Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako kúpiť knihu vo vreci

.časopis .téma

Jedného dňa nastane chvíľa, keď už tú knihu pod stromček idete kúpiť. Vstúpite do kníhkupectva a postavíte sa pred preplnené novinkové pulty.

Ak chcete darovať knihu, ktorú poznáte, je to jednoduché. Ale riskantné: je totiž veľká pravdepodobnosť, že blízky človek, ktorého chcete obdarovať,  ju pozná tiež. Takže musíte zohnať knihu, ktorú ste ani vy sami dosiaľ nečítali. Teda mačku, či skôr knihu vo vreci.
Pre prípad, že sa náhodou ocitnete v takejto situácii, vám ponúkame niekoľko skúsenosťou získaných rád.
V prvom rade: choďte do kníhkupectva, nespoliehajte sa na internetové stránky. Len v kamennom kníhkupectve môže dôjsť k nečakanej inšpirácii. Hľadáte historický román, ale náhodou si pritom všimnete zaujímavo vyzerajúcu zbierku básní. Listujúc v detskej knihe začujete známeho spisovateľa ako komusi odporúča zbierku poviedok od autora, ktorého meno ste doteraz nepoznali. To všetko sa môže stať len tam, kde sú knihy a ľudia, čo ich čítajú. Takže kníhkupectvo.
Dajte prednosť hrubým a pekne vyzerajúcim knihám. Radšej dlhý román ako útla novela. Radšej kniha, ktorá pôsobí ako artefakt, než asketická brožúra hĺbavých textov. Áno, hrubé a pekné knihy sú drahšie. Ale sú Vianoce.
Darujte radšej knihu na čítanie  než na štúdium. Ideálna kniha pod vianočným stromčekom je tá, s ktorou budete zaspávať na Štedrý večer a zobúdzať sa na Božie narodenie. Kniha na sviatok a voľný deň, nie kniha do práce či do školy.
Sústreďte sa na nenápadné „vychytávky”. To je dôležité najmä vtedy, ak ten, komu knihu dávate, sám často navštevuje kníhkupectvá. Knihy z Top 10 v tom prípade radšej obíďte a hľadajte tie, ktoré si väčšina nevšimla. Nebojte sa otočiť chrbtom k novinkovému pultu a čelom k „regálom”, teda k policiam, na ktorých sú staršie knižky. Milovníka kníh máločo poteší viac, než objavenie diela, ktoré iní prehliadli.
Nechajte sa viesť vydavateľstvom či edíciou. Najmä ak nemáte veľa času (kníhkupectvá sú často útočiskom chronických predvianočných nestíhačov) a radšej než zariskovať s novým objavom sa nechcete veľmi pomýliť. Podmienkou je však to, že máte obľúbených vydavateľov, prípadne edície, ktoré sú pre vás zárukou kvality. Ak vám niečo hovoria slová Argo, ASIL, Artforum, Baobab, Edícia MM, Paseka, Kniha Zlín, Host, Kalligram, Premedia, Slovart, Větrné mlýny, Inaque.sk či Světová knihovna Odeon, tak viete, o čom hovoríme.
Poéziu kupujte len vtedy, keď je veľká šanca, že ju obdarovaný či obdarovaná ocení.
Deťom kupujte pekné knihy. Máme šťastie, že žijeme v krajine, v ktorej pôsobí pomerne veľa výborných ilustrátorov a knižných grafikov. A tiež zopár vydavateľstiev, ktoré s nimi rady a často spolupracujú. Deti si gýče nezaslúžia.
Kúpte viac kníh. Zvyšuje sa tým pravdepodobnosť, že trafíte do čierneho, obdarovaný sa bude cítiť obdarovanejší, a nielen cez Vianoce, ale aj medzi sviatkami bude čo čítať.
Nebojte sa opýtať. V tom prípade však nákup neodkladajte na posledný adventný víkend. A nájdite si radšej menšie kníhkupectvo (ešte ich pár na Slovensku existuje), v ktorom pracujú ľudia, čo rozumejú knihám a nemajú strach z ľudí.
Čítajte knižné tipy a recenzie od autorov, ktorých vkus je vám (a tomu, koho chcete obdarovať) blízky. Nájdete ich aj v tomto časopise.
Najdôležitejšia rada: vyberte si knihy, ktoré sa z akéhokoľvek dôvodu páčia vám. Tým, že knihu (nielen na Vianoce) darujete, stávate sa jej spoluautorom. To, čo je v nej napísané, hovoríte tak trochu aj vy. Má to aj praktickú stránku: ak kniha nezaujme obdarovaného, užijete si ju aspoň vy.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite