predmetom historického skúmania, zaujímajú sa o ne korunované hlavy aj chudobní učitelia dejepisu. Jednou z nich aj rímsky vojvodca a doživotný diktátor Gaius Iulius Caesar.

Poznáme viaceré historické postavy, ktoré fascinujú už stovky rokov. Stávajú sa predmetom historického skúmania, zaujímajú sa o ne korunované hlavy aj chudobní učitelia dejepisu. Jednou z nich aj rímsky vojvodca a doživotný diktátor Gaius Iulius Caesar.
Dá sa však zistiť, či Caesar vytváral dejiny alebo vytvorila história jeho?
Nakoľko pravdivé sú Caesarove osobné zápisky o ťaženiach v Galii a o priebehu občianskej vojny? Nezveličil Caesar úspechy a nezatajil svoje zlyhania? Nepísal náhodou namiesto toho „ako to bolo“ metódou „takto som chcel, aby to bolo“?
Bola Caesarova tragická smrť dielom náhody alebo si ju diktátor vedome na seba privolal?
Kým vlastne bol Gaius Iulius Caesar?
Spisovateľ s nemalým literárnym talentom alebo obratný manipulátor, ktorý si vytváraním propagandistického obrazu o vlastnej osobe získal na svoju stranu nevedomú masu plebejcov?
Vynikajúci rečník alebo bezškrupulózny obchodník, ktorý si za požičané peniaze kupoval hlasy vznešenejších?
Geniálny taktik, víťaz nad Galmi alebo bezohľadný vykonávateľ jednej z prvých genocíd v dejinách ľudstva (masová poprava desaťtisícov vzbúrených Germánov v zime 56 – 55 pred Kristom otriasla aj obyvateľmi vtedajšieho Ríma, ktorí boli zvyknutí na kadejaké drsnosti starovekého sveta)?
Človek, ktorý viackrát riskoval v jedinom okamihu celú svoju kariéru aj život alebo
vypočítavý veliteľ, dobre sa starajúci o svojich bitkami zocelených veteránov, ktorí mu na revanš pomohli s pacifikáciou politických oponentov?
Kniha Gaius Iulius Caesar (Vyšehrad 2007), ktorej autorom je taliansky historik a klasický filológ Luciano Canfora, prináša odpovede na vyššie položené otázky. Jej zvláštny antideterministický prístup k udalostiam okolo hlavnej postavy považujeme v Artfore za výnimočný, preto je jednou z 20 nových kníh, ktorým sa v decembri dostalo viac našej pozornosti (a lepšej ceny). Tento týždeň sa môžete tešiť aj na autobiografický Nabokovov Dar (Paseka 2007), napínavé i humorné Brooklynské frašky Paula Austera (Ikar 2007) či na tajomno v Murakamiho Afterdark (Odeon 2007).

P.S. Nie je najväčším Caesarovým triumfom fakt, že o ňom hovoríme aj takmer po 2 000 rokoch?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite