Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Beck, U2, Morrissey, Springsteen, Kirschner...

.peter Bálik .časopis .hudba

Čo všetko nás čaká v roku 2014? Termíny niektorých nových albumov sú už dané, o iných sa stále špekuluje.

Už v polovici januára možno očakávať prvý veľký album tohto roka. Bude ním nahrávka High Hopes od Brucea Springsteena, ktorá bude trochu netradičným radovým albumom v jeho diskografii. High Hopes je zložená z coverov, starších Bossových piesní, ktoré sa v minulosti nedostali na jeho predchádzajúce albumy alebo prerábok jeho starých známych vecí. Album vznikol v pauzách jeho celosvetového turné a poznávacou značkou bude hosťovanie gitaristu z Rage Against The Machine Toma Morella, ktorý dal albumu svoj neopakovateľný gitarový zvuk.
Americký pesničkár Beck sa vo februári vracia sa po šesťročnej prestávke novým albumom Morning Phase. Po rôznych experimentoch, produkovaní albumov iných interpretov alebo vydávaní notových zápisov by jeho novinka mala byť návratom k zvuku jeho najvydarenejšieho folkového albumu Sea Change. Morning Phase by mal byť jedným z dvoch albumov, ktoré Beck plánuje vydať v tomto roku. Ďaší by sa mal objaviť na jeseň.   
The Raconteurs? The Dead Weather? Alebo sólo? Rok 2014 bude nesporne ďalším superkreatívnym rokom amerického speváka a gitaristu Jacka Whita. Ten má rozpracovaných niekoľko projektov. Už nejaký čas robí na novom sólovom albume, no zdá sa, že ho pravdepodobne predbehne nahrávka s jednou jeho skupín, ktorej je dodnes členom. The Dead Weather sľubujú vydanie série singlov, ktorú začali minuloročným Open Up (That' s Enough) a nahlas sa hovorí aj o novom albume The Raconteurs.   
Žeby rok 2014 bol konečne tým rokom, keď írska skupina U2 vydá svoj dlho očakávaný a každý rok avizovaný nový album? V prípade Bona a spol. je všetko vo hviezdach, ale indície skutočne nasvedčujú tomu, že táto štvorica by mala na jar tohto roku vypustiť zatiaľ bezmennú kolekciu nových pesničiek, ktorú produkoval vychytený producent Danger Mouse. Adam Clayton koncom roka prezradil, že dvanásť nových skladieb je pripravených na expedíciu. Ich singel Ordinary love z filmu o Nelsonovi Mandelovi je už vonku. Bude tak znieť aj ich nový album?
Morrisseyho gitarista Jesse Tobias nedávno vyhlásil, že jeho šéf má toľko nových pesničiek, že by nimi zaplnil celé dva albumy. Otázne je, či sa „Mozzovi" bude chcieť ísť tento rok s novým repertoárom von, ale patrilo by sa. Posledný album Years Of Refusal mu vyšiel ešte v roku 2009, no čas na nový album si môžeme skrátiť čítaním jeho skvelej autobiografie.    
Johnny Cash je mŕtvy už desať rokov, ale stále sa v jeho archívoch objaví niečo nové či nepočuté, ako napríklad jeho nový album Out Among The Stars. Presnejšie ide o o kolekciu pesničiek zo začiatku osemdesiatych rokov, ktorú Cash síce nahral, ale nakoniec dal do trezoru. Pásku objavil v archívoch jeho syn John Carter Cash a vieme, že v dvanástich pesničkách sa okrem Casha predstaví aj jeho žena June Carter Cash alebo Waylon Jennings.  
V tomto roku sa môžeme tešiť aj na novinky od The Horrors, Black Lips, Lily Allen, St. Vincent, Bat For Lashes, Grimes, Band of Horses, Fleet Foxes, Johna Cala, Joanny Newsom alebo Franka Oceana. Tento zoznam nie je ani zďaleka kompletný, čaká nás viacero prekvapení.  V hre sú napríklad nové albumy od Adele, Metallicy, Iron Maiden, Red Hot Chili Peppers, Radiohead  či Foo Fighters. Zo slovenských sa tešíme na Tu v dome a pokračovanie Kirschnerovej Moruše – Moruša: čierna.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite