Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dve otázky

.časopis .veda

.otázka z minulého týždňa Ktoré lokomotívy sú najekologickejšie a najekonomickejšie, parné, dieselové alebo elektrické?

.odpoveď
Na niektoré zdanlivo ťažké otázky sa dá odpoveď nájsť zaujímavým spôsobom: Stačí si uvedomiť, že niekto už tú odpoveď nájsť musel, pretože to pre neho bolo životne dôležité – a potom sa už len stačí pozrieť na to, ako odpovedal.
Typickým príkladom je záhada Bermudského trojuholníka. Je pravda, že v tomto trojuholníku miznú často bez stopy celé lode a lietadlá? Nuž, namiesto komplikovaného štúdia rozsiahlych materiálov sa stačí pozrieť na to, za koľko sa dá poistiť let či plavba cez túto oblasť. Ak tam lietadlá  a lode miznú často, poisťovne musia účtovať vyššiu poistku, inak by skrachovali. Ak sú poistky rovnaké ako v iných oblastiach, znamená to zrejme, že poisťovne nemajú nijaké signály o zvýšenej rizikovosti tejto oblasti.
Tak, a teraz poďme od lietadiel a lodí k lokomotívam. Ktoré sú najekonomickejšie? Toto je nesmierne komplexná otázka, ktorá v sebe zahŕňa náklady na infraštruktúru, prevádzku, údržbu atď. Ale ak sa pozrieme na súčasné trate, vidíme tam dieselové aj elektrické lokomotívy, čo znamená, že jedny ani druhé nie sú výrazne a univerzálne ekonomickejšie. Parných lokomotív je dnes pomenej, ale ešte nedávno ich bolo dosť a ak výrazne zdražie nafta či elektrina, opäť sa zrejme vyroja. V ich prípade teda odpoveď závisí od ceny jednotlivých komodít a v krátkych časových intervaloch sa táto odpoveď môže výrazne meniť.
Z ekologického hľadiska je to podobné. Elektrické lokomotívy sú síce zdanlivo najekologickejšie, ale keď zahrnieme do úvah aj znečistenie, spôsobené elektrárňami, už to také jasné nebude. V podstate však zrejme možno konštatovať, že ani jeden typ moderných lokomotív nepredstavuje zásadne vyššiu ekologickú záťaž ako ostatné typy.

.otázka na tento týždeň
Všetci poznáme typický zvuk vlaku ta-dam-ta-dam, ta-dam-ta-dam. Čím je spôsobovaný tento zvuk?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite