Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Do pozornosti

.vladimír Potančok .časopis .hudba

DIVADLO FARMA V JESKYNI
PONDELOK 3. DECEMBER
Svetoznámy divadelný súbor Farma v jeskyni s režisérom Viliamom Dočolomanským sa opäť predstaví na žilinskej Stanici. V inscenácii s názvom Work Demo nechajú „farmári“ divákov nazrieť do zákulisia práce súboru. Zároveň budú v slovenskej premiére uvedené sólo projekty herečiek súboru Hany Varadzinovej a Elišky Vavříkovej a tri nové dokumentárne filmy, ktoré vznikli v produkcii Stanice. A to ešte zďaleka nie je koniec kultúry v Záriečí – viac sa dozviete na www.stanica.sk.

VÝSTAVA GLORIA IN EXCELSIS DEO
UTOROK – NEDEĽA 4. – 9. DECEMBER
Galéria insitného umenia v Pezinku, pobočka SNG v Bratislave, prezentuje výstavu Gloria in Excelsis Deo, reflektujúcu vianočné motívy z hľadiska zobrazenia tradičnej ikonografie biblických udalostí. Záujemcovia môžu porovnávať, do akej miery boli poetikou ľudového výtvarného umenia ovplyvnení takí „školení“ maliari ako Ľudovít Fulla, Mikuláš Galanda, Miloš Alexander Bazovský či Ernest Zmeták a Teodor Tekel. Výstava je otvorená do konca januára 2008.

DIVADLO OLEG TABAKOV
UTOROK – STREDA 4. – 5. DECEMBER
Dve predstavenia odohrá v historickej budove SND v Bratislave hosťujúce divadlo Tabakerka, ktorého vedúcim je ruský herec Oleg Tabakov. V utorok to bude inscenácia klasickej Ostrovského hry Aj múdry schybí so Sergejom Bezrukovom v hlavnej úlohe. V stredu je na programe hra A. Gončarova Obyčajný príbeh, v ktorej kedysi Tabakov začínal v moskovskom divadle Sovremennik. Dnes hrá hlavnú postavu jeho žiak Jevgenij Mironov, ale ani Tabakov nebude na scéne chýbať.

HUDBA ALENA ČERMÁKOVÁ
STREDA 5. DECEMBER
Alena Čermáková je slovenská šansoniérka. Veľmi dobrá šansoniérka. A nič na tom nemení fakt, že ju poznajú len dobre informovaní fajnšmekri. Tí všetci a určite aj ďalší hudobní kulinári prídu na jej koncert v stredu do Teátra Wüstenrot (Istropolis). S Alenou si tu zahrá napríklad aj basista Juraj Griglák alebo huslista Stano Palúch, zaspieva legendárna vokálna skupina Sklo a slovom prispejú Anton Srholec, Daniel Hevier či František Tudenglieb.

HUDBA VLADIMÍR MIŠÍK & ETC
ŠTVRTOK 6. DECEMBER
Legendárny český bigbíťák, spevák a gitarista Vladimír Mišík tohto roku oslávil šesťdesiatku, napriek tomu však nezanevrel na pódiá. V bratislavskom Klube Za zrkadlom tentoraz vystúpi v komornej zostave folk-rockového tria Čundrground, ktorá určite naplní očakávania predvianočnej atmosféry. Okrem Mišíka v Čundrgrounde hrajú gitarista Pavel Skála a violončelista Jaroslav Olin Nejezchleba. Okrem nových piesní zaznie určite aj nejaká klasika, pri ktorej si môžete zapáliť sviečku alebo mobil.
 
FESTIVAL NEXT 2007
PIATOK – SOBOTA 7. – 8. DECEMBER
Málokým nemilovaný festival progresívnej hudby, ktorého ôsmy ročník prinesie opäť radikálne melódie v podaní viac ako dvadsiatich hudobníkov z troch kontinentov. Hranice toho, čo ešte je hudba, si môžete ušami ohmatkať pri koncertoch belgicko-slovensko-čínsko-českého tria Guy van Belle, Shenggy a Michal Kindernay, rakúskeho dua Fuckhead, rakúsko-slovenského ansámblu don@u_com, americkej dvojice Marco Eneidi a Philipp Quehenberger či nemeckej undergrounďáčky Monotekktoni.

HUDBA COUNTRY NOC
SOBOTA 8. DECEMBER
Najväčší slovenský zimný festival hudby v štýle folk a country je na programe v sobotu večer v bratislavskom PKO. Počas dvadsiatich hodín sa na troch scénach predstavia obľúbené hudobné skupiny z Čiech a Slovenska, napríklad Kamelot, Rangers, Veslári, Věra Martinová, Neřež, Cop, Grasscountry Drive, Banda, Szidi Tobias, Soňa Horňáková, Satisfaction, Bukasový masív atď. Vystúpi aj niekoľko tanečných súborov a záujemcovia si budú môcť vyskúšať country tance a rodeo.

VÝSTAVA VIANOČNÝ ATELIÉR
4. – 23. DECEMBER
Vianočný ateliér je predajná výstava slovenských výtvarníkov, ktorá sa každý rok koná pred Vianocami v vo výstavnej sieni Slovenskej výtvarnej únie na Dostojevského rade, ľudovo nazývanej Umelka. Príjemné sa tu spája s užitočným: človek tu môže uvidieť, čo slovenskí umelci vytiahnú zo svojich ateliérov a ak príde v utorok o 18. hodine na vernisáž, bude si môcť to, čo sa mu páči aj kúpiť. Z hľadiska .týždňa je dôležité aj to, že súčasťou výstavy budú aj diela našej skvelej ilustrátorky Natálie Ložekovej (jej dielo Cesta je na obrázku).

HUDBA NEŽNE KU SVETLU
NEDEĽA 9. DECEMBER
Spoločný koncert pražských hudobníkov Ireny a Vojtěcha Havlovcov (viola da gamba, spev, tibetské misky, zvončeky, piano) a martinského zoskupenia Missio. V priestoroch Komorného divadla v Martine zaznejú upravené vianočné piesne a koledy i ďalšie skladby sakrálneho charakteru, a úpravy keltských a fínskych ľudových piesní v podaní O. Moravčíkovej (spev), Ľ. Šama (husle), M. Lepieša (gitara, lutna), P. Zápotočného (klávesové nástroje, akordeón) a O. Haverlu (klávesové nástroje).

KINO PÁN VČIELKA
Čerstvému absolventovi včelej univerzity Barrymu zachráni život kvetinárka zo sveta ľudí.  Touto príhodou sa dá do pohybu množstvo bláznivých udalostí zobrazených v najnovšom animovanom filme z dielne spoločnosti Dreamworks. Barry sa totiž rozhodne, že bude ľuďom užitočný ako člen špeciálnej včelej letky, opeľujúcej kvety, a to aj napriek tomu, že ako trúd by mal robiť čosi celkom iné.
Bee Movie (USA, 2007)
Réžia: Steve Hickner, Simon J. Smith. Hovoria: Jerry Seinfeld, Renée Zellweger

KINO ACROSS THE UNIVERSE
Čiastočne animovaný, čiastočne hraný muzikál, počas ktorého zaznie viac ako tridsať piesní od The Beatles, je odsúdený na úspech. A to ešte neviete, že je tam aj love story britského mladíka Judea a americkej dievčiny Lucy, vojna vo Vietname, hipisácke protivojnové a sociálne protesty na konci 60. rokov minulého storočia a kopa narážok na filmy s liverpoolskymi „chrobákmi“.
Across The Universe (USA, 2007)
 Réžia: Julie Taymor. Hrajú: Evan Rachel Wood, Jim Sturgess

KINO POLČAS ROZPADU
Ešte jeden pokus o záchranu slovenskej kinematografie, s ktorými sa tohto roku vrece roztrhlo. Scenár založený na zložitom klbku vzťahov medzi podnikateľom Viktorom, jeho manželkou, jeho bývalou milenkou, jeho súčasnou zadanou láskou, nápadníkom svojej ženy a svokrou, dal režisér Vlado Fischer do rúk popredným slovenským hercom viacerých generácií. Uvidíme, čo z neho vykúzlili…
Polčas rozpadu (SR, 2007)
Réžia: Vlado Fischer. Hrajú: Ján Kroner, Matej Landl, Táňa Pauhofová
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite