Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hovorím veci, ako sú

.časopis .téma

Je Maďar, živí sa ako farmár v Krásnohorskom Podhradí. Časť svojich pozemkov daroval Mariánovi Kotlebovi a stal sa členom jeho strany. Rozhovor so Štefanom Szaniszlóom je preto aj sondou do myslenia kotlebovcov.

.čo hovoríte na úspech Kotlebu v prvom kole župných volieb?
Cítim zadosťučinenie. Za to, že ho ponižovali. Mal by si vyprosiť, aby ho nazývali extrémistom, pretože má za sebou takmer 30-tisíc voličov, pre ktorých je to urážka.

.ste maďarskej národnosti, no kandidovali ste za poslanca košického VÚC za Kotlebovu stranu Naše Slovensko. Nie je to zvláštne?
Čo je na tom zvláštne? Všelijako nás prezývajú. Hovorím veci, ako sú. Myslím si, že keď sa povie pravda, nie je to extrémizmus. A potom, tí ľudia, ktorí nazývajú Kotlebu extrémistom, sú sami extrémisti.

.koho máte na mysli?
Aj vajdu Gunára z tunajšej osady a jeho syna a dcéru. Obsadili moje pozemky, postavili si na nich stavby. To nie je extrémizmus?

.ako sa to stalo?
Tu sa do roku 1995 robili pozemkové úpravy a tieto pozemky boli ich súčasťou. Po roku 2000 to dal bývalý starosta vyňať a nikto z vlastníkov o tom nebol upovedomený.

.čo znamenajú pozemkové úpravy?
Sceľovanie, tu sa pozemky historicky drobili na malé výmery. A povedzme z dvadsiatich parciel urobil Pozemkový úrad Rožňava jednu. S cieľom napraviť krivdy spáchané počas socializmu. My sme chceli pozemky naspäť od družstva, no z dôvodu drobenia nám ich nemohli vrátiť. Ak hovorím my, tak myslím viacero ľudí. V prípade cigánskej osady ide o asi 12,5 hektára pozemkov, čo nie sú vyriešené a zabrali ich Cigáni.

.ja hovorím o Rómoch, vy o Cigánoch. Prečo?
Poznáte Cigánskych diablov? Prečo ich nevolajú Rómski diabli?  

.kedy sa na týchto pozemkoch začala sceľovať rómska osada?
Videl som mapu cigánskej osady z roku 1998, ktorú dal vyhotoviť bývalý starosta. Je na nej zakreslených asi dvanásť nelegálne postavených domov na súkromných pozemkoch, takisto je asi desať nelegálnych domov na štátnych pozemkoch, ktoré patria Lesom SR. A nelegálne domy stoja aj na obecných pozemkoch. Bývalý ani terajší starosta svoju úlohu nezvládli, mohli to riešiť od roku 2003. Vlastníkom niektorých pozemkov som sa stal v roku 2006, teda dávno predtým, ako sa tu objavil pán Kotleba. Chceli sme už vtedy, aby nelegálne domy boli vypratané a aby sme začali užívať naše pozemky.

.keby vám dali Rómovia, ktorí tam bývajú, ponuku, že to zaplatia, brali by ste to?
To už sme sa pokúšali. Inicioval som stretnutie Rómskej komisie pri Obecnom úrade v Krásnej Hôrke. Zišli sme sa, ja som im navrhoval určité možnosti vyriešenia pozemkov.

.ako na to reagovali?
Tak, že sa to ešte uvidí. Cigáni z osady majú na krku exekúcie, nedodržiavajú zákony, neprispôsobujú sa väčšine iných ľudí. Zo začiatku sme to chceli riešiť umierneným spôsobom, ale Cigáni sa vyzbrojovali studenými zbraňami, palicami a oštepmi.

.aj vás napadli?
Áno, pred mojím domom, asi pred rokom. Mal som zlomené dva prsty.

.to už ste poznali Kotlebu?
Z počutia. V tom čase som nepochodil u parlamentných strán. Vyhovárali sa, že je to citlivá otázka, ktorá ím zníži preferencie.

.ako ste sa zoznámili s Kotlebom?
Cez inzeráty som ponúkol na predaj moje pozemky všetkým stranám a ozval sa mi Kotlebov realitný maklér. Dal som im ponuku, že ak nám pomôžu vyriešiť pozemky všetkých občanov, nielen moje, tak mu darujem časť mojich pozemkov. Založili sme aj združenie Upratať a užívať a môžete sa pridať.

.už ste aj zapísali Kotlebu na list vlastníctva k svojim pozemkom?
Áno, keď sme sa dohodli, tak časť pozemkov, asi 800 štvorcových metrov, už patrí jemu. Dnes sa tam nachádza, poviem to priamo, bordel. Nie sú vyriešené takzvané obydlia, ako ich nazval policajný prezident. Cigáni, čo tam bývajú, k nim nemajú žiadne doklady.

.myslíte si, že to, čo robí Kotleba a jeho ľudia, je v poriadku? Nehovorím iba o Krásnej Hôrke...
Opýtam sa, či je v poriadku, že ho nazývajú extrémistom. Cítim sa dosť veľký Maďar a ako takému mi Kotlebove názory na históriu neprekážajú. A jeho tézy, myšlienky? Tie si až tak nevšímam. Žijem na Slovensku a vidím, že vymožiteľnosť práva je tu prakticky nulová. Tu môže vymôcť svoje práva iba doktor Harabin, ktorý dostane 150-tisíc eur. A je veľmi smutné, že moje záujmy háji iba pán Kotleba. V ústave je chránené súkromné vlastníctvo. V 90. rokoch to bolo desať nelegálnych domov, dnes ich je možno sedemdesiat. Čia je to vina? Moja?

.v minulosti bol Kotleba vodcom Slovenskej pospolitosti, ktorá nosila uniformy veľmi podobné Hlinkovej garde. Rozumiete, že sa ho demokraticky zmýšľajúci ľudia môžu obávať?
Vy ste v živote neurobili nijakú chybu?

.ale on to predsa nevníma ako chybu.
Ja nebudem tieto veci hodnotiť.

.ako často bol tu u vás v Krásnohorskom Podhradí?
Podľa potreby. Ak sme mali schôdzu obecného zastupiteľstva kvôli odpredaju pozemkov, bol tu v týždni aj trikrát. Všetko si podľa mňa vtedy financoval z vlastného.

.preváža sa na miliónovom aute Hummer. Zaujímali ste sa, odkiaľ na to má?
Pýtal som sa na to. Jeden čas bol Kotleba učiteľom v Banskej Bystrici. Na gymnáziu ho preradili na iné miesto, potom bol prepustený zo školstva a dnes robí, myslím, strážnika alebo dozorcu.

.z toho si asi nemohol našetriť toľko peňazí.
To neskúmam. Odkedy som u neho, nič fašistické z našej strany neodznelo. Aj ja som vystúpil na jednom mítingu s tým, že nejde o národnosť, ale zákon musí platiť pre každého rovnako. Predsa nie je mysliteľné, aby ma išli za vyhrážanie zavrieť na desať rokov a niekto iný dostane za to isté podmienku. A mňa za to, že som v sebaobrane údajne ublížil útočníkovi, chcú zavrieť na dva roky?

.kto vás napadol?
Cigáni. Bránil som sa chmatmi.

.ste s Kotlebom v kontakte?
Naposledy som ho bol podporiť, keď mal vystúpenie v TA3. Teraz po voľbách s ním volala moja manželka, gratulovali sme mu.

.keby sa od začiatku o váš problém zaujímali parlamentné strany, obrátili by ste sa na Kotlebu?
Asi nie. Tak ako s ním by som sa dal dokopy s inými. On pritom nebol prvý, koho som oslovil.

.na Slovensku je okolo sedemsto osád. Aký by bol osud ľudí z tisícov nelegálne postavených domov, keby sa zbúrali?
Prečo by ma malo zaujímať, čo bude s tým, kto býva na mojom pozemku a má pritom trvalý pobyt v Rožňave?

.možno v mieste jeho trvalého pobytu býva dvadsať iných ľudí?
V tom prípade je to téma pre sociálny odbor, v zákone bolo písané, koľko štvorcových metrov je vymedzených pre novorodenca, pre dieťa alebo pre dospelého. Keď niekto porušuje zákon tým, že plodí deti len za účelom peňazí od štátu...

.aký zákon tým porušuje?
Porušuje ho tým, že plodí deti a nemá na to vytvorené podmienky. V zákone sa píše o týraní dieťaťa, ak nemá podmienky na vývoj.

.predstavme si, že by bol Kotleba vo vláde a nariadil by zbúranie všetkých čiernych stavieb. Po krajine by sa túlali desiatky tisícov ľudí bez domova. Čo by s nimi spravil Kotleba?
Mám slabú predstavivosť. Nech si tí ľudia prenajmú prázdne domy. Ak to bude legálne, tak od štátu dostanú príspevok na bývanie. Na tieto domy príspevky nemôžu dostať.

.poznáte aj slušných Rómov?
Nemám medzi nimi priateľov ani kamarátov, hovorme skôr o dobrých známych. Mám ich viacero.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite