Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Skončí Mečiarov kšeftár v base?

.marek Vagovič .časopis .kauza

Tento týždeň zrejme súd rozhodne o vine či nevine bývalého funkcionára Slovenského pozemkového fondu Branislava Brízu. Bude nominant HZDS prvým verejným činiteľom, ktorý ponesie aj trestnoprávnu zodpovednosť za svoje zlyhanie v dôležitej kauze?

.branislav Bríza je dnes bezvýznamný muž. V podnikaní sa mu nedarí, hoci to skúša v Bratislave aj v Prahe, kde momentálne žije. Biznis s realitami už nejde ako kedysi, Bríza navyše stratil politické krytie. No pred šiestimi rokmi to bol hráč, ktorý mal za chrbtom vtedy vplyvného Vladimíra Mečiara. Práve tento politik dal obchodníkovi Brízovi šancu, aby urobil kľúčové rozhodnutia svojho života, a zarobil tak rozprávkové peniaze. Samozrejme, nie zadarmo, profitovať mali aj ľudia blízki Mečiarovi. Keď to prasklo, bol z toho prvý megaškandál Ficovej vlády. Skompromitovaný Bríza musel odstúpiť z funkcie, neskôr bol obvinený aj zo zneužitia právomocí verejného činiteľa.  

.základné fakty
V apríli 2007 totiž podpísal ako námestník riaditeľa Slovenského pozemkového fondu (SPF) viacero zmlúv s reštituentmi z južného a východného Slovenska, na základe ktorých sa dostali k lukratívnym parcelám vo Vysokých Tatrách (Veľký Slavkov, Veľká Lomnica) aj podnikatelia blízki Mečiarovi. Časopis .týždeň navyše v apríli 2013 upozornil, že na kšefte s pozemkami mal zarobiť aj samotný Bríza.
Ako funkcionár SPF sa totiž stretol s reštituentkou Hildegardou Schulzovou a jej vnukom Walterom Wiesnerom v jeho dome vo Švajčiarsku. Schulzová mala navyše trvalý pobyt v byte Brízovej matky. Bríza komunikoval o biznise s pozemkami aj so Schulzovej advokátom Ladislavom Turi Nagyom. Keď ten zomrel, Schulzovú začala zastupovať Jana Tomčíková – advokátka, ktorá intenzívne spolupracuje aj s Brízom.
Okrem toho: náš časopis zverejnil aj mailovú komunikáciu medzi Tomčíkovou a Wiesnerom, z ktorej vyplýva, že „dušou” obchodu s tatranskými parcelami bol práve Bríza. Wiesner, ktorý ho označil slovným spojením „náš priateľ”, dokonca tvrdí, že Bríza sa jemu a jeho starej mame Schulzovej viackrát zaručil, že bude niesť všetky následky (náklady), ak prevod pôdy nevyjde. Kšeft napokon stroskotal, keďže pozemky vo Veľkom Slavkove zablokoval po prevalení kauzy štát.

.výhovorky a obštrukcie
Doteraz sa uskutočnili štyri súdne pojednávania. Prvé bolo po niekoľkých minútach odročené, keďže obžalovaný Bríza neprišiel – o jeho konaní sa vraj dozvedel neskoro, hoci súd mu poslal predvolanie v dostatočnom predstihu. Bríza neprišiel ani druhý raz, hoci jeho advokát sľúbil, že zabezpečí, aby sa nevyhýbal súdu. Na treťom pojednávaní vypovedalo viacero zamestnancov, respektíve funkcionárov pozemkového fondu.
Väčšina z nich svedčila proti Brízovi: to znamená, že v prípade niektorých zmlúv s reštituentmi obišiel interné pravidlá, keďže boli vypracované v centrále SPF v Bratislave. Zvyčajne ich totiž pripravujú regionálne odbory, pričom zvolenskej šéfke fondu Márii Hvojníkovej sa mal dokonca Bríza vyhrážať, že ak nebude súhlasiť s konkrétnym prevodom, príde o funkciu aj možnosť zamestnať sa v štátnej správe.
Sklamaním bola, naopak, výpoveď bývalej námestníčky SPF Heleny Osuskej, ktorá bola pôvodne v pozemkovom škandále obvinená spolu s Brízom. Na súde totiž nepriamo kryla chrbát Brízovi, i keď jej už žiadny trest nehrozí: stíhanie voči jej osobe bolo medzičasom zastavené. Osuská napriek tomu tvrdila, že Bríza postupoval štandardne, keďže ľudia, s ktorými podpísal reštitučné zmluvy, patrili medzi oprávnené osoby.  

.brízova obrana
Bríza sa jej však nijako nezavďačil. Na zatiaľ poslednom, v poradí štvrtom pojednávaní totiž vypovedal, že všetky zmluvy, pre ktoré je dnes obžalovaný zo zneužitia právomocí verejného činiteľa, vypracovali podriadení Heleny Osuskej. „Nevedel som vopred, ktoré zmluvy budem podpisovať. Ja som ich nepripravoval, boli mi predložené oddelením prevodu a prenájmu, ktoré riadila pani Osuská,” tvrdil Bríza.
Svoje konanie odôvodnil aj vyššími cieľmi. „Ľudia sa sťažovali na prieťahy. Pri tomto tempe reštitúcií by nebolo možné splniť programové vyhlásenie vlády, že uvoľní trh s pôdou, aby sa jej časť mohla odpredať farmárom.” V tom, že uprednostnil jednu skupinu reštituentov, ktorej navyše pridelil cenné pozemky v Tatrách, problém nevidí. „Na fonde nie je poradovník, ktoré reštitúcie majú byť zúradované,” povedal Bríza.
Na súde uviedol aj niekoľko príkladov, ktoré majú dokazovať, že aj za jeho predchodcov, respektíve nástupcov dostali reštituenti konkrétne pozemky bez ohľadu na dátum podania žiadosti. Bríza tiež tvrdil, že fond v minulosti oklamal aj jeho rodinu. „Požiadali sme o vydanie pozemku a SPF ho v zákonnej lehote vydal inej osobe. Dnes sa súdime, pričom v čase, keď som bol vo funkcii, som v tej veci nijako neintervenoval.”

.o tanci s Mečiarovou
Bývalú funkcionárku fondu Hvojníkovú, ktorá tvrdí, že sa jej vyhrážal, sa snažil Bríza vykresliť ako psychicky labilného a nedôveryhodného človeka. „Kolegovia ma upozornili, že sa lieči na psychiatrii a je pod silnými sedatívami.” Bríza zároveň priznal, že sa pozná s dcérou bývalého predsedu HZDS Magdou Mečiarovou. Podľa neho to však s kauzou nijako nesúvisí. „Chcela, aby som jej ako bývalý tanečník Lúčnice poradil, kde by mali ísť jej dcéry tancovať. Požiadal som, aby ich v rámci jedného detského súboru zobrali na konkurz.”
Bríza paradoxne nepoprel ani kontakty so Schulzovej vnukom Wiesnerom, respektíve s jej advokátmi Nagyom a Tomčíkovou. Na otázku dozorujúcej prokurátorky Márie Trstenskej, či sa Tomčíková nejako angažovala aj pri reštitúciách, respektíve následnom nakladaní s predmetnými pozemkami, Bríza odpovedal: „Veľmi okrajovo sme sa bavili o týchto veciach.” Do žiadnych detailov sa však pre istotu nepúšťal, k čomu ho na pojednávaní – na škodu veci – ani nikto netlačil.
Bríza odbil aj dosiaľ najvážnejší dôkaz, ktorý zverejnil .týždeň a na súde ho zdokladovala prokurátorka Trstenská. Teda, že reštituentka Schulzová mala trvalý pobyt v byte Brízovej matky. „V čase, keď som bol na fonde, som o tom nevedel,” tvrdil Bríza. O všetkom sa vraj dozvedel „z novín”. Počas výsluchu zaváhal len raz, keď nevedel vysvetliť, prečo naliehal na kataster, aby čo najskôr prepísal časť reštituovaných pozemkov zo Schulzovej na firmu Land Danubia. Aj z toho je zrejmé, že obchodník Bríza zrejme nesledoval verejný záujem.

.stíhaný sudca
Pochybnosti však vzbudzuje najmä správanie sudcu Pavla Dekánka. O tom, že Bríza, ktorý prvé tri pojednávania ignoroval, sa napokon nečakane zjaví na súde, totiž Dekánek nikoho neinformoval, hoci to vedel viac ako mesiac. Takýto prístup je neštandardný najmä vo vzťahu k prokurátorke Trstenskej, ktorej tým znemožnil dôkladnejšiu prípravu na výsluch hlavného aktéra kauzy Brízu.
Aj v priebehu doterajších pojednávaní sa Dekánek správal mimoriadne laxne – akoby ani nešlo o jednu z najväčších káuz prvej Ficovej vlády. Nekládol otázky, ani sa nesnažil objasniť Brízove vzťahy so Schulzovou, Wiesnerom či Tomčíkovou. Pasívnemu Dekánkovi zrejme ani len nenapadlo, že by mal všetkých predvolať ako svedkov, aby pod prísahou vysvetlili, ako to celé bolo. Po celý čas len udeľoval slovo.
Tento sudca navyše nemá najlepšiu povesť. Dekánek už bol stíhaný, keď prepustil z väzby drogových dílerov, za čo mu bol na pol roka o polovicu znížený plat. Dekánka navrhla stíhať aj exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, respektíve jej nástupca Tomáš Borec. Oba prípady sa týkajú prepustenia mafiánov – Libora Jakšíka a Jozefa Draga. Žitňanská aj Borec chcú, aby bol Dekánkovi na jeden rok znížený plat o 70-percent.

.osud emisií?
Ani v jednom prípade zatiaľ disciplinárne senáty nerozhodli. „Do dnešného dňa nebolo nariadené pojednávanie,” potvrdila .týždňu hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová. Vyzerá to tak, že tento týždeň pomôže sudca Dekánek aj Brízovi – a oslobodí ho spod obžaloby. Raz to už totiž urobil, keď konanie voči jeho osobe zastavil.
No keďže to urobil od stola, krajský súd mu nariadil, aby o Brízovi rozhodol na hlavnom pojednávaní, po vykonaní dokazovania. Ak Dekánek naozaj uzná, že Mečiarov kôň na SPF je nevinný, pôjde po emisiách už o druhú významnú kauzu prvej Ficovej vlády, z ktorej vyviaznu hlavní aktéri bez trestu. V hre tak zostane len nástenkový tender. Ale bude ešte niekto veriť, že v tomto prípade rozhodnú slovenské súdy inak?

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite