Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Chcem podporiť bitcoinovú ekonomiku

.lukáš Krivošík .časopis .téma

V Bratislave už viac ako mesiac funguje v pasáži medzi Laurinskou a Gorkého ulicou automat, ktorý vám vymení eurá za bitcoiny. Bol prvý tohto druhu v Európe. Verejnosti ho sprístupnil 35-ročný IT konzultant Marian Jančuška.

.čo bolo vaším hybným motívom?
Jednoducho nedôverujem oficiálnemu finančnému systému.

.prečo ste zriadili fyzický automat na bitcoiny, ktoré sú vlastne internetovou menou?
Alternatívy k automatu nie sú nevyhnutne pohodlnejšie. Ako alternatívu vnímam napríklad nákup na inzerát, keď sa s niekým dohodnete, musíte sa stretnúť a vymeniť hotovosť za bitcoin. Iný spôsob je obchodovanie na burze. Negatívom je zdĺhavý proces registrácie, ktorá navyše odhalí vašu identitu. Tak prichádzate o prednosť bitcoinov, totiž možnosť využívať ich anonymne.

.no k bitcoinom sa dá dostať aj „miningom“, takzvaným ťažením.
To je proces, kde sa prostredníctvom technických prostriedkov podieľate na prevádzke siete a zato ste odmeňovaný úmerne výkonu vášho počítača. Bez ľudí, ktorí ťaženie robia, by Bitcoin neexistoval. Oni vlastne vytvárajú celú sieť.

.je váš automat jediný na Slovensku?
Áno, je zatiaľ jediný a vôbec prvý v Európe, ktorý bol nainštalovaný takto na pevnom mieste. Je to automat z prvej várky výrobcu, ktorých bolo pätnásť až dvadsať. Tie boli rozoslané po celom svete, no neboli hneď aktivované a k dispozícii verejnosti. Tento bratislavský automat bol prezentovaný v novembri minulého roku v Progress bare, čo je slovenský hacker-space. Potom som ho na dva týždne dal do reštaurácie Subway, kde sa dá bitcoinmi aj platiť. Za ten čas som pripravil stojan a inštaláciu v pasáži medzi Laurinskou a Gorkého ulicou, kam bol na začiatku decembra automat namontovaný.

.dá sa už vyčísliť záujem o tento bankomat?
Nejde o tajnú informáciu. Kto pozná adresu automatu v rámci bitcoinovej siete, môže vidieť všetky transakcie. Asi 70 až 80 bitcoinov bolo predaných cez automat. Teraz je tam zostatok asi päť bitcoinov. V decembri počas prudkého rastu bol vysoký aj dopyt. Teraz došlo k prudkému zakolísaniu, v súčasnosti prichádza k dvom-trom transakciám za deň.

.ako má presne postupovať ten, kto si chce cez váš automat zakúpiť bitcoiny?
V prvom rade by som každému záujemcovi odporúčal, aby si pred zakúpením bitcoinov túto tému naštudoval. Je totiž nielen slobodná, ale aj neregulovaná mena zo strany centrálnych bánk, a tak človek sám zodpovedá za chyby. Aby ste mohli eurá zameniť za bitcoiny cez tento automat, musíte mať vytvorenú peňaženku na bitcoiny. Existujú rôzne formy peňaženiek i spôsoby ich vytvorenia.

.ako to prebieha pri samostnom automate?
Keď prídete k automatu a stlačíte „štart“, automat vás požiada o zobrazenie QR kódu peňaženky. Ten môžete mať v mobile, alebo v aplikácii, ktorá je bitcoinovou peňaženkou, alebo môžete mať takzvanú papierovú peňaženku. Keď automat QR kód rozpozná, ďalším krokom je výzva, aby ste vložili peniaze. Automat vám priebežne ukazuje, koľko bitcoinov, respektíve milibitcoinov máte za vložené peniaze zakúpených. Keď ste dovkladali všetky peniaze, stlačíte tlačidlo „poslať bitcoiny“ a potom už len čakáte, kým prebehne transakcia.   

.dajú sa bitcoiny meniť aj späť na eurá?
Tento automat je jednosmerný, bitcoiny len predáva, ale existujú aj obojsmerné automaty. Ja som sa rozhodol pre jednosmerný automat aj kvôli tomu, aby som podporil bitcoinovú ekonomiku. Nechcem mať nástroj pre špekulantov, ktorí len zamýšľajú bitcoiny lacno kúpiť a neskôr draho predať. Ide aj o vytvorenie motívu pre obchodníkov, aby prijímali platby za svoje tovary a služby v bitcoinoch.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite