Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Marsyas poznám ako vlastné boty

.peter Bálik .časopis .hudba

Pred viac ako dvoma rokmi jej zomrel manžel a známy český režisér Otakar Vávra. Nevedela, čo robiť, a tak zavolala Zuzane Michnovej, že o nej nakrúti film. Tak sa aj stalo. Česká režisérka Jitka Němcová.

.so Zuzanou Michnovou sa poznáte roky. Ako ste sa zoznámili?
Keď som mala 19 rokov, chodila som do partie s jej manželom. Žúrovali sme u nej doma, ale ona bola vtedy niekde na zájazde, tak sme sa nestretli. Spoznali sme sa až neskôr, keď som chodila na koncerty Marsyasu do Malostranskej besedy, kde som hrávala v divadle Dostavník. Neskôr som šla na FAMU a potom sme sa dlho dlho nevideli.

.ako vám teda napadlo urobiť o nej film Jsem slavná tak akorát?
Ja vôbec neviem. Je to záhada. Sedela som doma, hovorila som si, že mi je smutno, nemám Vávru, nemám psa, pustím si muziku. Pustila som si Kousek přízne od Marsyas. Povedala som si, do prdele, veď sú to krásne pesničky. Napadlo mi, že urobím film o nej. Je to predsa veľká medvedica. Zavolala som jej a ona: „Čože!?“ a že si to musí rozmyslieť. Povedala som jej, že rýchlo. O dva dni som jej zavolala znova a ona povedala, že áno. Ja jej ale hovorím, že to bude celovečerný film. A ona zasa: „Čože!?“ a položila mi to. Nakoniec súhlasila, ale už vtedy mi povedala, keďže je to múdre dievča, že to bude makačka. Ale podarilo sa.

.aký ste mali plán?
Nikdy predtým som nenakrúcala dokumenty, tak som si napísala scenár, do ktorého som nastrkala rôzne scény. Vychádzal z toho, že Zuzana je mŕtva, a potom ožije. Keďže má pesničku S Luisem, ktorá je poctou Luisovi Buňuelovi a vedela som, že to bude aj trochu surrealistický film.

.už podľa traileru to vyzerá na pekne šialenú jazdu...
Postavila som si celú dekoráciu, to sa v dokumente nerobí. Na Kavčích horách mi stála celá „hospoda”. Kvôli ovečkám som zablokovala celú Vinohradskú třídu. Síce o dokumente neviem vôbec nič, ale aj cirkusové predstavenie má začiatok, stred a koniec. Na začiatku nevystúpia predsa slony, tie idú nakoniec. Takže som vedela, že tam musí byť expozícia, katarzia, kolízia, to všetko som sa snažila dodržať. Vznikol z toho tento príbeh.

.zuzana Michnová mi povedala, že by niektoré veci z filmu dnes urobila inak. Súhlasíte?
Áno, celý film by sa dal urobiť inak, ale je urobený takto. To by sme mohli nakrúcať donekonečna. Myslím, že isté veci boli pre ňu obtiažne, niektoré scény sme šli aj desaťkrát. Zuzana dostala amok a začala na mňa kričať, že ona nie je žiadna Lollobrigida. Takže som ju trocha pasovala za herečku.

.do akej miery ste poznali históriu Marsyasu?
Ja som o nich všetkých vedela, pretože som chodila na ich koncerty. S Olinom (pozn.red.  s hudobníkom Olinom Nejezchlebom) sa denne stretávam v jednej pražskej krčme, pretože býva vedľa mňa. Poznám ich ako svoje vlastné boty.   

.keď ste sa  po rokoch stretli, bola to tá Zuzana, s ktorou ste sa kedysi poznali?
To je veľmi ťažké povedať, ale tá tvrdohlavosť jej zostala. Mala som 22 nakrúcacích dní, vyrážali sme o štvrtej ráno a Zuzana bola o päť minút štyri pripravená, scenár naučený. Ona sa ma trochu bála (smiech). Ale nechala som jej voľnosť, pretože v strižni sa to dá doladiť. Ale keď som sedela v strižni a videla som, ako všetci o Zuzane pekne rozprávajú, bála som sa, že to bude príšerné, že budeme za debilov. Nie je niekto, kto by povedal o nej niečo zlé? Bola som zúfalá...

.aby si diváci nemysleli, že jej staviate pomník?
Jasné, ale ja som z nich nevedela dostať nič iné, len samé krásne veci.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite