Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prepadák

.peter Bálik .časopis .hudba

Pred časom ju pasovali za nástupkyňu Madonny, no dnes má čo robiť, aby sa vôbec udržala v šoubiznise. Lady Gaga vydala koncom roka nový album ARTPOP, ktorý už dnes možno označiť za veľký prepadák.

Je to krásny pohľad. Pozeráte sa na oblohu a sledujete, ako padá hviezda. Ľudia majú vo zvyku si niečo pekné do budúcnosti zaželať. Inak je to v popmusic. Tam, keď padá hviezda, ostávajú oči len pre plač.
Čo sa stalo? – pýtajú sa americké médiá v súvislosti s Lady Gaga. Ešte pred dvoma rokmi bola najúspešnejšou speváčkou, ktorá s albumami The Fame a Born This Way valcovala hitparády, no dnes je všetko inak. Lady Gaga má nový album, na ktorom prerobilo jej vydavateľstvo, kritici si z neho uťahujú, že sa nevolá ARTPOP, ale ARTFLOP (Flop – prepadák) a čo je pre túto speváčku najhoršie, opúšťajú ju aj jej fanúšikovia. Pred časom šokovala svojimi výstrednými kostýmami,  no dnes jej módne kreácie už príliš nešokujú. Vlastne, nešokujú vôbec. Prečo dnešná generácia už nemá záujem o speváčku, ktorá bola pasovaná za budúcnosť popmusic?

.snaživá študentka
Lady Gaga, vlastným menom Stefani Joanne Angelina Germanotta (narodená  28. marca 1986), chcela byť vždy slávna. Najprv sa chcela presadiť ako elektrorocková speváčka. Keď mala devätnásť, podpísala prvú nahrávaciu zmluvu. Nepresadila sa, ale nevzdala to a po čase začala skladať piesne pre ostatných spevákov. Medzitým vraj istý čas študovala umeleckú školu, ale z nej predčasne odišla, pretože o umení a popmusic v tom čase už vedela viac ako dosť.
Do veľkej miery to bola pravda. Jej talent si všimlo veľké hudobné vydavateľstvo Interscope, ktoré do nej investovalo peniaze a poslalo ju do sveta. Lenže Lady Gaga nebola len obyčajnou popovou speváčkou – rýchlo dala najavo, že ružový popový svet jej je cudzí – vo svojich pesničkách a vystúpeniach dávala najavo, že ju zaujímajú aj iné veci – umenie, filozofia alebo práva sexuálnych menšín. Vďaka debutovému albumu The Fame, z ktorého sa predalo skvelých 12 miliónov kusov, prilákala k sebe tínedžerov po celom svete, ktorí doslova žrali jej provokatívne správanie, výstredné kostýmy a predovšetkým jej pesničky, na ktoré sa dalo tancovať, ale v niektorých skladbách sa speváčka pustila medzi riadkami do vážnejších tém – slávy, kultúry celebrít alebo sexuálneho života, o ktorom pred rokmi začala spievať Madonna, no Lady Gaga túto problematiku posunula do dnešných čias.  

.slabý potlesk
Z druhého albumu Born This Way (inak s najhorším obalom vôbec, na obrázku je motorka, ktorá má namiesto predného svetla hlavu Lady Gaga) sa len za prvý týždeň predalo rekordných 1,1 milióna kusov. Album Born This Way nebol taký úspešný ako jeho predchodca, nemal toľko singlov, pričom sa objavila kritika, že Lady Gaga vykráda svoju predchodkyňu Madonnu, no napriek všetkému udržal Lady Gaga na výslní popmusic. Po ňom nasledovalo svetové turné, ktoré sa predčasne skončilo začiatkom minulého roka, keď si speváčka poškodila ramenný kĺb a musela podstúpiť rekonvalescenciu. Zotavenie jej dalo dostatok času na práce v štúdiu. Jej výsledkom bol nový singel Applause, predznamenávajúci album ARTPOP, ktorý sa síce vyškriabal na štvrté miesto, ale to bolo na úspešnú minulosť speváčky málo. Pred ňou skončili agilnejšie kolegyne ako Katy Perry  či Miley Cyrus.
Slabý úspech Applause bol len predzvesťou zlých čias, ktoré mali nasledovať. Ešte horšie nakoniec dopadol jej nový album ARTPOP, ktorý sa síce koncom novembra dostal na prvé miesto americkej hitparády, no po prvom týždni sa z neho predalo „len“ do 350-tisíc kusov, čiže o dve tretiny menej ako z predchádzajúceho Born This Way. Albumu sa ešte horšie darilo v nasledujúcom týždni, keď si ľudia zakúpili 46-tisíc kópií, čo je o 82 percent menej ako v prvom týždni. Jej vydavateľstvo Interscope vydalo neskôr správu, že pre tento album prišlo o 25 miliónov dolárov a nahlas sa začalo hovoriť o jednom z najväčších prepadákov posledných rokov. Platni nakoniec nepomohol ani nasledujúci singel Do What You Want, ktorý skončil ešte horšie ako Applause – na trinástom mieste amerického rebríčka Billboardu.  

.kto je vinný?
Krátko po tomto debakli sa prišlo na to, kto za to môže. Lady Gaga zhodila vinu na svoj manažment – vraj veľmi zle zorganizoval kampaň a obvinila ho z chamtivosti: „Video meškalo. Mala som len týždeň na to, aby som ho naplánovala a schválila. Je to pre mňa zdrvujúce, pretože som každý moment svojho života venovala vytváraniu fantázií pre svojich fanúšikov. Všetky moje úspešné videá potrebovali čas na to, by som všetko dobre vymyslela,“ povedala Lady Gaga s tým, že vinu za svoje terajšie problémy zvalila na „nich“, podľa magazínu Vanity Fair presnejšie na jej bývalého manažéra Troya Cartera. „Tí, ktorí ma zradili, hrubo zneužili môj čas a zdravie a nechali ma samu so všetkými problémami. Milióny dolárov nie je dosť pre niektorých ľudí. Oni chcú bilióny. Potom potrebujú trilióny. Nie som dosť dobrá pre niektorých ľudí,“  oznámila na svojej internetovej stránke.
Z prostredia jej vydavateľa však preniklo, že nesúhlasili s podobou albumu. Podľa nich im Lady Gaga dodala slabý materiál, na ktorom podľa nich neboli žiadne hity a žiadali, aby ARTPOP skresali na malé EP. Gaga odmietla, čím sa vydanie muselo presunúť o niekoľko mesiacov neskôr.

.syndróm Jackson?
Krátko pred vydaním ARTPOPU tvrdohlavá speváčka zorganizovala v Brooklyne umeleckú párty, na ktorej sa so svojimi inštaláciami predstavilo viacero výtvarníkov  vrátane Jeffa Koonsa (ten jej navrhol aj obal nového albumu. Speváčka najprv predviedla lietajúci kostým v tvare miniatúrnej helikoptéry, s ktorým uletela zopár metrov. Keď neskôr spievala, z neznámych dôvodov ronila slzy. Vyhlásila, že nejde o párty k novému albumu, ale je to niečo viac, a to, že cieľom spolupráce medzi ňou a Koonsom bolo „obdarovať mladých umelcov po celom svete“. Médiá jej lietajúci výstup príliš nezaujal, správa sa nedostala ani medzi populárne „topky“ a kritici, ktorí sa na tejto párty zúčastnili, boli vo svojich článkoch rozladení. Redaktor Pitchforku napísal, že sa cítil ako v parodickom filme o Spinal Tap, iní zas dodali, že Lady Gaga sa začína podobať neskoršiemu Michaelovi Jacksonovi, ktorému sláva úplne prerástla cez hlavu. Spomínate si na jeho kartónové sochy, ktoré sa plavili riekami európskych veľkomiest? Hrôza.
Médiá sa dnes pokúšajú odpovedať na otázku, čo sa vlastne stalo? Prečo Lady Gaga nikoho už dnes tak neberie? Je dôvodom bizarný umelecký projekt, ktorý nedokáže konkurovať výstrednej popmusic dnešných dní alebo je  za tým nejaký osobný problém? Nahlas sa hovorí, že prepadla drogám, aj keď speváčka tvrdí, že fajčí iba trávu. The New York Post pripomína, že jej chýbajú aj nápady, ktoré jej v minulosti dodával silný tím. Ten už dnes neexistuje. Speváčku najprv  opustil stajlista a dizajnér Nicola Formichetti, autor šokujúceho mäsového kostýmu, ktorým speváčka poukázala na týranie zvierat. Neskôr od nej odišla aj choreografka Laurieann Gibson a krátko pred vydaním albumu sa vyparil aj jej pôvodný manažér Troy Carter, objaviteľ speváčky, ktorý s ňou v roku 2006 podpísal nahrávaciu zmluvu.  New York Post citoval jej priateľa Eltona Johna, ktorého dvom deťom je aj krstnou mamou a ktorý v septembri minulého roka vyhlásil, že sa akosi nevie k speváčke dostať: „Sú časy, keď by mali ľudia načúvať druhým. Keď vaša osoba začne byť dôležitejšia ako vaša hudba, máte asi okolo seba tých nesprávnych ľudí, ktorí vám neoponujú. V tom prípade ste na tom zle.“

.bez hitov
„Stihne ARTPOP podobný osud ako Jacksonov Invincible?“ pýtajú sa kritici, pričom majú na mysli Jacksonov posledný album, ktorého promo vyšlo na obrovské množstvo peňazí, ale absolútne prepadol a „kráľa popu“ to stálo jeho kariéru. Niektorí kritici tvrdia, že sa z tejto „šlamastiky“ speváčka už nikdy nevyhrabe, čo je asi pri jej obrovskej sláve a miliónoch fanúšikov po celom svete nepravdepodobné. Iní tvrdia, že prosto nahrala slabší album, ktorému len chýbajú výrazné pesničky. Jej firma mala pravdu, keď vyhlásila, že na ARTPOPE jednoducho žiadne hity nie sú.
Lady Gaga sa prihodilo to, čo mnohým hviezdam, ktoré sa dostali na vrchol. Cesta hore je inšpiratívna, ale keď sa tam hviezda dostane, väčšina z nich zistí, že nie je o čom spievať. Ľudí prestane zaujímať to, že niekto píše piesne o tom, že je slávny. Na predposlednom singli Applause spieva, že žije pre potlesk, ale to je od človeka, ktorý koncom minulého desaťročia zmenil celý šoubniznis, veľmi málo.

.rok Miley Cyrus
Popmusic funguje tak, že dobrý a chytľavý hit je síce základom úspechu, ale treba k tomu ešte niečo navyše. Chce to ešte, aby sa okolo interpreta vytvoril nejaký príbeh, veľký „šum”, ktorý by pritiahol fanúšikov ako osy na med. To sa napríklad tento rok podarilo Miley Cyrus, ktorá svojím klipom Wrecking Ball doslova zdemolovala všetko, čo sa dalo, keď celému svetu predala svoju zmenu z nevinnej bábiky na sexuálnu emancipovanú ženu.
Miley Cyrus sa ocitla v správnom čase na správnom mieste a dokázala šokovať, presne tak ako Lady Gaga, keď vydala album Fame. Miley nie je jej jedinou konkurentkou. Stále treba rátať s Rihannou, pričom na jeseň vstúpil do hry aj novozélandský objav, mladučká elektropopová speváčka Lorde, o ktorej sa dnes hovorí ako o budúcnosti popmusic. A krátko pred Vianocami sa objavil neočakávaný nový album od Beyoncé, ktorá sa roky drží na vrchole s s chytľavými songmi a premysleným marketingom.  
Rok 2013 mal byť rokom Lady Gaga,  ktorá si naplánovala, že svojich fanúšikov zoberie na veľkú warholovskú expedíciu do moderného umenia, ale tento koncept sa pre dnešnú popmusic ukázal ako príliš fádny a prekonaný. Niet pochýb o tom, že Lady Gaga sa raz vráti, pretože je to veľká a vytrvalá bojovníčka, ale už aj ona sa presvedčila o tom, že udržať sa na vrchole je oveľa ťažšie ako sa naň dostať.  V roku 2011 chcela na pódiu stvárniť scénu, ako spácha samovraždu, pretože „ľudia chcú vidieť, ako padnem na hubu“. Vedela, že k tomu raz príde, čaká to každú hviezdu, ale že to príde tak skoro, to si určite nepredstavovala.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite