Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nová hudba za cenu jedného obeda

.peter Bálik .časopis .hudba

Peter „Pino“ Ungvölgyi je predovšetkým známy ako člen populárnej slovenskej kapely Puding Pani Elvisovej, popri tom je aj zástupcom streamovacej služby Deezer pre Slovensko a Česko.

.ako si sa dostal k tejto práci?
K Deezeru som sa dostal cez Facebook, LinkedIn a Skype. Našiel som inzerát, ktorý zdieľala Biba Grebeňová a prešiel som pohovorom cez Skype, keďže ide o francúzsku firmu so sídlom v Paríži a lokálnym zastúpením v Budapešti. Mojou úlohou je pravidelný update slovenskej a českej verzie úvodnej stránky každý týždeň, výber nových albumov do žánrových odporúčaní, playlist 10 momentálne najaktuálnejších trekov, sociálny marketing a hocičo navyše, čo príde. V podstate ide o neustále počúvanie novej hudby, a to ma na tom naozaj baví!

.ako by si charakterizoval Deezer. Čím sa odlišuje od ostatných streamovacích servisov?
Ľudským faktorom. Na rozdiel od iných streamovacích služieb funguje Deezer na systéme samostatných editorov vo všetkých 182 krajinách, kde je Deezer momentálne dostupný. Namiesto automatu tak albumy vyberá a odporúča editor z danej krajiny a v lokálnom kontexte. Dlhodobým cieľom Deezru je stieranie rozdielov v hudbe a väčšia príležitosť na objavenie skvelej kapely z akejkoľvek krajiny.

.aké streamovacie servisy fungujú na Slovensku. Je Deezer teraz jednotkou?
Kvalitatívne určite áno. Na Slovensku máme okrem Deezeru ešte MusicJet ako súčasť dátových služieb, ktoré poskytuje Orange. V Česku je to podobné, akurát, že v júni tohto roku k nim dorazila aj streamovacia služba Rdio. Viacerí túžobne očakávaju vstup známejšej Spotify, ale keď si porovnáte obe služby, tak ponúkajú v podstate ten istý obsah, z tých istých zdrojov a sú si veľmi podobné až na to, že Deezer u nás dostupný je a Spotify je mierne drahší.

.ako sa môže dostať slovenská kapela na Deezer? Koľko zarobí na tantiémoch známa slovenská kapela či interpret?
Dostať sa na Deezer dá jednoducho – rovnako ako na iTunes. Stačí si vybrať jednu z množstva sprostredkovateľských služieb (tzv. aggregators) a jedným šupom naliať svoju hudbu na všetky streamovacie weby na svete za ročný poplatok. Najobľúbenejšia je u nás CD Baby. Tá potom zbiera dáta a vyhodnocuje počet prehrávaní jednotlivých skladieb v každej krajine a službe zvlášť, a na základe toho reportuje a vypláca autorov. Kapelám tu však ide skôr o dostupnosť a zviditeľnenie, ako o tantiémy, tie sú minimálne.

.podľa znalcov sú streamovacie servisy budúcnosťou hudby, no zároveň sú kritizované, že platia málo hudobníkom, a to aj napriek desaťtisícom alebo státisícom klikov. Ako vidíš ich?
Streamovacie služby poskytujú elegantnú alternatívu voči pirátskemu sťahovaniu hudby. Neuberajú autorom z koláča zo zisku z predaných albumov, skôr naopak, prinášajú nových zákazníkov z radov pirátov, ktorí majú konečne legálny zdroj novej hudby za cenu jedného obeda za mesiac (3,49 € alb 6,99€). Výhodou je, že vypočuť sa dá skoro všetko, a to aj offline (momentálne 25 miliónov skladieb) a pritom netreba sťahovať a skladovať obrovské dáta.  Objavovanie je nekonečné. Pamätáte si na vetu „Unleash the Kraken“ zo súboja Titanov? Deezer má podobný claim: Unleash the Music!

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite