Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pozemkový kšeft pokračuje

.matej Gašparovič .časopis .kauza

Podozrivý prevod pozemkov na trnavskom pozemkovom fonde sa nezastavil ani po tom, ako sme upozornili na možný protizákonný postup štátnych úradníkov. Lukratívne pozemky nezískali oprávnení žiadatelia, ale človek, ktorý na ne nemal nárok.

.v krátkosti: dvaja reštituenti pred niekoľkými rokmi požiadali Slovenský pozemkový fond (SPF) o vydanie konkrétnych pozemkov na základe svojho reštitučného nároku. Hoci boli ako žiadatelia prví a spĺňali aj ďalšie podmienky, fond ich žiadosti roky ignoroval. Až kým sa trnavský fond pokúsil parcely v budúcej hodnote dvoch miliónov eur expresným spôsobom previesť na istého Miloša Drobného. Po sťažnostiach sa čudný prevod pozastavil, no koncom leta ho Rada fondu v tichosti schválila.

.podvedení
Trnavský podnikateľ Július Janíček pred tromi rokmi na základe svojho reštitučného nároku požiadal fond o veľké parcely v Borovciach a Veselom pri Piešťanoch. Hoci boli pozemky na reštitučné účely vhodné, fond roky nekonal a Janíček tak napísal na fond žiadosť, aby sa vec konečne dotiahla.
Šéf trnavského odboru Tibor Pethö, blízky trnavskému oligarchovi Vladimírovi Poórovi, ho 18. marca 2013 požiadal, aby ešte pár dní pozhovel. Údajne si chcel sám preveriť vhodnosť pozemkov na reštitúciu. O niekoľko dní však napísal novú zmluvu, ktorou pozemky posunul na Miloša Drobného, ktorý o parcely prvýkrát požiadal až 20. marca tohto roka.
Drobný pritom už predtým dostal od fondu stanovisko, že dané pozemky mu vydať nesmú, pretože fond by tým porušil zákon. Podľa stanoviska právneho odboru fondu z 27. marca 2013 bol Drobný až štvrtý, respektíve tretí v poradí, kto o pozemky požiadal. Fond Janíčkove sťažnosti zamietol ako neopodstatnené. Ďalej trvá na tom, že Drobný mal byť vybavený prednostne, pretože je postupníkom po predchádzajúcich reštituentoch, ktorí o pozemky požiadali skôr.
Lenže z účelovosti usvečuje fond jeho vlastný právny odbor, ktorý Janíčka uznal ako prvého žiadateľa. Predchodcovia Drobného nároku totiž žiadali len vyriešiť ich reštitučný nárok, ale nežiadali o konkrétne pozemky. „Vaše prípadné apely a podania budeme považovať za opakované sťažnosti,“ odpovedal fond Janíčkovi v rozhodnutí z 8. augusta. Na júlovom zasadaní Rada fondu napokon Drobnému priklepla prevod lukratívnych pozemkov.
Medzi deviatimi pozemkami, ktoré Drobný dostal, sú aj parcely, na ktoré mala nárok istá Alisa Verchackaja. Drobný dostal aj pôdu, na ktorej podniká súkromná výskumno-šľachtiteľská stanica v Borovciach. Podľa zákona pritom fond nesmie vydať reštituentovi pozemok, na ktorom sa šľachtia rastliny. „Prednostné právo na uzatvorenie nájomnej zmluvy má doterajší nájomca,“ odpovedala 2. apríla 2013 riaditeľka Právneho odboru SPF Viera Pažická. Šéf trnavského odboru Pethö však prikázal pracovníkovi fondu, aby s konateľom stanice Ivanom Beňom zrušil zmluvu a napísal novú práve na Miloša Drobného. Pracovník fondu si všimol porušenie zákona a zmluva sa vtedy neschválila.
Šľachtiteľská stanica v Borovciach má vyše sto rokov. Jej konateľ Ivan Beňo na nej šľachtí stromy. Miloš Drobný, ktorý je tiež z Boroviec, ho o pozemky požiadal ešte prv než to skúsil cez pozemkový fond. „Chcel, aby som sa tej pôdy vzdal. Nesúhlasil som, na čo mi povedal, že on to aj tak dostane, že má dobré konexie.“
 
.lukratívne parcely
 Fond takto Drobnému daroval spolu 55-tisíc štvorcových metrov, ktoré by po prekvalifikovaní na stavebný pozemok mali hodnotu približne dva milióny eur.
Podľa pozemkového fondu nebol porušený zákon ani v prípade šľachtiteľskej stanice. „Nájomná zmluva skončila vykonaním pozemkových úprav a nájomca počas doby prenájmu porušil zmluvu, keď neplatil daň z nehnuteľnosti.“ Ale to nesedí: Beňo má potvrdenie o zaplatení dane a pozemky mal dostať do nájmu aj po pozemkových úpravách. Čo vraví fond na to, že to potvrdili aj jeho právnici? „Išlo o právny názor Právneho odboru, nie rozhodnutie,“ odpovedal hovorca fondu Ľudovít Kavjak.  
O tom, že Drobný napokon tieto parcely od pozemkového fondu získal, sa konateľ šľachtiteľskej stanice dozvedel až od nás. „Firmu by to položilo,“ vraví prekvapený Ivan Beňo. „Napísal som všetkým členom rady, ktorá to schvaľuje. Riaditeľka fondu sa vyjadrila, že ten pozemok mi vziať nesmú.“

Autor je spolupracovník .týždňa.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite