Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bieda košickej pravice

.jozef Majchrák .časopis .týždeň doma

Pravicoví politici v Košiciach o župných voľbách veľa diskutovali a rokovali. Výsledok? Dvaja celkom neznámi kandidáti na župana, ďalej jeden známy, ktorý sa rozhodol kandidovať na poslednú chvíľu a vysoká pravdepodobnosť, že nominant Smeru vyhrá už v prvom kole.

.keďže prepletenec vzťahov a dohôd košických pravicových strán pred blížiacimi sa župnými voľbami je komplikovaný aj pre znalcov, zhrňme si najskôr fakty. Kandidátom Smeru na post košického župana je aktuálny držiteľ tohto úradu Zdenko Trebuľa. Okrem vládnej strany ho podporujú aj Most a SMK. Svojich vlastných kandidátov na župana, aj keď s mizernými šancami, má aj Lipšicova Nová väčšina a SaS. Tri strany takzvanej Ľudovej platformy SDKÚ, KDH a Most uzavreli spoločnú koalíciu na poslancov a dve z nich, SDKÚ a KDH, sa dohodli aj na spoločnej kandidátke na župana. Mala ňou byť bývalá poslankyňa KDH Mária Sabolová, pričom KDH a SDKÚ očakávali, že ju podporí aj Most. Ten sa však rozhodol podporiť Trebuľu a Sabolová sa tak niekoľko dní pred uzavretím kandidátok vzdala.
Výsledkom je, že SDKÚ nakoniec v županských voľbách podporila nominanta SaS a kresťanskí demokrati zostali bez vlastného kandidáta. Ponuku pre pravicových voličov v kraji napokon na poslednú chvíľu zachraňuje bývalý košický primátor, župan a dnes starosta mestskej časti Košice – Západ Rudolf Bauer, ktorý však bude kandidovať vo farbách mimoparlamentnej Palkovej KDS (Konzervatívni demokrati Slovenska).
Veľké reči Ľudovej platformy o budovaní spoločnej alternatívy voči Ficovi sa tak v Košiciach rozsypali ako domček z karát. A to spôsobom, že keby Ander z Košíc robil politickú satiru, mal by na mesiace postarané o námety. Aké sú dôvody tohto stavu?

.je to chaos
Je chladné, posledné septembrové ráno a do denného stacionára pre seniorov v budove košickej arcidiecéznej charity prichádzajú prví klienti. Mária Sabolová, ktorá po odchode z parlamentu v tomto zariadení pracuje, pôsobí znechutene a hovorí, že o miestnej politike sa jej už ani nechce baviť. Popritom, ako pripravuje kávu, len sucho skonštatuje, že dnešný stav je totálnym víťazstvom Trebuľu. Vzápätí bývalá poslankyňa opisuje sériu stretnutí a rokovaní pravicových strán, pri ktorých bol podľa nej od začiatku problém v tom, že Most kľučkoval a nechcel sa na nič zaviazať. „Tušila som, že to môže dopadnúť aj tak, že Most nakoniec podporí Trebuľu, ale myslela som si, že to bude taká tajná neverejná podpora,“ hovorí Sabolová. Keď Bugárova strana súčasného župana podporila aj verejne, rozhodla sa konať. Na krajskej rade KDH navrhla, aby strana prehodnotila aj koalíciu na poslancov, a do zastupiteľstva kandidovala len s SDKÚ. „Keďže k tomu nedošlo, tak som si povedala, že v takejto schizofrenickej koalícii nemôžem kandidovať. My sme mali postaviť alternatívu Smeru a terajšiemu županovi. Nie je však alternatívou, ak váš partner z koalície na poslancov podporí na župana vášho protikandidáta. Takýto pragmatizmus Mostu je pre mňa neprijateľný a v očiach voličov je to totálny chaos, ktorému ja neprepožičiam svoje meno,“ vysvetľuje Sabolová svoje náhle vzdanie sa kandidatúry.
Ale naozaj verila, že by v súboji s populárnym Zdenkom Trebuľom mohla uspieť? Exposlankyňa hovorí, že na druhé kolo si určite trúfala. Úradujúcemu županovi chcela v kampani konkurovať najmä v zdravotných a sociálnych témach, keďže napríklad sociálne služby v kraji fungujú netransparentne. To všetko však podľa nej bolo možné len v situácii, keby za ňou stála reálna, silná koalícia.
Podpora maďarských strán je v Košickom kraji dôležitá, keďže Maďari tu tvoria približne dvadsať percent voličov.

.bez Maďarov sa nedá
„V komunálnej politike som už od roku 1998, ale to, čo sa tu dialo za posledný polrok pri vyjednávaniach o župných voľbách, som ešte nezažil. Ani vám to nedokážem opísať,“ hovorí v jednej z kaviarní na Hlavnej ulici podpredseda košickej  aj celoslovenskej SDKÚ Viliam Novotný. Nakoniec sa na to predsa len odhodlá a začína, ako sa hovorí, od Adama.
Straníckym lídrom do župných volieb bol exminister vnútra Martin Pado. S Padom mal však Most problém, ktorý zdôvodnil tým, že nejde o dostatočne silného kandidáta. Potom sa v hre objavila Sabolová, Most však nechcel podporiť ani ju a prichádzal s menami bývalého košického primátora Františka Knapíka a Rudolfa Bauera. Tí kandidatúru v tom čase odmietli. Podľa Novotného však Most tieto návrhy nemyslel vážne a podobne ako Sabolová hovorí, že dlhší čas mali podozrenie, že bugárovci rokujú len naoko a v skutočnosti sú rozhodnutí podporiť Trebuľu.
Novotný tvrdí, že rozbitosť košickej pravice má korene v roku 2005, keď vtedajšia SMK v župných voľbách nepodporila jeho ani Rudolfa Bauera a uprednostnila Zdenka Trebuľu. „Odvtedy existuje spojenectvo medzi Smerom a maďarskými stranami, ktoré paralyzuje spoluprácu pravicových strán. Dôvodom sú blízke ekonomické väzby medzi Smerom a maďarskými stranami v kraji,“ vraví politik SDKÚ.
Druhým kameňom úrazu je vraj večný problém hľadania dohody medzi košickou SDKÚ a KDH. „S košickým KDH sa viete dohodnúť, len keď podporíte ich kandidáta. Dnes už nakoniec neplatí ani to, pretože ak aj podporíte ich kandidáta, tak ten nakoniec nekandiduje,“ hovorí Novotný. Pred rokom vraj aj on sám zvažoval kandidatúru na župana a ak by mal podporu celej pravice, trúfal by si poraziť Trebuľu. Keďže však vedel, že práve toto bude problém, myšlienku na županskú stoličku radšej zavrhol. „Jeden pravicový kandidát s podporou všetkých strán by mal šancu byť súčasnému županovi dôstojným súperom. Súperiť s ním v druhom kole, a ak Boh dá, tak aj vyhrať. To sa však kvôli SMK a Mostu nemôže nikdy podariť. Ani spojenectvo SDKÚ a KDH nie je dostatočne silné, aby to zvrátilo. To by sme museli mať výnimočne silného kandidáta,“ myslí si Novotný.

.chlapec z dediny
Keď košickí politici SDKÚ a KDH opisujú pomery v kraji, z ich úst často zaznieva meno krajského predsedu Mostu Eleméra Jakaba.
Tento politik je už štvrté volebné obdobie starostom obce Veľké Raškovce neďaleko Michaloviec a tiež poslancom parlamentu. Už v časoch, keď fungovala jednotná SMK, patril k jej silným mužom na východe krajiny. O vplyv sa však vtedy ešte musel deliť s Istvánom Zachariašom, ktorý je už od roku 1990 primátorom Moldavy nad Bodvou a krajským šéfom SMK. Po vzniku Mostu sa Jakab pridal k Bugárovi a stal sa jednotkou strany na východe. O jeho blízkom vzťahu k predsedovi Bugárovi svedčí aj to, že šéf Mostu je krstným otcom jeho syna. O Jakabovi sa v minulosti v kuloároch parlamentu hovorilo aj v súvislosti s pamätnou voľbou generálneho prokurátora počas vlády Ivety Radičovej. Podľa týchto chýrov, ktoré poslanec Mostu vždy rezolútne odmietal, mal byť jedným z tých pravicových zákonodarcov, ktorí v tajnej voľbe podporili Dobroslava Trnku.
Predmetom mediálneho záujmu v minulosti boli aj blízke podnikateľské vzťahy niektorých košických členov Mostu s miestnymi politikmi zo Smeru. Tie zosobňoval najmä bývalý poslanec a krajský podpredseda Igor Sidor, ktorý už zo strany odišiel. Predsedom straníckej organizácie Košice–mesto je však stále Vladimír Vágási, ktorý spoločne so súčasným štátnym tajomníkom na ministerstve práce Jozefom Burianom figuroval vo firme In House.
Jakab však odmieta všetky obvinenia, podľa ktorých sú za politikou Mostu v kraji nadštandardné vzťahy s politikmi Smeru. „Je pravda, že s pánom Trebuľom mám nadštandardne dobré vzťahy, ale takisto ich mám s pánom Novotným, Frešom a Figeľom. Ja som taký chlapec z dediny, ktorý s každým dobre vychádza,“ argumentuje Jakab.
Trebuľu vraj jednomyseľne podporilo krajské predsedníctvo strany, pretože Pado aj Sabolová sa javili ako slabí a pasívni kandidáti. „Zdalo sa nám, že sú to len formálni kandidáti, ktorí okrem vyhlásenia, že budú kandidovať, nič nerobili. Iba čakali. Nakoniec sa nám to potvrdilo aj tým, že sa vzdali,“ vysvetľuje Jakab.  Osobne sa vraj angažoval, aby na župana kandidoval Rudolf Bauer. „Rokoval som s ním, ale viackrát to odmietol. Nakoniec sa rozhodol kandidovať až o päť minút dvanásť. On by bol najsilnejším pravicovým kandidátom, mal by šancu, ale musela by ho podporovať celá pravica, nielen KDS, za ktorú kandiduje teraz,“ hovorí Jakab.
Politik Mostu roztrieštenosť košickej pravice nevníma dramaticky a opiera to o argument, že odkedy existujú župy, pravicové strany nikdy nešli do volieb spoločne. Teraz sa však dohodli aspoň na spoločnej kandidátke na poslancov, čo je podľa neho predsa len pokrok.

.bezradnosť
Jeden dôležitý dôvod nedohody na spoločnom županskom kandidátovi síce košickí pravicoví politici neuviedli priamo, ale z ich slov ho cítiť: je ním bezradnosť. Presnejšie povedané, košická pravica si dnes vôbec neverí, že by Zdenka Trebuľu a Smer dokázala v kraji poraziť. Táto bezradnosť potom namiesto postavenia jasnej alternatívy pre vlastných voličov vedie k politickému kalkulovaniu a kľučkovaniu. Pretože moc, aj keď len na regionálnej úrovni, je, samozrejme, vec lákavá. Kvôli nej často stojí za to spojiť sa aj s najväčším ideovým protivníkom. Nakoniec, v tom sa košickí politici od lídrov v Bratislave v ničom nelíšia a bieda košickej pravice je len odrazom stavu na celoslovenskej úrovni.
Po ceste na košickú železničnú stanicu je možné vidieť bilbord Zdenka Trebuľu. Niet lepšej ilustrácie pomerov v Košickom kraji – nie je na ňom žiadny burcujúci slogan, iba fotografia župana s prúžkovanou kravatou a stručný sebavedomý nápis „Zdenko Trebuľa – Predseda Košického samosprávneho kraja“. Aby ním ostal, nepotrebuje zorganizovať ani jeden predvolebný míting.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite