Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Český Najvyšší súd rozhodol, že prípad eštebákov, ktorí v ​​júni 1989 odvliekli z demonštrácie v pražskom parku Stromovka mladého disidenta Petra Placáka, nie je premlčaný. Súd rozhodol už pred Vianocami, ale uznesenie zverejnil minulý týždeň, čo bol od neho vkusne načasovaný darček: Petr Placák akurát v stredu oslávil 50. narodeniny.

Bicie komando Štátnej bezpečnosti ho vtedy vyviezlo do lesov na Křivoklátsku. Zobrali mu doklady, zmlátili ho a nechali tak. Po občiansky si mal prísť druhý deň na ŠtB, a pretože tu pri výsluchu odmietol vypovedať, dostal ďalšiu bitku. Lenže Petra Placáka nie je možné zastrašiť. Oznámil napadnutie niekoľkým svedkom vrátane svojho lekára, a podal sťažnosť ministerstvu vnútra. Vtedy bola hodená do koša; o 23 rokov neskôr sa z nej stal jeden z kľúčových dôkazov.
Po revolúcii sa logicky najskôr riešili veľké kauzy: vlastizrada z roku 1968, akcia Asanace proti chartistom alebo mučenie a vraždy z 50. rokov. Placák spísal o „svojich“ eštebákoch knihu Fízl (2007), za ktorú dostal cenu Magnesia Litera. Aj vďaka tomu nakoniec prípad dorazil na súd – a starý vľúdny obvodný sudca Alexander Malý uložil v máji 2012 Prchalovi a Irovskému, ktorí Placáka zbili, jeden a pol roka a k tomu rok nepodmienečne. Odvolací mestský súd namietal premlčanie; ale Najvyšší súd dal za pravdu Malému.
Závažné zločiny komunizmu sú totiž v Česku zo zákona nepremlčateľné. Aj preto mohol na jeseň 2013 dostať podmienku 89-ročný niekdajší veliteľ ZNB na Přerovsku, ktorý sa v 50. rokoch podieľal na „boji proti kulakom“. Český Úrad dokumentácie a vyšetrovania zločinov a komunizmu podľa svojej štatistiky za roky 1995 až 2013 stíhal 212 osôb v 114 prípadoch; najvyšší trest bol šesť rokov natvrdo.
Ale trest je druhotný. Prvotné je mať ľudí, ktorí sa po údere nevzdajú a bránia sa, aj keď zlo je v presile, obrana vyzerá beznádejná a vláda temnoty večná. Ako sa zdal československý komunistický režim v júni 1989.

Autor je právnik a novinár.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite