Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nepotrebujem sa vyhraňovať

.eva Čobejová .lukáš Krivošík .časopis .rozhovor

Ako prvý ohlásil kandidatúru na prezidenta. Zaujal svojím príbehom úspešného podnikateľa aj filantropa. No musel občanov presvedčiť, že má aj iný rozmer, že rozumie, ako funguje politika. Podarilo sa mu to? Andrej Kiska.

.keď si človek pozerá rôzne komentáre a blogy, prívlastok, ktorý sa s vami teraz často spája, je slovko nudný. Čo s tým budete robiť?
Možno je to tým, že som nikdy nebol v politike a nebol som naučený prinášať politické témy, politické výzvy. Na prezidentskú kandidatúru som sa pozeral len z takého filantropicko-manažérskeho pohľadu.

.v politike ste takmer dva roky, už ste si mohli zvyknúť na to, ako to funguje.
Viem, ako by to malo vyzerať, ale nemal som politický background. Možno preto som vyvolával dojem, že som nudný.

.nehovoríme v minulom čase, ten dojem stále vyvolávate.
Dobre, preto asi vyvolávam ten dojem. Ale je to aj tým, že som kandidatúru ohlásil ako prvý, v apríli 2012. Vtedy som bol pre voličov nóvum, absolvoval som všelijaké rozhovory, ľudí to aj zaujalo, ale to sa už vystrieľalo. Záujem teraz vyvolávajú noví kandidáti. Napríklad pán Kňažko.

.chcelo by to silnejšie témy a postoje.
Snažím sa nanášať témy ako nezamestnanosť, sťažovanie podnikania či korupcia v zdravotníctve, ale možno som ich neprinášal správnym spôsobom. Komunikoval som najmä cez sociálne siete. Nerobil som tlačové konferencie, ale keď sa šéfom môjho volebného štábu stal Rado Baťo, tak mi jasne vysvetlil, že treba s médiami  komunikovať intenzívne, nestačia sociálne siete či blogy.

.pred pár dňami ste verejne vyzvali premiéra Fica, aby zverejnil, kto je na zozname tých, čo profitovali z predaja emisií. Dobrá téma – a zrazu ste boli vo všetkých médiách.
Kauza trvá šesť rokov, z toho štyri je Robert Fico premiérom a do dnešného dňa sa nič nevyšetrilo. Má pritom za sebou celý bezpečnostný aparát, a toto vyzerá na krádež ako lusk. Ja som ešte len v pozícii kandidáta a keď som to povedal, malo to ohlas.

.vy ste podľa starších výskumov mali 10-percentný potenciál aj medzi voličmi Smeru. Možno to vám nedovoľovalo ostro sa vyhraniť voči Smeru. No keď kandidatúru ohlásil  Robert Fico, zrejme sa tie čísla zmenili.
Niektorí voliči Smeru nerozumejú, prečo chce odísť z funkcie premiéra, pretože funkcia premiéra sa na Slovensku spája s mocou. Akoby sa zľakli, že synonymom moci bude potom niekto, ku komu až takú dôveru nemajú. Takže stále je nejaké percento ľudí, ktorí chcú, aby Robert Fico ostal premiérom a za prezidenta budú chcieť nestraníckeho, nepolitického kandidáta.

.takže sa môžete oveľa výraznejšie vyhraniť voči Robertovi Ficovi.
Nechcem ísť proti premiérovi ako takému. Niektorí kandidáti majú silácke reči, ale ja sa nepotrebujem takto vyhraňovať. Keď nejaký problém vidím ako akútny, tak ho treba pomenovať, a to bez ohľadu, či sa týka súčasnej vlády. Dlho hovorím napríklad o tom, že za žiadnej vlády sa nepodarilo urobiť niečo, aby sa zdravotníctvo pozviechalo a išlo správnym smerom.

.ale zdravotníctvo nie je téma, ktorá by rezonovala v prezidentskej kampani. Skôr je to otázka, či by nový prezident opäť za šéfa Najvyššieho súdu vymenoval Štefana Harabina, ak by ho Súdna rada tohto roku zase zvolila.
Áno, teraz viacerí kandidáti hovoria o tom, že by Štefana Harabina nevymenovali, či dokonca by kadekoho odvolávali. Tým nahrávajú premiérovi. Ak by on vyhral prezidentské voľby, môže sa presne tak správať a tvrdiť: veď aj vy ste hovorili, že budete nevymenúvať, odvolávať...

.takže čo s tým?
Stále máme podanie na Ústavnom súde, ktorý má rozhodnúť, či prezident porušil Ústavu, keď nevymenoval za generálneho prokurátora Jozefa Čentéša. Čakal by som na rozhodnutie Ústavného súdu.

.ak by to Ústavný súd odkladal?
Naliehal by som naň, aby rozhodnutie prijal. Ak by Ústavný súd potvrdil, že prezident neporušil Ústavu SR, tak v tom prípade by som Štefana Harabina nemenoval. Ale dôležité je, aby Ústavný súd zjednotil svoje protichodné vyjadrenia, zároveň by som naliehal na parlament, aby zmenil Ústavu tak, aby k takýmto problémom nedochádzalo. Nemôžeme kriviť Ústavu a nemôžeme len tak zmeniť náš systém z parlamentného na prezidentský, treba si ctiť ducha Ústavy.

.ak Ústavný súd prikáže prezidentovi menovať predsedu Najvyššieho súdu, možno tu opäť máme Štefana Harabina. Vymenujete ho, zagratulujete mu a usmejete sa do kamery?
Harabin je symbolom zla a nedôveryhodnosti súdnictva. Spravil by som všetko, čo je v mojich silách, aby som ho nemusel vymenovať.

.napríklad?
Prezident by sa mal opierať najmä o autoritu. Autorita prezidenta znamená, že sa postavíte za ľudí, bojujete za nich – a potom sa za vás postavia aj ľudia. A prezidenta s autoritou si nedovolí ignorovať žiadna vláda ani žiadny parlament či iná inštitúcia. Najmä, ak ovplyvňuje verejnú mienku a vytvára verejný tlak.

.takže Harabin je symbolom zla?
Ale je dnes reálne zvoleným predsedom Najvyššieho súdu, takže keby som sa s ním ako prezident mal stretnúť, zatnem zuby a potrasiem si s ním ruku.

.on vám dá ešte aj svoje obligátne tri bozky na líca.
(Úsmev.) Záujem veci musí byť nadradený mojim osobným názorom. Treba zaťať zuby. Ale určite by som vymenil troch ľudí v Súdnej rade, ktorých menuje prezident a dal by som tam ľudí, ktorí majú jasný ťah po spravodlivosti. Mohli by to byť aj ľudia z „watchdogov“.

.a zvyšok ich pokojne prehlasuje.
Samozrejme, ale minimálne budú v Súdnej rade aj ľudia, ktorí budú za spravodlivú justíciu bojovať. A ako prezident by som vypracoval kódex, z ktorého by jasne vyplývalo, akých ľudí, teda s akými vlastnosťami si neželám, aby Súdna rada navrhovala. Vytváral by som verejný tlak.

.ak Súdna rada zvolí opäť Štefana Harabina a vám Ústavný súd prikáže vymenovať ho, tak zatnete zuby a urobíte to. Ale čo poviete na tlačovej konferencii po tomto akte?
Vy hovoríte B), ale ja hovorím to A). Prezident sa k tomu musí vyjadrovať skôr, ako Súdna rada rozhodne. Musí verejne vystúpiť ešte pred samotnou voľbou a verejne povedať: Viete, čo sa pripravuje? Viete, koho nám chcú zvoliť? Harabina! A ja vyzývam Súdnu radu, všetkých čestných sudcov, aby nám ho tam nedávali. Má to inú váhu, keď sa takto ozve prezident.

.a keď vás bude Súdna rada ignorovať?
Poviem, že je to zlé a škodlivé. Pri zložitejších otázkach sa stáva, že im ľudia nerozumejú. A vtedy je to otázka dôvery a autority. Vezmime si Václava Havla v Česku. On bol autoritou. Ak sa ako prezident postavil pred ľudí a povedal, že tento zákon je škodlivý, občania mu načúvali. Dnes vláda nemá protiváhu. Nemá protiváhu v opozícii, ktorá je roztrieštená, a nemá ju ani v Prezidentskom paláci.

.prednedávnom sa zo Slovenska vysťahovala Hedviga Malinová. Ktorá autorita sa za ňu postavila?
Mne je skutočne ľúto, že sa za ňu nepostavil nikto z tých, ktorí už autoritu a mandát majú.

.a vy?
K otázke pani Malinove-Žákovej sme sa vyjadrovali. Ako prezident by som sa jej zastal.

.ďalší príklad. Pani doktorka Pechočiaková v Nitre, ktorú ponížili, lebo upozornila na nezákonné konanie kolegyne.
O nej rozprávam na každom stretnutí s občanmi. Ale je to rovnaké, ako keď som ako šéf Dobrého anjela povedal, že nám zbytočne zomierajú deti, lebo máme zdravotníctvo na absolútnom dne. Nestalo sa nič. Keď sme ako Dobrý anjel vydávali tlačové správy, nezverejnil ich nik. Keď som dnes ako kandidát zvolal tlačovku, už tam boli tri kamery. Postupne získavam dôveru, no skutočnú by som získal až po zvolení za prezidenta. Potom nastane obdobie politických činov.

.možno sú tie činy dôležitejšie teraz, keď ste prezidentským kandidátom. Lebo prezidentom sa nemusíte stať.
Ako kandidát na prezidenta sa vyjadrujem k množstvu problémov, ktoré ľudí trápia – od súdnictva cez Rómov až po zdravotníctvo. Keď sme začínali s kampaňou, tak moje meno poznalo 27 percent ľudí. Dnes ho pozná viac ako 75 percent ľudí. Je to, samozrejme, menej, než u pánov Hrušovského alebo Fica. No už vidíme rozdiel.

.dnes majú pravicoví voliči na výber viac zaujímavých kandidátov. Vyhraníte sa výraznejšie voči ostatným kandidátom?
Ja sa na to pozerám trochu inak. V porovnaní s ostatnými relevantnými kandidátmi som jediný, kto v politike nebol, kto je nezávislý a myslím, že som aj jediný, kto si kampaň hradí výlučne z vlastných prostriedkov.

.nepoviete voličom, prečo majú voliť vás, a nie Kňažka či Hrušovského?
Je tu rozdiel medzi mnou a tradičnými politikmi, ako sú Robert Fico alebo Pavol Hrušovský. Oni žijú vo svojom svete. V parlamente sa zavreli a vybudovali si okolo seba múry. Čo sa deje u nás na východe, to ako keby ich ani netrápilo. Teda pokiaľ sa nezačne zvolebnievať.

.brániť sa tým, že ste z Popradu, a nie ste politikom, a preto lepšie poznáte život, to vám tiež neberieme.
Je zásadný rozdiel, či každý deň za posledných sedem-osem rokov riešite problémy ľudí, alebo sedíte v parlamente a diskutujete o zákonoch. To by ste neverili, aké veľké je znechutenie ľudí vo Vranove alebo v Michalovciach. Dnes vyše 50 percent ľudí nedôveruje politikom.

.ale práve túto vrstvu ľudí vie dobre osloviť Robert Fico alebo pani Mezenská.
Žiaľ, vždy bude určitá skupina ľudí, ktorá populizmu podľahne. No aj u nás sa ukázalo, že zdravý rozum dokáže zvíťaziť, keď sa po parlamentných voľbách v roku 2010 stala pani Radičová premiérkou.

.v nedávnom rozhovore pre SME Iveta Radičová komentovala jednotlivých kandidátov. Za vašu nevýhodu označila spôsob vášho zbohatnutia. Nebol to podpásový úder?
(Smiech.) Treba najskôr dobre vnímať otázku. Pýtali sa jej, čo si ona myslí, že voliči môžu kandidátom vyčítať. Jej stanovisko bolo absolútne normálne. Robil som vo finančných spoločnostiach a robili sme splátkové systémy Triangel a Quatro. No a vždy je tu skupina ľudí, pre ktorých sú banky a každý finančný ústav nepriateľom.

.naozaj sa vás to nedotklo? Z jej odpovede sme cítili aj jej pochybnosť o spôsobe vášho zbohatnutia.
V žiadnom prípade som to nezobral osobne, ani sa ma to nedotklo. Spoločnosti Triangel a Quatro sú štandardné spoločnosti a už sedem rokov ich vlastní štandardná banka. Ja som na ne veľmi hrdý. Vznikli v roku 1996, keď banky ľuďom nedôverovali, a preto im dávali pôžičky s 26-percentnými úrokmi. Vtedy sme vybudovali prvý splátkový systém Triangel. Ten nakupoval u výrobcov, obišiel malo- a veľkoobchod, a doručil výrobok priamo domov. Vďaka tomu prvých asi 250-tisíc ľudí nakúpilo na splátky bez úrokov za presne rovnakú cenu, aká bola v maloobchode. Quatro už išlo do predajní, kde sa pracovalo s desaťpercentným navýšením. Prostredníctvom  týchto spoločností nakúpilo na splátky už okolo 1,3 milióna zákazníkov. Iste, máme tu filozofov, podľa ktorých je nákup na splátky problém. To sú presne také skupiny ľudí, ktoré tvrdia, že treba zrušiť banky a podobne. Akýkoľvek finančný biznis považujú za nie kóšer.

.dnes sú veľkým problémom Slovenska exekúcie ľudí, ktorí si zobrali pôžičky v nebankových inštitúciách.
V prvom rade, dosť vyčítam vláde, že sa tým úžerníckym spoločnostiam nešliaplo po prstoch už dávno. Dnes sú spoločnosti, ktoré ponúkajú úrokovú sadzbu 2 700 percent. Do názvu si dokonca ilegálne pridávajú slovo „banka“. Potom tu máte spoločnosť, ktorá robí so stopercentným úrokom a do zálohy berie byty aj domy. Týmto spoločnostiam by nemalo byť dovolené u nás podnikať. V Dobrom anjelovi som zažil stovky prípadov rodín, ktoré sa dostali do kolotoča dlhov, až sa napokon dostali k spoločnostiam, kde sú exekúcie na dennom poriadku.

.aj vy ste poslali neplatičov do exekúcie?
Za mojej éry, keď som bol v Triangli a Quatre, neexistoval prípad, že by sme sa nedohodli s človekom, ktorý chcel splácať, no nevládal. Pravdaže, stretli sme sa s podvodníkmi, ktorí dnes nakúpili, aby zajtra predali – a nikdy nemali úmysel splácať. Tých sme okamžite dávali na súd.

.ďalšia kontroverzná vec, s ktorou vás spájajú, je scientológia. Vašu knihu o podnikaní vydalo centrum blízke scientológom?
Knihu vydalo vydavateľstvo, ktoré vlastní pán Pavlík. Poznáme sa asi rok a neviem o tom, žeby bol scientológ. Nikdy mi ani náznakom nič nepodsúval a ja som človek, ktorý je veľmi citlivý na náboženstvo.

.v akom zmysle?
Vyrastal som v kresťanskej rodine. No keďže moji rodičia boli učitelia a prišli by o prácu, tak som nesmel chodiť do kostola. Prvé sväté prijímanie babka zorganizovala tak, že farár prišiel k nám domov a spravil omšu u nás. No rodičia so mnou nediskutovali o Bohu. Rozprávala sa o tom so mnou len babka. Keď som sa dostal do veku 15 – 16 rokov, tak babka mi prirodzene nevedela dať odpovede na tie ťažké otázky, a tak sa časom zo mňa stal ateista. Až neskôr, vo veku 25 – 27 rokov som sa vrátil k otázkam o zmysle života. V jednom období ma zaujalo židovstvo, potom som študoval buddhizmus, aby som sa napokon zase len vrátil k Biblii a dospel k záveru, že je tu Boh, od ktorého sa všetko odvíja. Biblia je jedna zo základných kníh na mojom stole.

.vaše dospievanie bolo podobné Robertovi Ficovi.  No kým Roberta Fica do strany vzali ako 21-ročného, vás nevzali, hoci ste sa o členstvo v nej uchádzali. Robert Fico však dnes oživil svoje katolícke detstvo. Prekvapilo vás to?
Viete, že som to vôbec neriešil? Skôr mi na tom prekáža iná vec. On účelovo veci podáva tak, aby oslovil časť verejnosti, ktorá by voči nemu mohla mať kvôli minulosti výhrady. Je to práve veriaca časť spoločnosti.

.KDH prišlo s návrhom ústavného zákona o manželstve ako o výhradnom zväzku muža a ženy. Keby ste dostali ako prezident na stôl takýto zákon, podpísali by ste ho?
Pre mňa je základom rodiny určite muž a žena. O tom nemám pochybnosť. Je to stanovené zákonom. Hoci nevidím dôvod kvôli tomu meniť ústavu.

.zmenili ste niečo v kampani, keď kandidatúru ohlásil Milan Kňažko?
Nie, určite sa trochu prekrývame, no na číslach vidieť, že zobral hlasy skôr politickým kandidátom. On s tou politikou spojený je a bodka.

.ale ani vy už nie ste nepolitický človek. Keby sme sa stavili, že o rok budete predsedom politickej strany...
...tak by som povedal, že s takouto stávkou dosť hazardujete.

Andrej Kiska/
Narodil sa v roku 1963 v Poprade Spišskej Sobote. Študoval na Elektrotechnickej fakulte Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, v roku 1990 odišiel za prácou do Spojených štátov amerických, neskôr sa vrátil späť na Slovensko. Založil úspešné firmy, ktoré sa venovali splátkovému predaju, v roku 2005 ich predal Všeobecnej úverovej banke. V roku 2006 založil charitu Dobrý anjel a stal sa manažérom roka podľa časopisu Trend.  Je autorom knihy Cesta manažéra z pekla. V apríli 2012 ohlásil svoju kandidatúru na prezidenta. Je druhýkrát ženatý, má štyri deti.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite