Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Futbal, to je hra

.peter Bálik .časopis .týždeň doma

V minulosti sa v slovenskom futbale objavilo viacero podozrení, spojených s korupciou a nelegálnym opvlyvňovaním zápasov v prvej a druhej slovenskej lige. Slovenská polícia pred nimi doteraz zavierala oči. Až jej nakoniec pomohli českí kolegovia.

.obvinenie siedmich slovenských futbalistov z podplácania a poberania úplatkov je od roku 1993 určite najväčším škandálom v slovenskom futbale. Ešte v stredu v noci to vyzeralo len na český problém. Na serveri idnes.cz sa objavila informácia, že česká polícia zatkla alebo vypočula viacero futbalistov z regionálnych líg, ktorí sa mali dopustiť ovplyvňovania zápasov. Na druhý deň však vyšla správa, že nitky korupcie vedú na Slovensko a odtiaľ až do exotickej juhovýchodnej Ázie.
Slovenská polícia vo štvrtok vyhlásila, že obvinila sedem fubalistov z prijímania a vyplácania úplatkov a ovplyvňovania výsledkov zápasov. Ide o Ivana Hodúra, Michala Diana, Tomáša Hubera a Mareka Božoňa, ktorí pôsobia v prvoligovom klube DAC Dunajská Streda a troch bývalých prvoligových hráčov Róberta Ráka, Ivana Žigu a Mariána Dirbacha. Na vrchole zločineckej pyramídy je neznáma osoba z juhoázijskej krajiny, ktorá oslovila troch bývalých prvoligistov. Tí sa nakontaktovali aj na štyroch hráčov z DAC, ktorí mali ovplyvniť výsledky alebo priebeh zápasu tak, aby to vyhovovalo stávkujúcej osobe z juhoázijskej krajiny. Úplatky vo výške 2 000 až 60 000 eur sa mali preplácať po zápase. Podľa slovenskej polície mali hráči ovplyvniť až devänásť futbalových zápasov vrátane stretnutí v českých amatérskych ligách. Akcia praskla po tom, čo jeden z českých futbalistov nahlásil korupciu českej polícii. Tá sa obrátila na slovenskú stranu a rozbehla akciu, s ktorou úzko spolupracoval aj Slovenský futbalový zväz.  

.wänkeho kolky
Vo svete existuje termín „match-fixing“, u nás sa zaužíval pojem „predaný zápas“. Istí hráči istého klubu sa dohodnú, že prehrajú a na svoju prehru stavia v stávkovej kancelárii alebo jednoducho predajú zápas s tým, že jeho súper potrebuje body na záchranu, prvenstvo alebo prípadný postup alebo funkcionári klubu podplatia rozhodcu. Od roku 1993 sa objavilo v hokeji alebo futbale viacero káuz, takmer všetky boli v podstate upratané pod koberec s tým, že podozrivého hráča klub prepustil, pričom vždy uviedol športový dôvod. Keď v roku 2009 konečne padla prvá hlava, polícia hovorila o úspešnom potieraní korupcie. No v skutočnosti šlo o komédiu, ktorej ústrednou postavou bol dlhoročný funkcionár Vladimír Wänke, ktorý za takzvané „kolky“, čiže jablká, hrušky, fľašky a obálky s eurami, rýchlejšie vybavil prestup hráča z jedného klubu do druhého. Wänke si za drobné úplatky nakoniec odsedel dva roky, za dobré správanie ho prepustili v marci tohto roku.
V posledných rokoch sa stávkovacie aféry prevalili po celej Európe, no slovenský futbal sa navonok tváril, že je čistý, aj keď z času na čas sa v médiách objavili správy, že by do nelegálneho stávkovania mohli byť zapletení aj slovenskí futbalisti. Napríklad v máji tohto roku denník Šport uverejnil správu, že maďarská polícia vyšetruje veľkú korupčnú aféru, pri ktorej mali traja futbalisti z Nitry ovplyvniť zápas so Senicou. Medzi nimi mal byť aj teraz obvinený Róbert Rák. Výborný zakončovateľ, ktorý dohráva kariéru v regionálnom rakúskom klube, sa vtedy proti tomu veľmi ostro ohradil. Mimochodom, brat známej slovenskej herečky Viki Rákovej mal v minulom desaťročí veľké finančné problémy, spôsobené závislosťu od hracích automatov.
Najväčšou rybou, chytenou v sieti, by mal byť však bývalý slovenský reprezentant Ivan Hodúr. Niekdajší zlatý chlapec slovenského futbalu prestúpil ako 22-ročný z druholigovej Nitry do českého Liberca, kde mu predpovedali veľkú kariéru, no Hodúr očakávania nenaplnil. Keď sa v roku 2009 vracal do slovenskej ligy, povedal, že mohol dať futbalu oveľa viac. Po návrate domov sa nikde poriadne neohrial, až na sklonku kariéry skončil v DAC Dunajskej Strede, kde sa prevalilo, že klub dlhuje hráčom veľké peniaze. Viacerí z nich vraj nevideli výplaty niekoľko mesiacov. Slovenské médiá špekulujú, že to by mohol byť dôvod, prečo sa štyria hráči z DAC uchýlili k týmto nečistým praktikám.

.stačí kliknúť
Stávkarske mafie pochádzajú väčšinou z juhovýchodnej Ázie alebo balkánskych krajín. Tie nachádzajú svojich zástupcov v európskych krajinách, ktorí následne oslovujú hráčov, rozhodcov alebo funkcionárov. V roku 2005 otriasol Nemeckom stávkovací škandál, pri ktorom chorvátska mafia cez nemeckých rozhodcov ovplyvňovala zápasy v pohárových a regionálnych zápasoch. Neskôr sa zistilo, že členovia gangu ovplyvňovali aj zápasy v Lige majstrov alebo aj kvalifikáciu na Majstrovstvá sveta.
Ustrážiť čistotu zápasov je čoraz ťažšie. Hlavným problémom je existencia internetu s ustavične sa rozvíjajúcim stávkovacím priemyslom, kde sa dá staviť takmer na všetko. Stačí, že žijete v Singapure, sedíte na káve v miestnom bare a počas odpočinku si môžete staviť na zápas, ktorý sa odohráva na druhej strane zemegule. A to nielen na popredné euróske ligy, ale aj na tie, ktoré sa hrajú v odľahlých súťažiach.  
Nemusíte ani tipovať výsledok. Stačí kliknúť a môžete staviť peniaze na to, koľkokrát sa hráč dotkne lopty, či padnú viac ako štyri góly, alebo či súperove mužstvo dostane červenú kartu. Stávkarske mafie, úzko spolupracujúce so stávkovými kanceláriami, zabezpečia, aby sa priebeh zápasu odvíjal podľa vopred dohodnutého scenára a výhru si nakoniec rozdelia všetci aktéri podvodu. S tým rozdielom, že už nejde o „kolky“, ale o veľkú korupciu, ohrozujúcu samotnú podstatu športu. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite