Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Laik žasne, majster sa nestačí čudovať

.roman Joch .časopis .klub

Najpodstatnejší – a v takej rýchlosti neočakávaný – výsledok volieb sa dostavil 24 hodín po zatvorení volebných miestností: a je ním pokus o samovraždu ČSSD.

Táto strana je nominálny víťaz volieb, a to, čo sa odohráva, je samovražda sociálnej demokracie v priamom prenose. Až do 10. novembra, keď bude zasadať jej Ústredný výkonný výbor, nebudeme vedieť, či je Česká strana sociálno-demokratická ešte stále jednotnou stranou, alebo sú to už strany dve. Do tej doby nemá zmysel, aby s ňou ostatné strany rokovali o prípadnej koaličnej vláde. Takže to vyzerá tak, že prostredníctvom súčasnej „úradníckej“ vlády v demisii, ktorá nezískala dôveru v parlamente, bude prezident Miloš Zeman – bez ohľadu na voľby či ich výsledok – v Česku vládnuť ešte dlho.
Pozrime sa však na samotné výsledky volieb, kto je porazený a kto víťaz.
Porazená je ČSSD. Keď hlavná opozičná strana získa vo voľbách, v ktorých má prevziať moc, menej hlasov než naposledy (v roku 2010 to bolo 22,08 percenta, tento rok 20,45 percenta), je to jednoznačne porážka.
Porazenými sú aj Strana práv občanov – Zemanovci a Hlavu hore! Jany Bobošíkovej (a Václava Klausa), teda strany „prezidentské“, lepšie povedané, fan-kluby súčasného prezidenta Zemana a bývalého prezidenta Klausa. Zostali nielen hlboko pod piatimi percentami, ale hlboko pod dvoma percentami.
Víťazom je jednoznačne ANO (Aliancia nespokojných občanov) a jej šéf, zakladateľ a sponzor Andrej Babiš. Je to najväčší víťaz týchto českých volieb. Najzaujímavejšou otázkou je, či vstúpi do nejakej vládnej koalície, alebo sa rozhodne zostať v opozícii s ambíciou vyhrať voľby budúce. Získal 18,65 percenta, čo je len o 1,8 percenta menej ako strana najsilnejšia – a to je pri úplne novej strane obrovský úspech. Problémom ANO je, že nikto nevie, aká bude ich politika, aké názory majú jej poslanci; vie sa len to, že ostatní lídri (okrem Babiša) sú priemerní centristi a samotný Babiš, ak mám parafrázovať Churchillov komentár o Rusku, je „záhadou uprostred mystéria zabaleného do jednej veľkej neznámej“.
Po slovenskom Čechovi (či českom Slovákovi) Babišovi je víťazom aj Čecho-Japonec Tomio Okamura a jeho populistické hnutie Úsvit, hlásajúce referendá, priamu demokraciu a ostrú protirómsku líniu. Osobne som nečakal, že prekročí 5 percent, ale podarilo sa mu to. Tento rok bol protestný hlas v Česku skutočne silný.
Víťazom sú aj českí (a hlavne moravskí) kresťanskí demokrati, ktorým sa po troch rokoch podarilo opäť vstúpiť do Poslaneckej snemovne. Je to centristická strana, s ktorou chce každý vládnuť.
Očakávania pravicových strán TOP 09 a ODS boli také nízke, že ich výsledok (12 percent v prípade TOP a 7,7 v prípade ODS) je vlastne ich „neporážkou“, aj keď v prípade ODS je to historické dno. Pravica sa „teší“ na pôsobenie v opozícii.  
Nuž, a potvrdilo sa, že komunisti (KSČM) sú stabilná sila českej politiky, získali 15 percent. Bohužiaľ. Našťastie však nemajú spolu so sociálnymi demokratmi nadpolovičnú väčšinu, takže pripravovaná ľavicovo-radikálne ľavicová koalícia (menšinová vláda ČSSD s podporou komunistov výmenou za „protislužby“) sa konať nemôže.
Vzhľadom na udalosti vnútri ČSSD a to, že nevieme, či sa rozštiepi, alebo nie – a či nakoniec nebudú na jar 2014 nové predčasné voľby (napríklad spolu s tými do Európskeho parlamentu) – je možné vnímať Babišovo ANO ako, víťaza volieb nielen faktického, ale aj nominálneho: to vtedy, ak sa ČSSD rozdelí do dvoch poslaneckých klubov. Skrátka nie je vylúčené, že budúcim premiérom sa môže stať Andrej Babiš.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite