Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Lov na Woodyho Allena

.peter Bálik .časopis .profil

Čo sa to v New Yorku deje? Najprv vo veku 46 rokov zomrel skvelý americký herec Phillip Seymour Hoffman na predávkovanie heroínom. Túto smutnú správu tromflo obvinenie adoptívnej dcéry Woodyho Allena, že ju jej otec v siedmich rokoch sexuálne zneužíval.

.vážne obvinenie, ktoré môže zničiť bohatú kariéru jedného z najlepších amerických filmárov všetkých čias, sa začiatkom februára objavilo na blogu denníka The New York Times. Šokujúce slová patria 28-ročnej Dylan Farrow, ktorú má Woody Allen z bývalého vzťahu s herečkou Miou Farrow. V otvorenom liste opísala sexuálne zneužívanie do posledných detailov. „Keď som mala sedem, Woody Allen ma zobral do tmavého podkrovia nášho domu. Povedal mi, že si mám ľahnúť na brucho a hrať sa s bratovým elektrickým vláčikom. Potom ma sexuálne zneužil. Keď to spravil, šepkal mi do ucha, aby som bola dobré dievča a že to ostane naším tajomstvom," tvrdí Dylan s tým, že sexuálne zneužívanie pokračovalo ďalej a jeho následkami trpí dodnes.  
To všetko sa deje v predvečer odovzdávania prestížnych Oscarov. Allenov film je jedným z horúcich kandidátov. „Woodyho  Allena nominovali na ďalšieho Oscara, ale tentoraz už túto hru hrať nebudem… Čo keby to bolo tvoje dieťa, Cate Blanchett, Louis C.K., Alec Baldwin? Čo keby si to bola ty, Emma Stone? Alebo ty, Scarlett Johansson? Poznala si ma ako malé dievča, Diane Keaton. Zabudla si na mňa?"

.deň bratrancov
Woody Allen je ikonou amerického filmu, majiteľ štyroch Oscarov a autor filmov ako Annie Hall, Manhattan, Hana a jej sestry či Výstrely na Broadwayi. Na začiatku svojej kariéry vytvoril postavu neurotického intelektuála z New Yorku, ktorý vo svojich filmoch rieši komplikované vzťahy so ženami, či už išlo o neworské intelektuálky, umelkyne, alebo hlúpučké blondínky. Jeho filmová postava sa až nápadne zhoduje s vlastným životom. Jeho partnerky boli zároveň aj hviezdami jeho filmov. Najprv to bola Diane Keaton, ktorá zažiarila v slávnom oscarovom filme, potom Mia Farrow, ktorá došla do Woodyho života začiatkom osemdesiatych rokov. Nikdy sa nezobrali, každý žil vo vlastnom dome. Adoptovali si dve deti, Dylan Farrow a Mosesa Farrowa, a majú aj jedného spoločného potomka Ronana Farrowa.
Ich vzťah sa skončil v roku 1992 bizarným spôsobom, keď Mia našla v jeho byte nudistické fotografie jej adoptívnej dcéry Soon-Yi Farrow Previn, ktorú si adoptovala ešte z predchádzajúceho manželstva s nemecko-francúzskym hudobníkom André Previnom. Keď sa ich vzťah prevalil, Soo-Yi mala deväťnásť, komik 56 rokov. A keď sa ho pýtali, či vekový rozdiel môže byť zárukou šťastného a vyrovnaného vzťahu, odpovedal: „Srdce sa tak rozhodlo. V týchto veciach nie je žiadna logika. Niekoho stretnete, zamilujete sa a je to."
Krátko po rozchode sa komik a jeho expartnerka súdili o deti. Už vtedy ho Mia Farrow obvinila, že sexuálne zneužil ich adoptívnu dcéru Dylan. Podľa vyšetrovateľov sa to však nikdy nestalo, dievča vraj k tomu dotlačila jej adoptívna matka, aby priťažila druhej strane. Obvinenie bolo zrušené, ale deti zostali s Miou a v spore sa priklonili na jej stranu. Keď sa v roku 2012 slávil Deň otcov, Ronan Farrow na twitter napísal: „Všetko najlepšie ku Dňu otcov, alebo ako tomu vlastne hovoria v našej rodine, Všetko najlepšie ku Dňu bratrancov." Ronan narážal na fakt, že jeho otec je zároveň aj jeho bratrancom, pretože si vlastne zobral Ronanovu sestru.

.tragédia či komédia?
Na dlhých dvadsať rokov to vyzeralo, že problém je definitívne zažehnaný. Allen si Soon-Yi zobral v roku 1997, pár adoptoval ďalšie dve deti. Filmár ďalej točil svoje filmy, niekedy aj dva ročne. V minulých dvoch desaťročiach sa vrátil k ľahkým komédiám ako Darebáčikovia. Keď si ho filmoví kritici podávali, že už nič zásadné nenakrúti, prišiel s drámou Hra osudu či aktuálnou snímkou Jasmínine slzy.  
Filmár po Oscaroch nikdy netúžil, a keď vyhral, nikdy si po sošku neprišiel, radšej hral na klarinete v džezovom klube.
Oveľa viac ho však kvári obvinenie jeho dcéry. Kto videl napríklad skvelý dánsky film The Hunt (Lov), inak tiež nominovaný na tohtoročného Oscara, vie, ako ľahko je možné obviniť zo sexuálneho zneužívania bezúhonného človeka, z ktorého sa potom stane lovená zver. No je tu aj príbeh Dylan. Ak sa pýtame, prečo s tým prišla až teraz, psychológia pripomenie, že obeti trvá roky, kým sa jej podarí nabrať odvahu a ísť s tým von.
Médiá sú zatiaľ opatrné a pripomínajú, že je to ten istý scenár, aký sa odohrával pred dvadsiatimi rokmi. Podľa britského denníka The Guardian je v pozadí ešte niekdo tretí, kto si s Allenom vybavuje staré účty. Podľa denníka sa Mia Farrow nikdy nepreniesla cez rozchod s Allenom a nenávisťou k nemu nainfikovala aj svoje deti. Okrem toho v novembri minulého roka vyhlásila, že Ronan nie je ich spoločným synom, ale, ako povedala, je možné, že ho má s prvým manželom Frankom Sinatrom, s ktorým sa vraj nikdy v skutočnosti nerozišla.
Allen sa ku kauze vyjadril cez svojho právnika, že list je nepravdivý a hanebný a on sa k nemu hodlá vyjadriť neskôr. Od Woodyho Allena pochádza veta, že komédia sa rovná tragédia plus čas. Tentoraz sa však na jeho bonmote nedá celkom smiať, najmä ak sa potvrdí, že pred dvadsiatimi rokmi došlo k skutočnej tragédii. Pokiaľ sa ukáže opak, tak už teraz sme svedkami novej Allenovej tragikomédie, ktorá sa neodohráva na filmovom plátne, ale v reálnom živote.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite