Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Na začiatku boli vojny medzi rockermi

.peter Bálik .časopis .hudba

História popmusic pozná niekoľ ko významných konfliktov. Väčšinou išlo o spory medzi konkurenčnými kapelami, generačné konflikty, prípadne sa dvaja hudobníci navzájom očierňovali vo svojich skladbách, čo by sa dalo označiť za predchodcu „dissovania“.

V 60. rokoch sa sa napríklad naťahovali Beatles a Rolling Stones. Bola to zdravá rivalita dvoch nesmierne talentovaných skupín, ktoré sa rešpektovali. Výsledkom bolo, že robili čoraz lepšie albumy. Keď sa rozpadli The Beatles, jeho lídri John Lennon a Paul McCartney sa doberali vo svojich piesňach na sólových albumoch. Lennon v How Do You Sleep? odkázal Paulovi, že všetko, čo v živote spravil, bolo len Yesterday. Paul sa k Johnovým tvrdým slovám vyjadril v piesňach Too Many People a Let Me Roll It. Vo svojich piesňach si vymenili pozdravy aj Neil Young a Lynyrd Skynyrd. Išlo o Youngovu Southern Man, kde štát Alabama kritizoval za južanské otrokár ske spiatočníctvo. Lynyrd Skynyrd v najslávnejšie piesni Sweet Home Alabama kontrovali, že Young lepšie urobí, keď sa na juhu radšej neukáže. Neil Young neskôr vyhlásil, že sa mu táto skladba páči, dokonca ju hrával na svojich koncertoch.
V druhej polovici sedemdesiatych rokov existoval generačný spor medzi punkermi a hudobníkmi z radov Led Zeppelin, Yes alebo Genesis. Punkové kapely hlásali návrat k jednoduchému rokenrolu a svojich predchodcov označovali za dinosaurov, súcich na vymretie. V osemdesiatych rokoch vznikla silná alternatívna scéna, ktorá sa rozhodla úplne ignorovať hitparády a šla svojou vlastnou cestou.
Jeden z posledných veľkých sporov medzi rockovými skupinami sa udial ešte v polovici deväťdesiatych rokov, keď sa proti sebe postavili dve najväčšie britpopové skupiny Blur a Oasis, ktoré si cez tlač vymieňali rôzne invektívy vrátane vyjadrenia Liama Gallaghera z Oasis, ktorý vyhlásil, že Damon Albarn z Blur by mal zomrieť. Po rokoch sa obe strany zmierili, napríklad Noel Gallagher z Oasis vyhlásil, že má rád Albarnovu hudbu. Dvojica si dokonca spolu zahrala na charitatívnom koncerte. Keď sa Liama Gallaghera pýtali, prečo bol konflikt medzi Oasis a Blur tak vyostrený, povedal: „Predáva to albumy!“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite