Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Keď zavolá mafián

.marek Vagovič .časopis .kauza

Z prostredia polície unikli nahrávky uznávaného novinára s nebezpečným gangstrom. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) avizoval, že to preverí, no už niekoľko dní je podozrivo ticho. Kto a prečo sa pokúsil verejne popraviť Toma Nicholsona?

.pôvodom Kanaďan Nicholson žije tak trochu ako hipisák. Hoci ako novinár sa už niekoľko rokov zaoberá tajnými službami a organizovaným zločinom, do terénu chodí len s poznámkovým blokom a diktafónom. Aj na stretnutia s nebezpečným mafiánom Jurajom Ondrejčákom alias Piťom, ktorý je momentálne vo väzbe, chodil sám, čím si uňho vybudoval rešpekt. Nicholson nezamyká dom, v ktorom býva, aj svoju starú škodovku parkuje pred bránou, a nie v garáži. Keby mu chcel niekto poriadne zavariť, bez problémov mu podstrčí do auta hoci aj drogy. Aktuálny útok na Nicholsona je však oveľa sofistikovanejší.
Nedávno sa totiž na internete objavili tri nahrávky, na ktorých telefonuje s Piťom. Je takmer isté, že unikli z polície, pričom ich cieľom je pokus o diskreditáciu, či dokonca vydieranie nepohodlného novinára. Nicholson mal navyše v čase vzniku nahrávok nezhody s manželkou, dnes poslankyňou parlamentu, s ktorou sa rozvádza. Nie je preto vylúčené, že na verejnosti sa raz môžu objaviť aj ich súkromné rozhovory. Minister Kaliňák sa napriek tomu tvári, že o nič nejde, aj opozícia má zrejme iné starosti. V skutočnosti je to pritom dôvod na vážne znepokojenie: takýto útok na integritu novinára tu nebol dlhé roky.

.prečo napichli Nicholsona
Celá kauza sa začala nevinne. Najskôr prišla do redakcie denníka SME nahrávka pracovného rozhovoru medzi Nicholsonom a jeho bývalým kolegom Martinom Čorejom. Na prvý pohľad to vyzeralo, že motívom je snaha uškodiť strane Smer. K zvukovému záznamu bola totiž pripojená aj sprievodná veta: „Je neuveriteľné, že je políciou odpočúvaný aj Tom Nicholson. Kam to SMERujeme.” Denník SME dostal aj prepis nahrávky, na ktorom však chýbala hlavička aj dátum rozhovoru: čiže nebolo možné identifikovať, za ktorej vlády v skutočnosti vznikla.
Neskôr vyšlo najavo, že Nicholsona odpočúvali legálne – no nie za Kaliňáka, ale v čase, keď bol ministrom vnútra Daniel Lipšic (NOVA). Polícia ho „napichla” v súvislosti s vyšetrovaním vraždy Ernesta Valka, odpočúvanie odobrila aj prokuratúra a súd. Keďže monitorovanie novinára je vždy vnímané citlivo, časopis .týždeň oslovil policajta, prokurátora a sudcu, ktorí majú v brandži dobré renomé a vážia si aj prácu Nicholsona. Všetci traja potvrdili, že v kauze Valko by postupovali rovnako: to znamená, že by dali súhlas na odpočúvanie tohto novinára.
„Keby sme odpočúvali len podozrivé osoby, často sa nič nedozvieme. Títo ľudia totiž vedia, ako majú komunikovať, menia telefónne karty a podobne,” hovorí policajt. Podľa sudcu je preto bežné, že nasadzujú odposluchy aj na osoby v druhom či treťom slede: na manželku, či príbuzných potenciálnych páchateľov. Čo s tým však má novinár Nicholson? „Je známe, že mali s Valkom blízky vzťah, riešili spolu aj konkrétne kauzy. Mohol sa tak dostať k informáciám, ktoré môžu polícii pomôcť pri pátraní po motíve vraždy,” vysvetľuje prokurátor.
Ale nestačilo by, keby zavolala polícia Nicholsona na výsluch? „V takej dôležitej kauze ako Valko určite nie. Ako známemu novinárovi, ktorý sa zaoberá takýmito prípadmi, mu mohol všelikto všeličo povedať – dôležité veci aj dezinformácie, ktorými sa niekto snaží urobiť si alibi,” tvrdí policajt. Nicholson navyše komunikoval aj s ľuďmi ako Piťo, ktorí sa tiež poznali s advokátom Valkom. „Odpočúvanie môže, paradoxne, slúžiť aj na Nicholsonovu ochranu. Keby napríklad Piťo polícii tvrdil, že mu niečo povedal, a on s tým nič nespravil, ľahko by sa to dalo overiť.”

.záujmy v pozadí
Problémom teda nemusí byť samotné odpočúvanie novinára Nicholsona, ktoré vyšlo najavo po medializácii jeho rozhovoru s bývalým kolegom Čorejom. Škandálom je až zverejnenie jeho telefonátov s mafiánom Piťom, navyše so zjavne manipulatívnym komentárom: „Tom Nicholson sa familiárne baví a necháva sa úkolovať od mafiánskeho bosa Juraja Ondrejčáka alias Piťa.” V skutočnosti pritom Nicholsona formálne dôverné rozhovory s bosom podsvetia nijako nediskvalifikujú. Investigatívni novinári musia občas komunikovať aj s mafiánmi, aby sa dostali napríklad k informáciám o korupcii vo vysokej politike.
Nicholson navyše nikdy nekryl Piťovi chrbát. Ako novinár písal kriticky o jeho kšeftoch aj vzťahoch, alebo o štátnych zákazkách, ktoré získali jeho ľudia. Ako jeden z mála slovenských novinárov dokonca podobné témy iniciatívne vyhľadával. Na budúci rok vo februári má Nicholsonovi vyjsť aj kniha o podsvetí, v ktorej nebude chýbať ani kapitola o Piťovi s pracovným názvom Portrét gangstra. Nosnou myšlienkou knihy však bude prepojenie organizovaného zločinu s politikou, justíciou, bezpečnostnými zložkami a tajnými službami.
A práve toto môže byť jeden z dôvodov, prečo sa ktosi snaží zdiskreditovať Nicholsona zverejnením jeho rozhovorov s Piťom. Okrem toho, stačí si spomenúť, čo všetko napísal tento novinár len za posledné dva roky. Napríklad článok, v ktorom zverejnil prepisy telefonických rozhovorov medzi mafiánom Liborom Jakšíkom a Stanislavom Jankovičom, z ktorého chcel urobiť minister Kaliňák policajného prezidenta. Podľa Nicholsona bol Jakšík v minulosti v kontakte aj so súčasným námestníkom riaditeľa SIS Ľudovítom Mihálom.
Nicholson zverejnil aj prepis rozhovoru medzi Jakšíkom a iným mafiánom Bohušom C., ktorý sa mu chváli, že popíjal alkohol s Jaromírom Čižnárom – v tom čase krajským, dnes generálnym prokurátorom. V priebehu tohto leta napísal aj sériu článkov o tunelovaní vojenských tajných služieb jej funkcionármi (Benkovský, Skuhra, Šebo). Nicholson to dokumentoval aj na konkrétnych príkladoch, čo bola zrejme posledná kvapka. Nie je dokonca vylúčené, že za zverejnením jeho rozhovoru s exkolegom Čorejom aj telefonátov s Piťom sú tí istí ľudia.

.kaliňákova zodpovednosť
Podobným spôsobom sa totiž niekedy rozohrávajú spravodajské hry: najskôr sa pustí do obehu neškodný dialóg so zdanlivo opačným motívom na odpútanie pozornosti (diskreditácia Smeru). Potom sa sledujú reakcie hlavného aktéra (Nicholson), ktorý potvrdí autentickosť nahrávky, no súčasne spochybní dôvody, pre ktoré bol odpočúvaný (nie Valko, ale Gorila). Vzápätí nasleduje priamy útok zverejnením selektívne vybratých rozhovorov z rovnakého obdobia, ktoré majú spochybniť jeho morálny profil (kamarátsky tón v diskusiách s Piťom).
Medializácia nahrávok novinára Nicholsona s mafiánom Piťom je nebezpečný precedens. Na rozdiel od iných dialógov medzi politikmi a podnikateľmi (lobistami, mafiánmi), ktoré boli v minulosti v obehu, sa totiž tí, ktorí ich zavesili na internet, ani len netvária, že sledovali verejný záujem. Toto je jednoducho špinavá hra ľudí, ktorým leží Nicholson poriadne v žalúdku, a preto ho chcú umlčať. Ak minister Kaliňák čo najskôr nevyrazí dvere s policajtmi, ktorí nahrávky vyniesli, a nevysvetlí motív, ktorý ich k tomu viedol, preberá za zinscenovanú kauzu „Nicholson” plnú zodpovednosť.
Pokus o kompromitáciu špičkového investigatívneho novinára je totiž aj nepriamym útokom na slobodu slova. Premiér Robert Fico síce tvrdí, že už chce mať s médiami korektné vzťahy, v zákulisí však ešte stále zúri studená vojna.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite